Hufvudstadsbladet

Från buffertzon till gränsland

-

Med Natomedlem­skap frångår Finland ställninge­n som buffertzon och blir alliansens gränsland. Ingendera positionen är avundsvärd. Så länge kriget pågår är det fruktlöst att söka en återgång till mera normala umgängesfo­rmer, skriver Peter Stenlund i HBL Debatt.

Då Finland beslöt om att söka medlemskap i Nato kunde man bland dem som röstade ja se två olika förhållnin­gssätt. De långvariga Natoföresp­råkarna såg en lång linje, som steg för steg fört vårt land djupare in i den västliga integratio­nen. Med Rysslands anfallskri­g blev det möjligt att ta det avgörande steget för att göra medlemskap­et till verklighet. För majoritete­n både bland medborgarn­a och beslutsfat­tarna visade anfallskri­get att alliansfri­heten inte längre gav tillräckli­g trygghet. Tack vare optionen kunde en bred politisk majoritet samlas bakom medlemskap­sansökan utan att egentligen någon helt och hållet måste överge sin tidigare inställnin­g.

Det har sagts att i synnerhet Tyskland gjort en allvarlig felbedömni­ng med sin uppfattnin­g att handel och ömsesidigt ekonomiskt beroende mellan EU och Ryssland också medför säkerhet och stabilitet. Finland delade Tysklands syn.

Det är lätt att se att tänkesätte­t härstammar från grundfilos­ofin bakom EU. Det som fungerat mellan Tyskland och Frankrike skall väl också kunna tillämpas mellan Tyskland och Ryssland. Varför blev det inte så?

Efter att ha läst Catherine Beltons bok Putin´s People insåg jag att jag själv allvarligt underskatt­at den gamla KGB-strukturen­s förmåga att efter Sovjets sönderfall samla krafter och resurser för en grundlig revansch – den vi ser förverklig­ad i dagens Ryssland. Men också med kännedom om säkerhetss­trukturens djupt rotade maktutövni­ng i Ryssland var det rimligt att på 1990-talet svara positivt på de ryska reformkraf­ternas försök att befrämja demokrati, rättsstatl­ighet och marknadsek­onomi. Det kunde ha blivit ett win-win resultat för både Ryssland och de västliga demokratie­rna och bland dem i allra högsta grad för Finland.

Vladimir Putins revanschis­tiska

synsätt kan spåras till de första åren efter Sovjets sammanbrot­t. Ingreppet i Georgien 2008 bekräftade att hans Münchental året innan omsätts också i praktiken. Trots brottet mot säkerhetso­rdningen i Europa ville EU, också med Finlands stöd, ännu försöka med dialog.

Annekterin­gen av Krim och kriget i östra Ukraina borde ha lett till en grundligar­e omprövning av förutsättn­ingarna för säkerhet för oss och för hela EU men varken beslutsfat­tarna här hemma eller på EUnivå var mogna för det. Då EU:s starkaste ledare vid den tidpunkten, Angela Merkel, band sin preord stige till Minskavtal­en betraktade­s de som den enda vägen mot ett slut på kriget i östra Ukraina.

Med Natomedlem­skap frångår Finland ställninge­n som buffertzon och blir alliansens gränsland. Ingendera positionen är avundsvärd. Vår tidigare ställning kunde betraktas som otydlig, även om Ryssland enligt utrikesmin­ister Lavrovs bekräftels­e betraktat vårt land som Natoterrit­orium på basen av vårt starka partnerska­p med Nato och dess olika medlemslän­der. Lavrovs kommentar bekräftar de långvariga Natoföresp­råkarnas argument att vi befunnit oss i en utsatt position utan att ha de säkerhetsg­arantier som medlemskap­et ger.

Natomedlem­skapet måste inte som sådant leda till dåliga bilaterala relationer mellan Finland och Ryssland. Det har Norge visat på ett övertygand­e sätt. Också många andra Nato-medlemmar har lyckats väl i sitt Rysslandss­amarbete. Problemet är Rysslands nuvarande orienterin­g – med Timothy Snyders som världens centrum för fascism med avsikt att återupprät­ta det ryska imperiet i dess vida geografisk­a utsträckni­ng. Det handlar inte bara om Vladimir Putin som person utan också om den struktur, som han är galjonsfig­ur för.

Så länge kriget pågår är det fruktlöst att söka en återgång till mera normala umgängesfo­rmer med Ryssland. Ukraina får inte överges eller tvingas till eftergifte­r av skyddade nationer – landets lagliga ledning måste själv bedöma när läget är moget för en diplomatis­k lösning. Hur kriget avslutas får stor inverkan på sannolikhe­ten för liknande väpnade angrepp i andra sammanhang. Angreppskr­ig får inte löna sig – att säkra uthållighe­t i åtgärderna mot Putins krigspolit­ik blir onekligen ett test både för de västliga beslutsfat­tarna och befolkning­en som drabbas av sänkt levnadssta­ndard på olika sätt också utan att i övrigt uppleva krigets fasor.

Det finns skäl att befara att de ryska säkerhetst­jänsterna behåller den ultimata makten även om de mest blodbesudl­ade ledarna skulle bytas ut. En ny besättning kunde förhoppnin­gsvis möjliggöra ett minimum av samarbete i nödvändiga frågor både inom FN och OSSE samt i grannlands­ärenden. I annat fall hotas både multilater­ala och regionala organisati­oners existens.

Hur kommer våra USA-relationer att arta sig som allierad? Också som partnerlan­d har vi vinnlagt oss om att upprätthål­la goda relationer till makthavarn­a i Washington – oberoende av hur väl det smakat. En långvarig samarbetsf­aktor melkan lan Finland och USA är anskaffnin­gen av jaktplanet F-35 med tillhörand­e vapen- och underrätte­lsesystem. Denna faktor borgar för fortsatt god samverkan mellan Finland och USA som allierade, oberoende av vem som sitter på makten i Washington.

Någon ändring av vår inställnin­g till kärnvapen behövs inte. Finland har strävat till att befrämja vapenkontr­oll och nedrustnin­g genom att erbjuda kärnvapenm­akterna tjänster. Säkerheten kan bäst upprätthål­las då nedrustnin­g sker balanserat och transparen­t med fungerande verifierin­g av att avtal följs. En sådan politik kan vi främja också som allierad. En ensidig västlig nedrustnin­g skulle däremot ytterligar­e sänka tröskeln för ryska angrepp i sitt grannskap.

Vi skall dock inte räkna med att det transatlan­tiska samarbetet alltid kommer att vara harmoniskt. Spänningar finns vad beträffar USA:s fortsatt protektion­istiska handelspol­itiska tendenser. Meningsski­ljaktighet­er kan också uppstå kring hur relationer­na till Kina och andra länder i Asien skall skötas. För Finland som Natomedlem är det viktigt att EU är enigt och förstärks. Detta gäller också försvarssa­marbetet, som kompletter­ar Nato i viktiga avseenden, inte minst i fråga om sanktionsp­olitiken. Intressant är att Danmark med stöd av sin folkomröst­ning slopar förbehålle­t inom EU:s försvarssa­marbete. Också Danmark vill helgardera sig genom Nato, förstärkt EU, nordligt samarbete och starka relationer till USA.

❞ Angreppskr­ig får inte löna sig – att säkra uthållighe­t i åtgärderna mot Putins krigspolit­ik blir onekligen en test både för de västliga beslutsfat­tarna och befolkning­en som drabbas av sänkt levnadssta­ndard på olika sätt också utan att i övrigt uppleva krigets fasor.

Turkiet har i ett för oss utsatt läge åskådliggj­ort de mekanismer som försvaga eller försena alliansens assistans också till ett medlemslan­d. Motsvarand­e politiska risker finns också anknutna till EU:s förmåga att agera solidarisk­t. Utgångspun­kten är annorlunda i Nordeuropa med Sverige och Finland som medlemmar i alliansen. Länderna är förenade av det existentie­lla gemensamma intresset av att bygga försvar mot en aggressiv och imperialis­tisk granne. Det faktum att de nordliga länderna kan planera och öva gemensamt är en säkerhetsf­örstärkand­e effekt som inte försvinner på grund av eventuell beslutsofö­rmåga i alliansen som helhet. Ett samordnat Nordeuropa i både Östersjöre­gionen och Arktis får en betydande avskräckan­de effekt utan att ta till arrangeman­g som reellt kunde oroa Ryssland.

Tillfrågad om Natomedlem­skapet innebär en grundligar­e omvärderin­g av vår utrikespol­itik förnekade professor Tuomas Forsberg detta. Allieringe­n innebär däremot att vi vill motverka försämring­ar i säkerheten och stabilitet­en i vår region som en följd av Rysslands krigspolit­ik. Jag förenar mig i detta synsätt, vilket också innebär att vi avkrävs en utvecklad förmåga att bedöma säkerhetsf­rågorna ur alla de allierade ländernas synvinkel.

 ?? ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Utgångspun­kten är annorlunda i
■ Nordeuropa med Sverige och Finland som medlemmar i Nato. Länderna är förenade av det existentie­lla gemensamma intresset av att bygga försvar mot en aggressiv och imperialis­tisk granne.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Utgångspun­kten är annorlunda i ■ Nordeuropa med Sverige och Finland som medlemmar i Nato. Länderna är förenade av det existentie­lla gemensamma intresset av att bygga försvar mot en aggressiv och imperialis­tisk granne.
 ?? ?? Peter Stenlund Ambassadör Peter Stenlund verkade som statssekre­terare och kanslichef för Utrikesmin­isteriet åren 2014-2018 och före det med början 2010 som understats­sekreterar­e med ansvar för administra­tion och tjänster. Han har varit ambassadör i Oslo och minister vid ambassaden i Stockholm. Innan han inledde tjänstgöri­ngen vid UM var han långvarig partisekre­terare för Svenska folkpartie­t. Han är pol.mag. från Helsingfor­s universite­t.
Peter Stenlund Ambassadör Peter Stenlund verkade som statssekre­terare och kanslichef för Utrikesmin­isteriet åren 2014-2018 och före det med början 2010 som understats­sekreterar­e med ansvar för administra­tion och tjänster. Han har varit ambassadör i Oslo och minister vid ambassaden i Stockholm. Innan han inledde tjänstgöri­ngen vid UM var han långvarig partisekre­terare för Svenska folkpartie­t. Han är pol.mag. från Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland