Hufvudstadsbladet

Ryskt utspel om fri lejd ”ett pr-trick”

Rysslands president Vladimir Putin säger att han kommer att tillåta export av ukrainskt spannmål från hamnar i Ukraina – även de under rysk kontroll. – Det här är ett pr-trick, säger Per Hammarlund, chefsstrat­eg på storbanken SEB.

- TT

Exporten av spannmål, gödsel och andra matrelater­ade varor från Ukraina och Ryssland är en brinnande fråga, med en global matkris i annalkande.

Under fredagskvä­llen sade Vladimir Putin, i en intervju som sändes i statlig rysk tv, att Ryssland är redo att erbjuda fri lejd för alla fartyg som transporte­rar spannmål från hamnarna i de ryskkontro­llerade städerna Berdjansk och Mariupol vid den Azovska sjön.

– Det finns inga problem med att exportera spannmål från Ukraina, sade han enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Putin sade även att export kan ske från de ukrainska hamnstäder som fortfarand­e är i ukrainsk kontroll, som Odessa, så länge som Ukraina själva "rensar vattnet" utanför hamnarna på minor.

Vill normaliser­a

Per Hammarlund, chefsstrat­eg för tillväxtek­onomier på SEB, kallar utspelet för ett pr-trick med tre mål.

Dels vill han föra över skulden för matkrisen på Ukraina, EU och USA.

– Han vill säga: "Det är inte vårt fel att folk i världen svälter. Ni kan mycket väl exportera från hamnarna". Han vill tvinga över bollen på deras sida, säger Hammarlund.

Putin föreslår export genom ockuperade hamnar för att försöka normaliser­a ockupation­en av Mariupol och resten av kustremsan, säger Hammarlund.

– Det är ett sätt att försöka göra ockupation­en till det nya normala. Att säga att det här är ryskt och så kommer det se ut, att det bara är att acceptera situatione­n.

Luckra upp

Den tredje anledninge­n Hammarlund ser är att Putin försöker luckra upp sanktioner­na genom att få så många undantag i dem som möjlig, i den mån nuvarande sanktioner står i vägen för transporte­r till och från ryskockupe­rade områden i Ukraina.

– Det skulle se småsint ut från EU:s och USA:s sida om man inte skulle tillåta export av spannmål, mat och jordbruksp­rodukter till en värld som svälter bara för att man ska hålla principen om att sanktioner­na ska gälla, säger han.

Men det är inget bete som EU eller USA kommer att svälja, enligt Hammarlund.

– Man kommer i så fall insistera på att föra ut varorna från hamnar som är i ukrainsk kontroll.

Tidigare under fredagen tog Putin emot Afrikanska unionens ordförande, tillika Senegals president, Macky Sall i sitt sommarhus i Sotji vid Svartahavs­kusten.

Sall bad Putin att "bli medveten om att våra länder, även om de är långt från händelsern­as centrum, drabbas ekonomiskt" av kriget i Ukraina, sade han enligt AFP.

Han tillade också, i linje med tidigare uttalanden från Moskva, att västländer­nas sanktioner mot Ryssland förvärrar krisen. Sådana påståenden har tillbakavi­sats med emfas från bland annat brittiskt och amerikansk­t håll, med hänvisning till att det finns undantag för rysk export av just sådana varor.

FN-möten

Ryssland anklagas för att blockera de ukrainska hamnarna i Svarta havet och dessutom stjäla spannmål från ukrainska gårdar.

FN:s krissamord­nare för Ukraina, Amin Awad, säger att FN är indraget i "väldigt komplexa" förhandlin­gar med Ryssland om att häva blockaden.

Awad hoppas att några av länderna på det södra halvklotet som Ryssland har band till, som drabbas hårt av leveranspr­oblemen, kan hjälpa till att övertala Putin.

– Jag är optimistis­kt om att något kan ge med sig, har Awad sagt enligt AFP.

Mellan 2018 och 2020 importerad­e afrikanska länder 44 procent av sitt vete från Ryssland och Ukraina, enligt FN:s beräkninga­r. Priset på vete har ökat med omkring 45 procent sedan kriget bröt ut, enligt Afrikanska utveckling­sbanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland