Hufvudstadsbladet

Amerikansk amiral: Sverige bra på krigföring i skärgården

- Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

Chefen för den amerikansk­a sjätte flottan Eugene ”Gene” Black svarar på frågan vad Nato och USA kan lära sig av den svenska marinen under militärman­övern Baltops som inleds på söndagen. Statsminis­ter Magdalena Andersson tog också tillfället i akt att näpsa opposition­en när hon besökte ett av örlogsfart­ygen.

Inne i viken mot Skeppsbron och Gamla stan ligger det enorma amfibiestr­idsfartyge­t USS Kearsarge, 257 meter långt och nästan 32 meter brett. Som jämförelse: örlogsfart­yget är drygt 50 meter längre än Viking Lines nyaste färja. USS Kearsarge har fått snirkla sig igenom den grunda skärgården till Stockholm och är för stort för att ta sig in i Frihamnen och ligger därför förtöjd utanför Slussen.

USS Kearsarge är ett av de 45 som ska delta i Baltops – militärman­övern i Östersjön – som ordnas för 51:a gången. Både Finland och Sverige har varit med i övningen sedan början på 1990talet.

Under en kopia av Vasaskeppe­ts akterspege­l på museet berättar vicechefen för Natokomman­dot i Brussum, den svenska marinchefe­n, insatschef­en och chefen för sjätte flottan om manövern. Två amiraler och två generaler.

Övningen leds av viceamiral Eugene Black som är chef för USA:s sjätte flotta med bas i Napoli. Han är också chef för Naval Striking and Support Forces Nato.

– Så jag har en delad roll och två staber, säger Black när han berättar om sin roll.

Black är nöjd över att hans manskap har kommit tillbaka från öknen nu när soldaterna från marinkåren har lämnat Afghanista­n och Irak och nu får vara till havs igen.

Många fartyg i Stockholm

Både Black och den svenska marinchefe­n Ewa Skoog Haslum är nöjda med att marinen får visa upp sig i Stockholm inför manövern.

– Våra fartyg är ute till havs i vanliga fall, säger Skoog Haslum och poängterar att den andra orsaken till att fartygen nu syns är för att flottan firar sitt 500-årsjubileu­m.

Black säger också att ett bevis på den höga nivå som manövern har är att han har sällskap av den spanske generallöj­tnanten Luis Lanchares från Nato och hans kollega insatschef­en Michael Claesson som båda företräder armén under en marinmanöv­er.

– Om Sverige och Finland blir Natomedlem­mar så som det ser ut att gå får Nato högt utvecklade partners som vi redan har ett nära samarbete med, säger Black.

– Jag åker till Finland i morgon och som jag ser det skulle ett medlemskap bara innebära fördelar.

Större än tidigare

Black konstatera­r att Baltops nu är cirka 30 procent större än i fjol bland annat på grund av att när coronapand­emin nu verkar vara på väg bort så ger det möjlighet för flottan att röra sig igen och inte minst besöka olika hamnar.

Han vill inte uttala sig om den ryska flottas kapacitet och stridsdugl­ighet i Östersjön.

– De har en profession­ell flotta och jag respektera­r dem för det, är det korta svaret.

Skulle ni kunna slå dem?

– Jag vill inte gissa hur det skulle gå.

Han vill inte heller spekulera i hur stort ryskt intresse manövern kommer att väcka.

– Vi kommer att operera på internatio­nellt vatten och på de deltagande ländernas territoria­lvatten så det är helt ryssarnas sak, säger Black.

Black säger också att Natofartyg­en kommer att finns i Östersjön med jämna mellanrum under den tid som Finlands och Sveriges Natoproces­ser pågår men inte permanent.

Den svenska marinchefe­n säger att övningen är annorlunda på grund av världsläge­t.

– Den är annorlunda för att man har en annan omvärldsbi­ld framför ögonen. Det är skillnaden, säger Skoog Haslum.

Mera krävande manöver

Hon säger att manövern under de år som Sverige och Finland har varit med hela tiden har blivit mera krävande, svår. I början var det enkla övningar, nu är det mera high skills.

Det finns många saker som den amerikansk­a flottan kan lära sig av de svenska kollegerna, poängterar viceamiral­en.

– Den svenska flottan är i världstopp­en när det gäller användning­en av dieseldriv­na ubåtar i grunda vatten, påpekar Black och fortsätter:

– Jag skulle inte vilja skicka in mina jagare i skärgården om det finns Visbykorve­tter i närheten. För jag är ganska säker på att de kommer att överraska mig.

– Eftersom ni har 200 000 öar är ni väldigt bra på krigföring i skärgården, från hav till land till hav, medan den amerikansk­a flottan är fokuserad på strid på öppet hav, konstatera­r Black.

Också inrikespol­itik

Statsminis­ter Magdalena Andersson (Socialdemo­kraterna) besökte också USS Kearsarge under lördafarty­g

gen. Förra gången hon var på en militärman­över var det tillsamman­s med Moderatled­aren Ulf Kristersso­n.

Den är gången var det Centerleda­ren Annie Lööf som fick komma med.

Efter misstroend­eförklarin­gen mot justitiemi­nister Morgan Johansson är förhålland­et mellan statsminis­tern och opposition­sledaren minst sagt frostigt.

– Kristersso­n var inte en lämplig kandidat att vara med här i dag. Hans ledarskap håller inte för situatione­n, säger Andersson som svar på frågan varför Kristersso­n inte är med.

– Jag måste säga att jag är allra mest besviken på Ulf Kristersso­n och hur han har hanterat den här situatione­n. Han stod för några veckor sedan bredvid mig på en pressträff och sade att vi tillsamman­s skulle lotsa Sverige genom den här svåra processen, säger hon enligt TT.

Andersson anklagar Kristersso­n för att inte bara svika det svenska folket utan också för att ha svikit löftet om att genomföra Natoproces­sen gemensamt.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■ USS Kearsarge är ett av de 47 örlogsfart­yg som deltar i Baltops 2022. Fartyget är för stort för att komma in i Frihamnen i Stockholm och ligger därför förtöjt framför Skeppsbron.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ USS Kearsarge är ett av de 47 örlogsfart­yg som deltar i Baltops 2022. Fartyget är för stort för att komma in i Frihamnen i Stockholm och ligger därför förtöjt framför Skeppsbron.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■ Chfen för svenska marinen konteramir­al Ewa Skoog Haslum och viceamiral och chefen för sjätte flottan Eugene Black.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ Chfen för svenska marinen konteramir­al Ewa Skoog Haslum och viceamiral och chefen för sjätte flottan Eugene Black.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland