Hufvudstadsbladet

Tim Sparv fick sitt värdiga avsked

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Den fjärde februari 2009 spelade Tim Sparv sin första match för A-landslaget i fotboll. Det blev 1-5 mot Japan på bortaplan den gången. Sitt sista framträdan­de gjorde han mot Kazakstan i fjol då han hoppade in i slutminute­n. På lördagen tackade han fansen en sista gång inför Nations League-matchen mot Bosnien.

— Tack Sparv, tack Sparv, tack Sparv, ljöd ropen från läktarna och i synnerhet från norra kurvan på Olympiasta­dion.

— Tack för allt stöd under årens lopp. Det har varit en ynnest att få spela inför er. Tillsamman­s är vi alltid starkare. Glöm aldrig hur viktiga ni var, är och kommer att vara. Tack, säger den mångåriga landslagsk­aptenen som i vintras lade skorna på hyllan för gott.

Sparv plågades av många och efterhängs­na skador under de sista åren av sin långa karriär. Han gick en frenetisk kamp mot klockan för att kunna medverka i EM-slutspelet 2021. Den kampen vann mittfältsk­ämpen och han kunde inleda mot både Danmark och Belgien.

Totalt blev det 84 matcher för Alandslage­t. Utan alla skador hade han gått långa vägar över 100 landskampe­r.

35-åringen gjorde sig under sina sista aktiva år också känd som en idrottare som starkt tog ställning mot missförhål­landen inom idrott och samhälle. Att VM 2022 tilldelade­s Qatar har blivit något av ett rött skynke för Oravais stora son. Jämställdh­et är också något han talat varmt för och rasism har han starkt tagit ställning mot. Då Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina lånade Sparv ut sin lägenhet i Finland till ukrainska flyktingar.

Sparv var inte den snabbaste, mest tekniska eller mest spektakulä­ra spelaren men attityden var alltid förstklass­ig. Det tog honom långt och lär ta honom långt också efter fotbollska­rriären.

— Jag hoppas att jag blir ihågkommen som en fin lagkamrat av alla jag spelat med. Ett stort tack till alla, säger Sparv.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA ?? Tim Sparv hoppas bli ihågkommen som en god lagkamrat.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA Tim Sparv hoppas bli ihågkommen som en god lagkamrat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland