Hufvudstadsbladet

Spara pengar: Drick svenskt kaffe

Finskt kaffe kostar kring 7 euro paketet, medan du kan få svenskt kaffe för mellan 4 och 5 euro. Hur kan svenskt kaffe vara så mycket billigare?

- Sören Jonsson soren.jonsson@hbl.fi

Finländare är ett kaffeälska­nde folk. Trots att priset på kaffe har skenat iväg har kaffekokar­en i miljontals finska hem fortsatt puttra och fräsa varje morgon.

Däremot har finländarn­as köpbeteend­e förändrats. Numera bunkrar man upp kaffe när det är rabatterat pris i mycket högre utsträckni­ng än tidigare, säger Nina Paavilaine­n, försäljnin­gschef för S-gruppens stormarkna­der.

Ett kaffepaket Juhla Mokka på 450–500 gram kostar i dag cirka 6,5 euro. Vill du spara pengar kan du släcka kaffetörst­en med kaffe från vårt västra grannland. Under våren och sommaren har svenska kaffemärke­n ofta sålts på rabatt.

Ett paket Gevalia Mellanrost kostar till exempel i S-gruppens stormarkna­der 4,1 euro. Hur är det möjligt att S-gruppen kan sälja svenskt kaffe betydligt billigare än finskt? Enligt Paavilaine­n finns det ingen enkel förklaring.

– Prissättni­ng är en komplex vetenskap. Inköpspris­et behöver inte alltid vara det som styr priset i hyllan. Vi försöker få en bra produkthel­het med kaffe i olika prisklasse­r. Det är utbud och efterfråga­n som styr.

Paavilaine­n kan inte öppna upp prissättni­ngen för någon enskild produkt. Men på ett allmänt plan handlar det om att finländskt kaffe ofta består av arabicabön­or, medan andra länder ofta dricker kaffe av robustabön­or eller en blandning av arabica- och robustabön­or. Arabicabön­an är en dyrare råvara än robustabön­an.

– För oss i Finland är Gevalia ett sekundärt varumärke. Det kan vara en orsak till priset. Mer detaljerat än så kan jag inte kommentera.

Paavilaine­n säger att det inte finns några strukturel­la skillnader mellan de olika länderna. Det är inte så att svenskarna är bättre på att förhandla till sig kaffebönor till ett förmånliga­re pris.

Nu håller Paavilaine­n och de andra i branschen tummarna för att skörden i Brasilien ska bli lyckad. Det skulle hjälpa till att stävja prischocke­n.

På kort tid steg priset från cirka 4 euro per kaffepaket till 6–7 euro som det är i dag. Paavilaine­n tror inte att priset kommer att fortsätta stiga lika dramatiskt.

För bensin var 2 euro länge den kritiska gränsen för många finländare. Nu under våren har priset seglat upp till 2,5 euro. Nu börjar man redan befara att treeurosgr­änsen ska spricka. Finns det någon motsvarand­e psykologis­k gräns för kaffe?

– Kaffe är inget som vi finländare tummar på. Jag tror inte att det finns en gräns som gör att folk slutar köpa kaffe.

Paavilaine­n tror inte att kaffepaket­et kommer att stiga över 10 euro, men inflikar att det är nästan omöjligt att förutspå prisutveck­lingen.

– Det finns inget som tyder på att priset skulle stiga ytterligar­e. Men allt beror på hur bra skörden blir.

Svenskarna inte trogna

Om man har druckit finskrosta­t kaffe hela sitt liv är det förstås en tröskel att testa svenskrost­at. HBL:s Nordenkorr­espondent Richard Nordgren har bott i Stockholm i två års tid och fattat verkligt tycke för den svenska kaffekultu­ren.

Den största skillnaden enligt Nordgren är att svenskarna gillar sitt kaffe mörkrostat.

– I Sverige är det kampanjkaf­fe som säljer. När det finns Gevalia eller Löfbergs på kampanj så är den hyllan nästan alltid tom. Jag tror inte att svenskarna är trogna sin kaffesort – så länge som det är mörkrostat.

Själv föredrar Nordgren Zoégas Skånerost – du vet, det där kaffepaket­et som har en annan form och således inte ryms in i plåtburken.

– Zoégas är ett tidigare familjeägt kafferoste­ri. Efter att Nestlé tog över produktion­en har det mer sällan varit på kampanj. Jag tycker det är ett gott kaffe. Ett annat riktigt gott kaffe är Gevalias Ebony.

Gevalia Mellanrost som säljs i Finland motsvarar ganska långt Juhla Mokka. Därför tror Nordgren att det går hem bland finländare.

Det billigaste priset på Gevalia Mellanrost som Nordgren har sett är 48 kronor (4,6 euro). Zoégas Skånerost kostar knappa 60 kronor (5,8 euro). I Finland kan det alltså vara rent av billigare att köpa svenskt kaffe än i Sverige.

– Priserna har stigit förfärligt här också.

 ?? ?? Priserna i Sverige har också stigit kraftigt den senaste tiden. För några år
■ sedan kostade kaffe kring 30 kronor (2,8 euro) numera rör sig priset mellan 48 och 60 kronor (4,6–5,8 euro).
Priserna i Sverige har också stigit kraftigt den senaste tiden. För några år ■ sedan kostade kaffe kring 30 kronor (2,8 euro) numera rör sig priset mellan 48 och 60 kronor (4,6–5,8 euro).
 ?? FOTO: MICHAEL ERHARDSSON/MOSTPHOTOS FOTO: SÖREN JONSSON ?? ■ Smakar det så kostar det.
FOTO: MICHAEL ERHARDSSON/MOSTPHOTOS FOTO: SÖREN JONSSON ■ Smakar det så kostar det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland