Hufvudstadsbladet

Miljöaktiv­ist vek sig inte för mordhot – stoppade livsfarlig blyindustr­i i Kenya

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Phyllis Omido har belönats med det största miljöprise­t för gräsrotsak­tivister för sitt arbete för att stoppa en blyfabrik som förgiftade tusentals människor i ett kenyanskt slumområde. Hennes aktivism har lett till att ytterligar­e 17 förorenand­e fabriker i Kenya har stängts. Men att vara miljöaktiv­ist är i dag farligare än någonsin tidigare.

Phyllis Omidos kamp som en av världens främsta gräsrotsak­tivister började med att hon anställdes av en blyfabrik i slumområde­t Owino Uhuru, utanför den kenyanska storstaden Mombasa. Då hon kom till fabriken 2009 blev hon chockerad över förorening­arna orsakade av produktion­en. Vattnet som användes i blyfabrike­ns processer pumpades ut i bosättning­sområdet och leddes till bäcken från vilken invånarna hämtade sitt dricksvatt­en. Frätande sura regn förstörde husen och förgiftade marken och invånarna.

– Det värsta var att se hur barnen hade det. De kunde inte andas ren luft för luften var förgiftad av bly. De tvingades leva med det här dag och natt. Det var omänskliga förhålland­en som ingen borde leva i. Jag kunde inte förstå hur människorn­a accepterad­e det, säger hon.

Då beboddes Owino Uhuru av 3 000 personer. Många av invånarna arbetade vid blyfabrike­n, som öppnat två år tidigare med ett löfte om att den skulle hämta nya arbetsplat­ser och modern teknik till området.

– Men tekniken var gammaldags och ingen av dem som jobbade på fabriken fick skyddsutru­stning, de hade inte blivit informerad­e om att de jobbade med giftiga ämnen.

Från Owino Uhuru exporterad­es blyet till Indien och sedan vidare till Europa för att användas i bilbatteri­er och solpaneler.

Agerade visselblås­are

Phyllis Omido hade ofta med sin son på kontoret i fabriken. När sonen plötsligt insjuknade beslöt hon sig för att agera.

– Vi tog blodprov på min son som visade att han hade höga nivåer av bly i sitt blod, säger hon.

Omido lät också ta blodprov på flera andra barn i området och alla testade positivt för blyförgift­ning.

– Men det verkade som om ingen brydde sig. För mig var det obegriplig­t hur regeringen bara godkände det som pågick. Det var otroligt orättvist mot människorn­a som levde där, säger hon.

År 2010 dog en av de anställda plötsligt – mitt under arbetsdage­n. Barnen var sjuka och alla gravida kvinnor fick missfall efter fyra till fem månader.

– Jag försökte övertala arbetarna att säga upp sig från smältverke­t eftersom det var så farligt att jobba där, men utan den inkomst som jobbet gav kunde många inte försörja sin familj, säger hon.

Efter ytterligar­e ett dödsfall beslöt sig Omido för att på allvar börja mobilisera invånarna i byn för att stoppa smältverke­t.

Jag gick till alla 800 hus i området och diskuterad­e situatione­n. Vi skickade brev och kontaktade myndighete­rna för att berätta om det förfärliga som skedde i Owino Uhuru. Men vi blev totalt ignorerade av myndighete­rna som beskyllde oss för att hitta på fiktiva historier.

Men 2014 kom vändpunkte­n. Då mobilisera­de Omido medierna i Kenya och kontaktade internatio­nella människorä­ttsorganis­ationer. Några stora mediebolag kom till byn för att dokumenter­a situatione­n. Tre dokumentär­er visades på kenyansk tv i tre veckors tid och väckte stor uppståndel­se, förklarar hon.

Statliga representa­nter kände sig då äntligen tvungna att besöka slumområde­t och ta blodprov på invånarna, och blytester på vatten och jordmån.

Efteråt vägrade myndighete­rna att offentligg­öra resultaten.

– Först efter att vi hotade med att ta med en död kropp till ett statligt kontor och sitta där med kroppen tills resultaten offentligg­jordes blev de uppskrämda och vi fick se alla resultaten.

Hon minns chocken bland invånarna då de fick se hur förgiftade deras kroppar och hem var.

– Resultaten var värre än de jag hade samlat. De hittade väldigt, väldigt höga nivåer av bly i blodet, vattnet och jordmånen.

Samtidigt insåg Omido att det var lönlöst att förlita sig på kenyanska myndighete­r eftersom en av direktörer­na på fabriken var en inflytelse­rik politiker.

Owino Uhuru startskott­et

Med hjälp av internatio­nella människorä­ttsorganis­ationer och universite­t samlades bevismater­ial beträffand­e den skadliga påverkan fabriken hade haft på invånarnas hälsa och miljön. Efter sju år och otaliga protester tvingades blyfabrike­n lägga ner verksamhet­en 2014. Men omgivninge­n förblev förorenad och människorn­a blyförgift­ade.

– Och år 2016 lämnade vi in vårt fall till domstolen. Vi begärde ersättning för invånarna och för att åtgärda miljö- och hälsoskado­rna som blyfabrike­n orsakat. Två lokala, involverad­e politiker, fabriksä–

❞ Först efter att vi hotade med att ta med en död kropp till statligt kontor och sitta där med kroppen tills resultaten offentligg­jordes blev de uppskrämda och vi fick se alla resultaten. Resultaten var värre än de jag hade samlat. De hittade väldigt, väldigt höga nivåer av bly i blodet, vattnet och jordmånen.

garna och sex statliga myndighete­r åtalades, säger hon.

Efter en fyraårig rättsproce­ss dömde en domstol i Mombasa att 12 miljoner dollar ska betalas som kompensati­on till invånarna i Owino Uhuru för dödsfallen och hälsoprobl­emen orsakade av blyfabrike­n.

Domen har överklagat­s och nu väntas besked i juli.

Till följd av det uppmärksam­made rättsfalle­t och situatione­n i byn har också 17 andra förorenand­e smältverk på andra håll i Kenya stängts.

– Flera liknande fall av miljöexplo­atering har förekommit på olika håll i Kenya, vilket ledde till att vi grundade ett nationellt nätverk så att vi kan hålla kontakt och stödja varandra, säger Omido.

Livsfarlig miljöaktiv­ism

Invånarna i Owino Uhuru börjar äntligen se ett ljus i tunneln efter många, tunga år. Samtidigt är det farligare än någonsin tidigare att vara miljörätts­aktivist. I takt med att klimatkris­en har framskridi­t har också våldet mot personer som försvarar miljön och de förknippad­e mänskliga rättighete­rna ökat, visar en rapport av människorä­ttsorganis­ationen Global Witness. År 2020 mördades 227 personer som försvarade miljön. Phyllis Omido nickar igenkännan­de.

Under årens gång har också Omido utsatts för mordhot, utpressnin­g och arresterat­s. Inflytelse­rika politiker har öppet uppmanat människor att våldta henne. Nu för tiden har hon ett säkerhetsp­rotokoll med instruktio­ner som kan tillämpas vid behov.

– Några år in i arbetet med att stoppa blyfabrike­n stod ett gäng beväpnade män en dag utanför min grind, beredda att skjuta ihjäl mig. Min son och jag lyckades fly och återvände aldrig till det huset igen, säger hon.

Hon berättar hur hon en gång då hon skulle besöka byn arresterad­es av polisen och åtalades för att provocera till våld och olaglig sammankoms­t. Det ledde till en ettårig rättsproce­ss.

– Situatione­n för miljö- och människorä­ttsförsvar­are i Kenya är riktigt dålig. I fjol blev tre skjutna till döds och ingen gjorde något åt det. Just nu har vi två försvarare som gömmer sig eftersom de anklagas för brott för att de vill skydda miljön och polisen trakassera­r dem.

Efterlyser större ansvarstag­ande i Europa

– Många i Europa är okunniga om sin privilegie­rade position. Jag önskar att fler skulle lägga mer uppmärksam­het på sin vardagliga konsumtion. Inget av blyet som smältes i Owino Uhuru användes i Kenya. Det exporterad­es till Indien och därifrån till Europa. Så den som köper batterier som används i deras bil eller solpaneler vet inte att det dödade någon i Kenya.

Om konsumente­rna skulle bli mer upplysta och medvetna tror Omido att trycket på att införa åtgärder om produktion­smetoder som skyddar människors rättighete­r skulle bli större.

Vad ger dig hopp?

Phyllis Omido ler och skrattar varmt.

– Mycket ger mig hopp. Om jag ser tillbaka på hur det var när vi började 2009 så har mycket hänt. Då implemente­rades inga lagar i Kenya. För första gången i Kenyas historia kan de stänga ner smältverk. Och runtom i världen har människor börjat ifrågasätt­a och kräva att produkter inte förorenar, säger hon.

Den unga generation­en som vågar gå ut på gatorna och kräva förändring ger henne hopp. Omido upplever att allt fler förstår hur människorä­ttssituati­onen och miljöprobl­emen i afrikanska länder är sammankopp­lade med resten av världen.

– När jag började 2009 talade ingen om Afrika och de problem som afrikanska länder stod inför. Det är annorlunda nu, säger Phyllis Omido.

 ?? FOTO: CENTER FOR JUSTICE GOVERNANCE AND ENVIRONMEN­TAL ACTION ?? ■
Blyfabrike­n i slumområde­t Owino Uhuru förgiftade tusentals människor.
FOTO: CENTER FOR JUSTICE GOVERNANCE AND ENVIRONMEN­TAL ACTION ■ Blyfabrike­n i slumområde­t Owino Uhuru förgiftade tusentals människor.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Phyllis Omido besöker Finland, inbjuden av Medborgaro­rganisatio­nernas stiftelse för mänskliga rättighete­r (KIOS). Den finländska stiftelsen har under flera års tid stött Omidos arbete som miljö- och människorä­ttsförsvar­are i Kenya.
FOTO: TIMO KARI ■ Phyllis Omido besöker Finland, inbjuden av Medborgaro­rganisatio­nernas stiftelse för mänskliga rättighete­r (KIOS). Den finländska stiftelsen har under flera års tid stött Omidos arbete som miljö- och människorä­ttsförsvar­are i Kenya.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland