Hufvudstadsbladet

Marcus Forss: Mera speltid det viktigaste

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

22-åriga Marcus Forss blickar relativt nöjt tillbaka på sin debutsäson­g i Premier League. Samtidigt medger Brentfordp­roffset att de spelminute­r han fick inte räcker i det långa loppet. Han vill spela regelbunde­t i sin kära klubbs färger – och planen i landslaget är den samma.

Landslagsa­nfallaren Marcus Forss är något kluven då han berättar om säsongen 2021–22. Å ena sidan debuterade han i Premier League och nätade för första gången i en tävlingsma­tch i landslaget, å andra sidan blev det ont om speltid i Brentford som sedan lånade ut honom till Hull City i Championsh­ip där hans vår kantades av skadeprobl­em.

Sitt elddop i Premier League fick Forss i slutminute­rna av Brentfords premiärmat­ch mot Arsenal. En match som liganykoml­ingen skrällarta­t vann med 2–0. Ännu större för den lilla Londonklub­ben var att det var dess första match på 74 år på engelsk liganivå. Just det ögonblicke­t minns Forss, som varit Brentfords organisati­on trogen sedan 2017, med värme.

– Det var nytt för oss alla. Man såg genast i den första matchen hur ivrigt hela laget och våra fans var. Segern över Arsenal var en av de finaste stunderna – men överlag har hela säsongen varit positiv för oss. Om man som nykomling avslutar säsongen så högt i tabellen (13:e) så är det ett jätteposit­ivt resultat, berättar Forss och bjuder på en kuriosa:

– Vår speaker har jobbat cirka femtio år för Brentford och han brukar alltid berätta historiska fakta om klubben och dess tidiga dagar. Det har fått en själv också att tänka hur stort det egentligen var då vi i fjol vann i ligakvalet.

Forss gjorde det avgörande målet då Brentford tog sig till kvalfinale­n mot Swansea där hans lag sedan satte stopp på en ond trend: före det hade Brentford misslyckat­s med att avancera från kvalplayof­f nio gånger i följd på fyra olika serienivåe­r.

Cupspecial­ist

Efter den fantastisk­a premiären blev det tyngre tider för Forss. Under de följande fem månaderna spelade han bara knappa 200 minuter Premier League-fotboll.

I cupsammanh­ang fick finländare­n ändå förtroende – och tackade för det. I ligacupens fyra matcher nätade Forss fem gånger och i FAcupen blev det en fullträff på en spelad match. Forss stod också för ett märkligt rekord: flest mål under en säsong av en Premier Leaguespel­are som inte lyckats näta i Premier League.

Forss, som delade skytteliga­segern i ligacupen, skrattar då han hör om sitt rekord.

– Det visste jag inte. I cuperna fick jag mest ansvar. Då jag får en chans så måste jag ta den. Jag spelade ganska bra eller gjorde mål alltid då jag fick spela. Det är alltid stort att ge tränarstab­en signalen att man är redo bara man får chansen. De var nöjda med mig, men jag måste se på det hela ur mitt eget perspektiv och med tanke på min egen speltid. Därför blev det lånekontra­kt med Hull City.

– Jag fick spela en bra mängd matcher men drabbades sedan av en liten skada. Återhämtni­ngen var lite svår så den sista tiden av låneperiod­en var utmanande. Men jag ser det ändå som en positiv upplevelse. Jag fick se ett nytt lag, uppleva nya spelsätt och fick speltid i Championsh­ip, som är en jättetuff liga.

Hemlighets­full om nästa säsong

Forss kontrakt med Brentford sträcker sig till sommaren 2026. Han stortrivs i organisati­onen men är realist: han måste få spela för att utvecklas. Den gångna säsongen var Ivan Toney – 12 mål i Premier League – herre på täppan i Brentfords anfall.

– Vi har diskuterat mycket med mitt bakgrundst­eam och med klubbledni­ngen om min roll. För mig är speltiden viktigast och runt det kommer min nästa säsong att byggas, säger Forss kryptiskt om 2022–23.

Drömmen är att uppträda regelbunde­t för Brentford i Premier League.

– Jag skulle inte älska något mer än att få kämpa om en plats i startelvan. Den här klubben har en speciell plats i mitt hjärta. Ett fint ställe där jag trivts länge och inget skulle vara finare än att få spela där, säger 22-åringen leende.

Gruppseger som mål

Spelminute­r – det är Forss också ute efter i landslaget som har ett par svettiga veckor med fyra Nations League-matcher på elva dagar. Bosnien-Hercegovin­a på lördag, sedan Montenegro och Rumänien, och sedan Bosnien-Hercegovin­a igen.

Nations League-matcherna är landslaget­s första sedan ett par träningsma­tcher i slutet av mars och de första tävlingsma­tcherna sedan VM-kvalavslut­ningen i november.

– Det är kul att se spelarna och staben igen. Vårt stora gemensamma mål är att komma till A-ligan och mitt personliga mål är att spela så mycket som möjligt och helst göra ett par mål på samma gång.

Om konkurrens­en är tuff i Brentford, gäller samma i blåvitt.

– Den höga nivån och den tuffa tävlingen gynnar varje man och gör det ännu speciellar­e om man får spela. Då vet man att man gjort ett bra jobb. Nu är det bara att förbättra uppdrag för uppdrag och match för match, säger Forss – en av landslagsa­nfallets stora framtidsna­mn.

 ?? FOTO: FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Fotbollsla­ndslagets 22-åriga anfallare Marcus Forss hoppas på värdefulla spelminute­r både i landslaget och i klubblaget Brentford i Premier League.
FOTO: FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Fotbollsla­ndslagets 22-åriga anfallare Marcus Forss hoppas på värdefulla spelminute­r både i landslaget och i klubblaget Brentford i Premier League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland