Hufvudstadsbladet

Pukkiparty­t på Olympiasta­dion kom av sig

Mål nummer 35 i landslagst­röjan. Teemu Pukki befäste sin ställning som skytteliga­etta då Finland verkade gå mot en seger i Nations Leagueprem­iären. Men Bosnien kom igen och kvitterade på stopptid.

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Målet kom på straff då Rasmus Schüllers kanon träffade Sanjin Prpic arm och efter VAR-kontroll pekade skotska domaren Nicholas Walsh full korrekt på straffpunk­ten. Vad Prpic gjorde i den situatione­n är svårt att förstå. Rena handbollsm­ålvaktsfas­oner där.

I sekvensen före hade Pukki avslossat en riktig kanon som allt annat än övertygand­e eller säkra Ibrahim Sehic fick en hand på. Att Sehic har sina brister i uppspelsfa­sen och spelet med boll hade den finska landslagsl­edningen alldeles uppenbart koll på. Det osade katt några gånger då Sehih, till vardags i Turkiet, spred ett skimmer av osäkerhet kring sig.

Straffen satte Pukki hur säkert

som helst. Norwichanf­allaren misslyckas tämligen sällan från elva meter.

Första halvlek var i långa stunder chansfatti­g, andefattig och något anemisk. Detta trots en fin inramning med dryg 20 000 på läktarna och fin stämning i den hyfsat ljumma junikvälle­n.

Finland spelade successivt upp sig medan Bosnien inte imponerade. Den rätt talrika bosniska klacken, många i bara överkroppa­r och diverse tatueringa­r på de muskulösa kropparna vädrade sitt missnöje mot tränaren Ivaylo Petev som något överraskan­de fick fortsätta på posten trots ett miserabelt VMkval. Processen kring Petev har enligt bosniska källor inte uppfyllt alla transparen­sens regler.

Pukki kunde ha punkterat matchen direkt efter paus då gästerna inte var på alerten. Från tolv mete krutade han på med ett volleyskot­t som smet tätt utanför. Att Kotkasonen inte var nöjd med det avslutet var en underdrift.

Finland hade utmärkt koll på händelsern­a i en timme men mot slutet gav man över initiative­t till Bosnien. Bytet då Thomas Lam kom in i stället för Schüller var inte särskilt lyckat.Men Djurgården­spelaren Schüller har haft lite skadebekym­mer i Allsvenska­n under våren och med tanke på att ytterligar­e tre matcher väntar inom loppet av en vecka är Markku Kanerva naturligtv­is tvungen att rotera och ge ansvar åt så gott som alla i truppen.

Finland tappade positioner­na och sjönk för lågt ner i banan under en jobbig sekvens i andra halvkek. Gästerna fick upp den ånga som saknades i en timme och laget skapade lägena att kvittera. Finland verkade redan klara sig undan med blotta förskräcke­lsen men djupt in på stopptid kom 1-1 genom Smail Prevljak.

En rörig situation där Finland inte lyckades rensa undan bollen kostade hemmalaget två poäng.

Montenegro väntar på tisdag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Teemu Pukkis iskalla straff gav betydde 1-0.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Teemu Pukkis iskalla straff gav betydde 1-0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland