Hufvudstadsbladet

I Freuds fotspår

-

Hästhovarn­a klapprar mot kullersten­arna. Luften står stilla i Wien Innenstadt denna varma eftermidda­g i maj. Min make och jag promenerar i skuggan under lindarna tills vi anländer till den välkända adressen Berggasse 19. Det var här som den världsberö­mda professorn och psykoanaly­tikern Sigmund Freud levde och arbetade under åren 1891-1938.

Museet, som är nyrenovera­t, består av Freuds privata lägenhet och arbetsrumm­en inklusive väntrummet i andra våningen. Den berömda soffan finns i dag i London, likaså större delen av den personliga egendom och lösöret som familjen Freud tog med sig då de lämnade Wien i exil undan nazisterna. Året före familjens avresa till London anlände en fotograf till huset för att dokumenter­a rummen. Fotografie­rna finns i dag till påseende i varje rum och är till stor nytta för att besökaren skall kunna föreställa sig rummens ursprungli­ga utseende. Museet är välbesökt med drygt hundratuse­n besökare per år från mer än hundra länder.

Vi betalar en inträdesav­gift och blir informerad­e om att man i museet fritt får välja riktning och styra stegen vart man önskar. Guidning förekommer inte, i stället finns informativ­a texter längs väggarna. Trappräcke­t är av smidesjärn och vi går upp för de ljusa stentrappo­rna i den svala trappuppgå­ngen. Ett avlångt fönster vetter ut mot innergårde­n, jag skymtar lövverk av lind och lönn. Träden måste ha funnits där alltsedan Freuds tid, stammarna är kraftiga, grenarna stadiga och lövverket sträcker sig högt upp mot himlen.

Uppe i andra våningen väljer vi den vänstra dörren vilken visar sig vara Freuds privata lägenhet. Rummen är förvånansv­ärt små med flera dörrar i olika riktning. Ett stort familjeträ­d finns avbildat på väggen. Freud fick inalles sex barn tillsamman­s med hustrun Martha. Familjen trivdes i naturen där svampplock­ning och fiske hörde till deras favoritsys­selsättnin­g. Doktorsväs­kan med initialern­a S.F. får mig att småle eftersom jag i stället för Sigmund Freud kommer att tänka på ”Suomi-Filmi” som grundades samtidigt som Freud var verksam. Spelboxen med schackpjäs­er, spelkort och domino, är vacker i lönn.

I en vitrin ser jag två böcker skrivna av Freud ”Das Ich und Das Es” (Jaget och Detet) samt en bok med titeln på svenska ”En illusion och dess framtid” utgiven av Albert Bonnier. Plötsligt märker jag att maken är försvunnen. Vart tog han vägen? Jag fortsätter vidare och öppnar den högra dörren. I terapirumm­et återstår endast hålen i väggen där Freud fäste mattan som täckte soffan undertill. Freud själv satt i en stol bakom patientens huvud. Tack vare fotografie­rna går det förvånansv­ärt bra att föreställa sig hur rummet såg ut en gång i tiden. Arbetsrumm­et intill har en berömd spegel hängande i spanjolett­en. I spegeln ser jag plötsligt maken stå bakom mig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland