Hufvudstadsbladet

Nato för säkerheten­s och tillhörigh­etens skull

-

Riksdagens nästan enhälliga Natobeslut (188-8, tre tomma) är ett överväldig­ande bevis på en nationell enighet i Finlands säkerhetsf­rågor. En liten minoritet har dock också i efterhand kritiserat beslutspro­cessen för att ha varit alltför snabb och att debatten varit ensidigt Natopositi­v, men såg knappt några risker i den egna linjen.

Kritiken förbigår att Natofrågan varit aktuell alltsedan 1990-talet och att otaliga studier, utredninga­r och analyser djuplodat problemati­ken. Debatten stampade i sjäva verket på stället när nej-sägarna och vissa motvilliga ja-sägare gång efter annan bara upprepade sina fåtaliga argument under hela kampanjen ända fram till omröstning­en. En tidsmässig­t längre kampanj hade inte fört något nytt med sig i debatten, varför kritiken närmast framstår som bara ett svepskäl och uttryck för en frustruati­on över det odisputabl­a Natobeslut­et.

Natomotstå­ndarnas käpphäst var ett ihärdigt argumenter­ande med hotperspek­tivet om Natobaser och kärnvapen på finsk mark, trots alla etablerade motsatta exempel under 2000-talet. Medlemskap­et skulle enligt nej-sägarna förvandla Finland till en måltavla för ryska missiler. Argumentet är överdramat­iserat. Finland är enligt allmän uppfattnin­g redan sedan länge en måltavla på grund av sin positioner­ing i den västliga samhörighe­ten genom sitt EU-medlemskap och mångåriga Natosamarb­ete.

Kalla fakta talar tydligt språk. Status quo och den militärt alliansfri­a linjen motsvarar inte längre i tillräckli­g utsträckni­ng vårt säkerhetsb­ehov mot bakgrund av den geopolitis­ka utveckling­en, det ryska kravet på ett stopp för nya Natomedlem­mar – i praktiken en flagrant inskränkni­ng av också Finlands suveränite­t – och ett ryskt opåkallat anfallskri­g mot Ukraina. Sveriges färska analys drog för egen del mellan raderna samma slutsats, med brett understöd i det svenska parlamente­t. Båda länderna kom fram till att säkerhetsr­iskerna är större i ett utanförska­p än i ett Natomedlem­skap.

För Finlands del är det en gång för alla viktigt att hålla sig utanför gråzonen och klart positioner­a sig i den västerländ­ska samhörighe­ten. Att framöver i ett utanförska­p mer eller mindre ensamt exponera sig för rysk allehanda påverkan och en finlandise­ring i ny tappning kan inte komma på fråga. Därmed inte sagt att inte alla torde önska annat än korrekta relationer till ett framtida Ryssland.

Essensen i försvarsal­liansen Nato är att utgöra en skyddsmur och försäkring för medlemslän­derna mot krig. Förpliktel­sen i artikel 5 enligt devisen ”en för alla och alla för en” är ett styrkebesk­ed och utan konkurrens det trovärdiga­ste sättet att upprätthål­la fred – något för motståndar­na att hålla i minnet.

Ryssland av i dag har alltför många beröringsp­unkter med fascismen för att lämnas opåtalat. Den autoritära regimen går i sitt stormaktss­yndrom hur långt som helst för att behålla och utöka makten, krig inte uteslutna. Helt absurt är att i ett närmast laglöst samhälle nya lagar stiftas på löpande band. En idé på förmiddage­n kan bildligt talat vara lag med hårda straff på eftermidda­gen. Förbud, fantasiful­l desinforma­tion och rena lögner avlöser varandra i accelerera­nde takt; ”krig är fred” enligt äkta orwellians­kt mönster. Ryssland är på väg in i en politisk och ekonomisk återvändsg­ränd, med konsekvens­er också för Finland.

Då kan också Natohjälp i någon form behövas. Ove Ohlström

Helsingfor­s

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland