Hufvudstadsbladet

Meningen med livet var inte att studera juridik

- Henrik Jansson

”Ett helt liv av tröghet och stagnation och sedan den här försvinnan­de korta blixten av adrenalin och rörelse.” Vad är rätt, vad är fel? Joakim Zanders nya roman får recensente­n att argumenter­a mot den på vissa punkter och hålla med annat. Småningom får också människorn­a liv.

ROMAN Joakim Zander

Ett ärligt liv Wahlström & Widstrand 2022

Då vi först möter den namnlösa protagonis­ten i Joakim Zanders roman Ett ärligt liv står han på en litterär scen i Tyskland och berättar om sin aktuella bok i Nordic noir-genren. Han lägger då också fram en del radikala politiska frågeställ­ningar som gestaltats och problemati­serats i verket. ”Sanningen är att vissa har mycket, andra har inget. Är det fel för den som har lite att vilja ändra på det förhålland­et? Är det omoraliskt att vägra respektera orättvisa spelregler?”

Därefter kastas vi på en gång tillbaka till den tid då han precis avslutat sin skolgång i Söderköpin­g och flyttat till Lund för att studera juridik. Det är på den tidsnivån den egentliga berättelse­n utspelar sig, och en av fiktionens utgångspun­kter är att den skapats av romanens protagonis­t. Den här metanivån får ändå aldrig någon verklig betydelse, eftersom den enbart synliggörs på de allra första och sista sidorna. Det kunde ha varit möjligt att göra betydligt mer av den.

På grund av ett tillfällig­heternas spel kommer jaget i Lund att dela studieläge­nhet med två överklassu­ngdomar, som trots att de med stora gester och ord hyllar elitens traditione­lla umgängeset­ikett inte är mer belevade än att de när en mindre bemedlad utböling från Söderköpin­g dyker upp börjar agera som utstuderad­e pennaliste­r. Zanders illustrati­on av klassklyft­orna är effektiv, om än ibland en aning övertydlig.

Nästan lika deprimeran­de som atmosfären i bostaden är dessutom att juridikstu­dierna inte alls ger livet något sådant innehåll som jag-personen hoppats på. ”Vad tjänade det till? Nio terminer av att lära sig spelregler. Ett liv av att tillämpa dem. (--) Juridiken verkade inte innehålla någon magisk formel för att undvika livets fullständi­ga meningslös­het.”

Kickar i kaoset

Det är först när han deltar i en demonstrat­ion och den utvecklas till ett dramatiskt kaos, som han får en kick och kan uppleva en total och intensiv närvaro. ”Ett helt liv av tröghet och stagnation och sedan den här försvinnan­de korta blixten av adrenalin och rörelse.”

I samband med demonstrat­ionen träffar han också för första gången den karismatis­ka kvinna som kallas Max, och som på samma gång kan vara både hans räddning och hans väg mot katastrofe­n. I alla händelser ger hon hans liv en ny riktning, då hon presentera­r honom för den pensionera­de och radikala professorn Charles.

I det skedet kommer också anarkismen in i bilden, via de diskussion­er som förs mellan Charles och de unga män och kvinnor som kallar sig ”banditerna” och bor i hans stora, förfallna hus.

Men det här är ändå inte en roman om anarkismen, för snarare än om anarkism i dess politisktr­evolutionä­ra betydelse handlar det i banditerna­s fall helt enkelt om en radikal och ganska hänsynslös individual­ism. I själva verket dricker de hellre champagne på fina barer och stjäl dyra smycken för egen vinnings skull än arbetar för politisk rättvisa, och det här är heller ingenting de sticker under stol med.

”Det är inte vårt jobb att ändra samhället”, konstatera­r Max. ”Vi är inte idealister. (---) Vi vill bara inte spela med.”

Utvecklas till spänningsr­oman

Zander problemati­serar olika tänkesätt och ideal, och också om de utdragna pedagogisk­a utläggning­arna är för många kan en fortgående kommunikat­ion med texten bli möjlig. I mitt huvud argumenter­ar jag mot den på vissa punkter, håller med om en del annat, och har svårt att nå fram till någon klar ståndpunkt i en del frågor.

Vad är rätt, vad är fel? Vad kan man under vissa omständigh­eter trots allt se som motiverat? Vad måste alltid fördömas? Det är frågor som aldrig ens behöver formuleras rakt på sak för att kastas i ansiktet på läsaren. Och en insikt som uttalas helt explicit av romanjaget är att det som är rätt inte alls bara är att inte göra fel.

❞ Under den senare halvan utvecklas Ett ärligt liv till en mer regelrätt spänningsr­oman, och det är en genre som Zander redan på basen av sin tidigare utgivning behärskar.

Under den senare halvan utvecklas Ett ärligt liv till en mer regelrätt spänningsr­oman, och det är en genre som Zander redan på basen av sin tidigare utgivning behärskar. Mycket riktigt blir greppet i det skedet säkrare, texten mer flytande, än när han försökt skriva en politisk relationsr­oman.

Småningom får människorn­a och de enskilda scenerna liv, efter att det länge känts som om de varit underställ­da romanens intellektu­ella problemstä­llningar och konstrukti­on.

 ?? FOTO: VIKTOR FREMLING ?? ■ Joakim Zander.
FOTO: VIKTOR FREMLING ■ Joakim Zander.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland