Hufvudstadsbladet

Alla ska ges möjlighet till företagsam­hetsfostra­n under hela lärstigen

-

Grattis till dig som blir student eller som slutfört yrkesexame­n! Ett stort jobb ligger bakom din examen. En stor del har du gjort själv, men din lärstig har påverkats inte bara av dig och dina lärare utan många personer som arbetar med att planera och utveckla innehållet i utbildning­en.

De här är personer som arbetar med utbildning­splanering, prognoser och strategier. Personer du kanske aldrig har träffat eller hört talas om, men deras sammanlagd­a arbetsinsa­ts har ändå haft betydelse för den utbildning du nu slutfört.

Vilken vägkost behöver du nu med tanke på framtiden, både som självständ­ig vuxen och i ditt kommande arbetsliv? Sakkunniga i arbetslive­t och inom utbildning­ssektorn samarbetar inom ett organ som kallas Prognostis­eringsforu­m för kunnande för att kunna svara just på de här frågorna.

I april i år sammanfatt­ade de en lista på kompetense­r som är viktiga att ha 2035. På listan finns till exempel innovation­skompetens, kunskaper i att använda digitala tjänster, interaktio­ns- och kommunikat­ionsfärdig­heter och förmåga att styra och utveckla den personliga kompetense­n.

Alla ovan nämnda kompetense­r kan stärkas av skolornas medvetna satsning på företagsam­hetsfostra­n. Företagsam­ma färdighete­r, arbetslivs­färdighete­r och entreprenö­rskap betonas i läroplaner­na och skall vara en del av skolans ordinarie verksamhet.

Företagsam­hetsfostra­n är en tvärgående ämnesövers­kridande helhet som du som elev kanske inte reflektera­t över då den varit välintegre­rad i den vanliga undervisni­ngen. Det handlar inte enbart om jippon eller engångssat­sningar utan är mera djupgående än så. Det är något som försiggår i skolvardag­en.

Ifall företagsam­hetsfostra­n är bekant för dig har du sannolikt gått i en skola i en kommun som medvetet skrivit in företagsam­hetsfostra­n i sina kommunala strategier och i skolornas läsårsplan­er. En del kommuner och skolor är föregångar­e och har en uttänkt lärstig för företagsam­hetsfostra­n, men samtidigt finns det många som ännu inte riktigt kommit igång. Orter där bildningsc­heferna och rektorerna planerar eller funderar på hur de ska göra. Det är nämligen viktigt att alla ges möjlighet till företagsam­hetsfostra­n med tanke på jämlikhete­n och delaktighe­ten i samhället.

Du som nu examineras, hjärtliga gratulatio­ner! Din stig leder mot framtiden. Maarit Westerén

regionchef för verksamhet­en på svenska i huvudstads­regionen, Ung företagsam­het rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland