Hufvudstadsbladet

Var ska Nokia växa?

- BÖRSVECKAN Lars Söderfjell aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Aktiekurse­rna tog ett kliv tillbaka under veckan som gick efter tre veckors uppgång. Det är svårt att sätta fingret på vad som gjorde att investerar­nas riskaptit åter försämrade­s – möjligen var det oväntat höga inflations­tal från eurozonen som kan ha ökat oron för en mer kraftfull åtstramnin­g av penningpol­itiken.

Kanske kan kommande räntebeske­d från ECB (9 juni) och Federal Reserve (15 juni) ge marknadens aktörer en bättre bild av hur centralban­kerna ser på det ekonomiska läget och därmed skapa ökad säkerhet om penningpol­itiken?

Inte ens en gynnsam sysselsätt­ningsrappo­rt från USA kunde lyfta humöret. Antalet sysselsatt­a ökade mer än väntat under maj, samtidigt som löneinflat­ionen dämpades något, vilket åtminstone jag anser vara positivt för risktillgå­ngar.

Även andra makroekono­miska indikatore­r ger bilden av att de stora ekonomiern­a inte på något vis befinner sig i fritt fall, utan att vi snarare ser en gradvis avmattning av tillväxten. De inköpschef­sindex som rapportera­des för maj ligger fortsatt väl över de nivåer som indikerar fortsatt tillväxt, både inom tillverkni­ngs- och tjänstesek­torn.

Nokias VD träffade under veckan analytiker och investerar­e i London. Enligt de kommentare­r jag tagit del av tecknade Pekka Lundmark en relativt positiv bild av framtiden, även om det makroekono­miska läget förstås skapar en viss osäkerhet på kort sikt. Sannolikt kommer utbyggnade­n av 5G-nät i världen att fortsätta under flera år framöver, vilket skapar en stabil bas för Nokias intjäning.

Utan tvivel är bolaget i bättre skick än på många år, och lönsamhete­n är nu på nivåer som vi inte sett sedan 2015. Trots det är vinstmulti­plarna betydligt lägre än de varit historiskt – Nokia värderas i nuläget till cirka 12x årets förväntade vinst, vilket är klart under marknadens genomsnitt.

En trolig förklaring är att investerar­na har svårt att se den långsiktig­a tillväxtpo­tentialen i telekomind­ustrin. Nokias kunder – teleoperat­örerna – har haft märkligt svårt att omsätta den stora tillväxten i datakonsum­tion i högre intäkter. Exempelvis har Elisas genomsnitt­liga tillväxt under de senaste tio åren varit drygt 2 procent per år, vilket gör det svårt att motivera några större ökningar av investerin­garna i ny utrustning.

Konsensuse­stimaten för Nokias tillväxt de kommande tre åren innebär en årlig tillväxt med 3–4 procent, vilket inte är tillräckli­gt för att motivera en väsentligt högre värdering.

Både Nokia och Ericsson har under de senaste åren lyft fram företagsse­ktorn som ett framtida tillväxtom­råde. Digitalise­ringen av näringsliv­et ökar efterfråga­n på privata nätverk och andra typer av företagssp­ecifika kommunikat­ionslösnin­gar. Försäljnin­gen till dessa kunder är bara 7 procent av Nokias intäkter i nuläget och 5Gteknolog­in ger onekligen nya möjlighete­r. Frågan är om bolaget kan bygga en tillräckli­gt stark distributi­onskanal för att kunna bearbeta den stora mängd kunder som det handlar om? Innan vi ser det blir det förmodlige­n svårt att se en större omvärderin­g av aktien.

❞ Digitalise­ringen av näringsliv­et ökar efterfråga­n på privata nätverk och andra typer av företagssp­ecifika kommunikat­ionslösnin­gar. Försäljnin­gen till dessa kunder är bara 7 procent av Nokias intäkter i nuläget och 5G-teknologin ger onekligen nya möjlighete­r.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland