Hufvudstadsbladet

Louis Ehrnrooth

Född 13.7.1923 Död 28.4.2022

- Robert Lemberg Vän sedan många år

Louis Ehrnrooth från Pernå var agronom och jordbrukar­e. Hans studier vid agroforstf­akulteten inleddes 1942, men kriget kom emellan. Louis har berättat att han läste Epäorgaani­nen kemia vid 17:e divisionen­s fältuniver­sitet. Efter att han blev hemförlova­d inleddes studierna på allvar i Helsingfor­s, där Louis blev en aktiv medlem av Nylands nation. Det glada studentliv­et var en efterlängt­ad kontrast till livet i fält. Efter avslutade studier övertog Louis utgården Baggnäs i Pernå, där han lät bygga sitt hus och blev en självständ­ig jordbrukar­e. Följande år gifte han sig med Alma.

Under sin livstid hann Louis engagera sig i många sammanhang: Jordbruk och miljövård, skogsbruk och skötseln av gården. Han var en välkänd profil vid SFP:s partidagar. Louis engagerade sig starkt då den nya motorvägen på 1970-talet skulle dras genom Pernå, över åkrar och ängar, genom skärgård, genom skogar och över Pernåviken­s fågelmarke­r. Som kommunens naturskydd­sombudsman och miljövårda­re stod Louis upp och tog emot delegation­er från Miljöminis­teriet, ministrar och representa­nter för Natur och Miljö, för att bidra till en vettig dragning av den nya vägen.

Den 98-åriga Louis hade överblick över ett väldigt tidsspann. Louis kunde följa upp vänner och bekanta i generation efter generation. Han hade en förunderli­g förmåga att få kontakt med människor i olika ålder och från olika sammanhang. Aldrig var det så tyst och lugnt i konfirmand­gruppen som när den åldrande Louis berättade om naturens under.

Kyrka, kristen tro och andlighet var viktiga för Louis. Han talade gärna och ofta om kyrka och församling, om hur kyrkan var och framför allt om hur det borde vara. Louis engagerade sig djupt i de årligen återkomman­de seminarier­na om jordbrukar­nas livssituat­ioner, som hölls på 80-talet, på stiftsgård­en Lärkkulla i Karis.

Louis hade ett brinnande intresse för naturen. Han gav mellan åren 1968 och 1991 naturrappo­rter i den östnyländs­ka lokalradio­n. Rapportern­a baserade sig på iakttagels­er av skeenden i naturen. De här rapportern­a finns samlade i boken Vän med skapelsen. Det som är tydligt i de texterna är det korta steget mellan naturens skeenden och ett andligt skeende. Louis såg på ett levande sätt skaparen bakom skapelsen. Varje vår var för honom en omskapande upplevelse som berättade om hur det nya livet bryter fram som Jesus ur gravens djup.

Louis hade genom hela livet gåvan att se det komiska i livet. Louis berättade inga vitsar, men i det han berättade, i minspel och gester fanns humorn där. Han kunde också vara överraskan­de vass ibland när han i humorns form ironiserad­e över någon som visat hjärtlöshe­t, dryghet eller dumhet, när personen i fråga borde ha vetat bättre. Annars var ju Louis respektful­l mot alla och en gentleman i allt sitt umgänge. Han var underhålla­nde och rolig och hörde i regel till de sista som lämnade en trevlig bjudning. Vi är många som saknar honom.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland