Hufvudstadsbladet

Full galopp ända till sista sidan

Wilma Möllers andra ungdomsbok skildrar både stallets intrikata gruppdynam­ik och nervpirran­de hopptävlin­gar. Författare­n får även den med måttligt hästintres­se att dras med. Som den skickliga skribent hon är håller hon kapitlen strama och språket levande.

- Maria Lassén-Seger

UNGDOMSBOK Wilma Möller

Kaamos – en andra chans Schildts & Söderström­s 2022

Högstadiet­jejen Alexis har nyss flyttat från England till Finland. Bakom sig har hon en traumatisk ridolycka som gjort att hon inte ridit på ett år. Nu gör hon sin prao på tävlingsst­allet Lundgården, där hon möter “hästkräket” Kaamos – en busig valack – som också råkat illa ut. Wilma Möllers andra ungdomsbok Kaamos – en andra chans kretsar, liksom debuten Allt att vinna

(2020), kring stallets intrikata gruppdynam­ik, nervpirran­de hopptävlin­gar och det stora i att känna och älska en häst. Livfullt beskriver Möller känslan av att rida när det inte går så bra: “höften slår i marken först och ryggen tar stryk, men det värsta är ändå att tappa andan. Jag kippar efter luft som en halvdöd mört”. Men också hur ”känslan av hundratals kilo häst, som genom endast en liten skiftning i ens egen tyngdpunkt spänner musklerna och gör helt om, är obeskrivli­gt häftig”.

Sköra vinnarskal­lar

Tävlingsri­tt är inget för fegisar. Möller skildrar ärligt sportens berusande adrenalink­ickar såväl som dess höga insatser och stora risker. Bokens hästtokiga ungdomar är både starka och kompetenta vinnarskal­lar som tar sig upp i sadeln igen efter att ha slagit sig halvt fördärvade, och sköra, vilsna tonåringar som saknar makten över sina egna liv.

Möller hymlar inte om att hästtävlin­gsbransche­n är stenhård, snudd på omänsklig i sina krav på perfektion och prestation av de unga ryttarna. Att få i uppdrag att sköta, träna och tävla med en häst på Lundgården­s stall är härligt, men innebär också att leva med vetskapen om att ens fyrbenta älskling kommer att säljas vidare.

I full galopp

Att skriva hästbok må vara nischat för de hästintres­serade, men Möller får också den med måttligt hästintres­se att dras med. Som undertitel­n “en andra chans” antyder, handlar boken mer om att lära sig hantera sorg och förlust än att vinna och vara bäst. Den livsläxan gäller inte bara Alexis och Kaamos, utan flera i det breda och inkännande skildrade persongall­eri som Möller skriver fram. Elias har mist både familj och favorithäs­t, Jovanna sin ridförmåga. Stallets primus Sannis hårda fasad har sprickor.

Allvarsstr­åken balanseras upp av den glädje och gemenskap Alexis återfinner hos kretsen kring stallet. Ett fint porträtt av trofast vänskap tecknas i Reina som med eldigt humör men fötterna stadigt på jorden alltid har Alexis bästa i åtanke. Möller visar därmed – än en gång – sin förmåga att aktualiser­a och sätta egen prägel på hästboken. Som den skickliga skribent hon är, förmår hon hålla kapitlen strama, språket levande och dramatiken i full galopp ända in på sista boksidan.

❞ Som undertitel­n 'en andra chans' antyder, handlar boken mer om att lära sig hantera sorg och förlust än att vinna och vara bäst.

 ?? FOTO: TARJA JAKOBSÉN ?? ■ Wilma Möller
FOTO: TARJA JAKOBSÉN ■ Wilma Möller
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland