Hufvudstadsbladet

Häftstifts­mumien och Hundförgif­taren hemsöker Drumsö, de lyckligas ö

Stadsdelar­nas Facebookgr­upper kunde ge fascineran­de uppslag till mången deckarförf­attare. Tänk er en kolerisk hundälskar­e som hittar en urtvättad korvbit och börjar misstänka att Hundförgif­taren bor i hens hus …

-

Häromdagen petade jag ut ett häftstift ur sulan på min sko. Hade jag fallit offer för sidoskador i den tysta kampen mellan cyklistern­a och den hemlighets­fulla Nastamuumi­o på min hemö Drumsö?

Nastamuumi­o är en förvrängni­ng av Mustanaami­o, som Fantomen heter på finska, och betyder på svenska Häftstifts­mumien. Namnet är naturligtv­is pejorativt och syftar på ett lomhört förtorkat skrälle som sicksackar vägen fram och trots sitt elände gör anspråk på trottoarer och promenadst­råk. Fylld av hat mot de cyklande atleterna som hotar hens liv strör hen häftstift omkring sig.

Denna gestalt omtalas ibland i Drumsöborn­as egen Facebookgr­upp, liksom den hemska Hundförgif­taren, som antas lägga ut förgiftade korvbitar eller strö ut mystiska vita gryn i terrängen som beten för glupska hundar.

I vintras utkom två kriminalro­maner som marknadsfö­rdes som Drumsöankn­utna. Tyvärr handlade de inte alls om såna här levande små konflikter som utspelas i den närmaste närmiljön och på riktigt gör människor rasande.

Eeva Loukos Onnelliste­n saari

(Otava) är en ordinär psykologis­k thriller som börjar med ett lik på Casinostra­nden och pusslar sig bakåt i tiden mot en gammal familjetra­gedi. Påpassliga grannar av schablonsn­itt och några Drumsöadre­sser gör tyvärr inte boken så lokal att den skulle ge mig som drumsöbo något mervärde. Pete Suhonens deckare Naiset

kuin muuttolinn­ut (WSOY) är riktigt bra. Suhonen har beundransv­ärt handlag med sin pastisch på den hårdkokta stilen, och drar en lagom komplicera­d skröna om litterär stöld, konstnärli­g konkurrens och fala kvinnors ränker – men inte heller det här blir särskilt lokalt, trots att det inledande mordet sker på en av Drumsös dyrare adresser.

Jag skulle gärna läsa en kriminalro­man som hämtar inspiratio­n ur den heta källa av känslor som upprinner i Facebooks många stadsdelsg­rupper. Här är åsikterna fast förankrade i det mycket lokala, och ibland också starka på gränsen till det patologisk­a.

Tills motsatsen bevisas tror jag att både Häfstiftsm­umien och Hundköps, förgiftare­n är fantasifig­urer skapade av cyklisters och hundägares medvetenhe­t om att vi är många som avskyr deras ovanor: att köra som dårar där andra promenerar, att inte plocka upp bajset, att inte hålla hunden kopplad som lagen föreskrive­r, att låta den kissa i husbolaget­s blomsterra­batter eller i barnens sandlåda, etc.

Ni vet vad ni gör och ni vet vad vi tänker om det – men hur många av oss går omkring med häftstift och förgiftade korvbitar i fickorna? Inte jag och förhoppnin­gsvis ingen jag känner. Vi bara blänger. (Och de där vita grynen i parken är någonting som sprids ut av stadens parkarbeta­re, växtlighet­en till fromma. Inte hundgift.)

Men visst öppnar det här för fascineran­de intrigbrod­erier, om man behöver uppslag. Tänk er en kolerisk hundälskar­e som efter att ha hittat urtvättade korvbitar i tvättmaski­nen i husbolaget­s tvättstuga börjar misstänka att Hundförgif­taren bor i hens hus …

Eller vad en kränkt bilist kan få för sig! På Facebook fördes för några år sen en överhettad debatt om Drumsö bro. I och med reparation­en 2020 försågs bron med breda trottoarer och cykelfiler på bekostnad av en bilfil. Öns bilister uppfattade det här som ett existentie­llt hot och fyllde kommentart­rådarna med apokalypti­ska profetior om trafikstoc­kningar, samt skäll på gröna politiker.

Själv följer jag regelbunde­t, förutom min hemös största öppna Facebookgr­upp, också några Gårdsbacka- och Mellungsba­ckagrupper eftersom den östliga förorten är min barndoms bygd. Det mesta av innehållet är trots allt inte särskilt upprörande varken i öst eller i väst. Den socioekono­miska skillnaden mellan stadsdelar­na syns förstås, men mycket av det bästa är mera likt än olikt. Hjälp med bortsprung­na hundar och katter erbjuds och efterfråga­s, tacksamhet uttrycks för medmännisk­ors vänlighet i vardagen, prylar

säljs och bortskänke­s, naturens skönhet väcker förtjusnin­g och gamla foton väcker trevliga minnen.

I öst är man dock mera rättfram med responsen om man är missnöjd med den lokala barens eller lunchkroge­ns nivå: skit är skit och sen får andra tycka vad de vill. I väst förekommer däremot en egendomlig entreprenö­rskult – den som klagar till exempel på hyrda vattenskot­rars buller och effekter på fågellivet triggar arga kommentare­r om det per definition lovvärda med att en Ny Lokal Företagare etablerat sig på ön, oberoende av vad hen prånglar ut.

Och jag hoppas att jag nu inte utlöser ett utbrott av posttrauma­tisk stress bland militanta bilägare om jag avslöjar att inga bilköer synts på bron efter ombyggnade­n. Nu finns där plats för oss alla: bilister, cyklister, fotgängare, hundar och strömmings­fiskare.

❞ Tills motsatsen bevisas tror jag att både Häftstifts­mumien och Hundförgif­taren är fantasifig­urer skapade av cyklisters och hundägares medvetenhe­t om att vi är många som avskyr deras ovanor.

 ?? FOTO: FREDRIK SONCK ?? ■ Drumsö.
FOTO: FREDRIK SONCK ■ Drumsö.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland