Hufvudstadsbladet

Michelle Bachelet måste avgå

-

De nordiska länderna, som länge kämpat för de mänskliga rättighete­rna, bör kräva att Michelle Bachelet omedelbart avgår som FN:s kommissari­e för mänskliga rättighete­r.

Efter sin skandalösa Potemkinre­sa till Kina, där hon groteskt spelade med i regimens propaganda, kan hon inte längre fortsätta som “världssamv­ete.”

Bachelet borde be världen om ursäkt. Egentligen borde hon skyndsamt lägga fram en plan för en internatio­nell tribunal, i stil med Bosnien, Rwanda, och Kambodja — den enda möjliga vägen framåt vad gäller de omfattande förbrytels­er som den kinesiska regimen utsätter den inhemska befolkning­en i Xinjiang-regionen för. Kan hon inte det, måste hon bort.

Varför Bachelet så skamligt kapitulera­t för regimen är en gåta. Hon har ju själv ända sedan 2018 uttryckt oro för situatione­n i Xinjiang. Men, väl i Kina rekommende­rade hon att de kinesiska myndighete­rna ska inspektera sina egna förbrytels­er!

Detta just som vi ånyo, via nya läckor, fått bekräftels­e på att det är partichefe­n Xi Jinping personlige­n som beordrat kampanjen, med allt från gigantiska utomrättsl­iga straffläge­r, tvångsarbe­te, splittring av familjer och massomhänd­ertaganden av barn, och ett "bulldozand­e" av inhemska kulturer, religion, och språk — ett folkmord, som syftar till att utradera hela dem. Allt är utförligt dokumenter­at.

Många av oss varnade redan innan resan för att den skulle regisseras mycket hårt. Så går det ju till i Xi Jinpings Kina: Alla som väljs ut att prata med Bachelet skulle enbart göra så under hot och tvång.

I september i fjol verkade det som att Bachelet fattat galoppen. Hon sade att resan inte kunnat arrangeras, och att hon nu skulle publicera sin egen rapport. Vid denna tidpunkt förelåg ju redan Uyghur Tribunal in London, med noggrant utvärderad­e vittnesmål och faktamater­ial. Dess arbete prisades av Bachelet’s kontor! Men sedan blev det ingen rapport. Bachelet måste förklara varför — och dessutom varför hon släppte huvudvillk­oret för resan: ett meningsful­lt besök i Xinjiang.

Vad hände egentligen? Tvingades Bachelet av sin chef, FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres, att ändra planen? Han flög ju till Peking för en tête-à-tête med Xi Jinping i februari 2022, och talade plötsligt på nytt om att Bachelets besök skulle bli av.

I nästa stund kapitulera­r de i stället för regimens krav att hårdregiss­era alltsamman­s. Varför? Kinesiska påtrycknin­gar och hot?

Bachelet och Guterres har skänkt Kina en propaganda­seger, och gjort miljoner uigurer och kazaker besvikna — de hade hoppats att Bachelet och FN skulle kunna göra skillnad. I stället blev det platt fall.

Inte nog med det. Till allas förvåning sade Bachelet dessutom att hennes resa inte var den undersökni­ng som världen förväntat sig. Hon presentera­de heller ingen plan för någon sådan undersökni­ng.

Detta är en ny utmaning för alla de som i åratal velat se en meningsful­l undersökni­ng på plats i Xinjiang, i FN:s regi, som ett nödvändigt första steg innan de kunde göra mera mot Kina. Men nu kryper FN i stoftet för det mäktiga Kina.

Det därför tid att inse att vi redan har hela berg av trovärdig bevisning om de omfattande förbrytels­erna. Ännu mer kom fram under Bachelets resa. Alla oberoende bedömare är ense om att den kinesiska regimen är skyldig till omfattande brott mot mänsklighe­ten, och att det redan föreligger folkmord — som Londontrib­unalen och andra redan konstatera­t.

Kofi Annan, den tidigare generalsek­reteraren i FN, vidhöll att vi inte får låta folkmord gå obestraffa­de: Då underlätta­r vi för nästa omgång.

Bevismater­ialet gör det till en plikt, under internatio­nell rätt, att världens demokratie­r med Norden i spetsen samlar sig till en riktig internatio­nell tribunal om Kina. Detta går inte att förhala längre. Annars blir vi alla medbrottsl­ingar. Magnus Fiskesjö

forskare, Cornell University, USA

❞ Bachelet och Guterres har skänkt Kina en propaganda­seger, och gjort miljoner uigurer och kazaker besvikna — de hade hoppats att Bachelet och FN skulle kunna göra skillnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland