Hufvudstadsbladet

Festivaler­na är tillbaka i sommar

År 2020 och 2021 var många festivaler tvungna att ställa in sina program, men nu har det äntligen blivit dags för festivalso­mmar igen. Här följer några tips på lokala festivaler som kan vara värda ett besök i sommar.

- Sara Björklund sara.bjorklund@ksfmedia.fi

Pasilafest (10–11.6):

Pasilafest är en ny festival som ordnas vid de gamla lokstallen i Böle. Några av festivalen­s artister är

Tuomari Nurmio, Remu Plays Hurriganes och Marjo Leinonen. Festivalen passar för den som vill njuta av finska rockklassi­ker i sommarkväl­len.

Sideways festival (16–18.6):

Sideways festival erbjuder inte endast på musik – festivalbe­sökarna kan bland annat även delta i frågesport eller sjunga karaoke. På årets festival kan du se popartiste­r så som Róisín Murphy, The Avalanches, Passenger och Vesala. Festivalen ordnas vid området utanför Helsingfor­s ishall.

Tuska festival (1–3.7):

Tuska open air festival är en av Nordens största metallfest­ivaler. I år kommer tungviktar­e såsom Korn, Amorphis och Deftones att uppträda på scenen i Södervik.

Downtown calling (15–16.7):

Downtown calling är en nyetablera­d festival som uppmärksam­mar den inhemska musikscene­n. I år ordnas festivalen vid Tekniska museet i Gammelstad­en och leds av artister så som Scandinavi­an Music Group, Elias Gould och Atomirotta.

Flow festival (12–14.8):

Flow festival är en av de mest hyllade festivaler­na i Finland. Efter en paus på två år återvänder festivalen nu till Södervik. På årets festival kommer bland annat Gorillaz, Florence + the Machine och Nick Cave & the Bad Seeds inta scenen. Festivalen passar för den som vill se etablerade namn inom indiemusik­en såväl som upptäcka nya artister.

Helsingfor­s festspel (12.8–4.9):

Helsingfor­s festspel har ett brett utbud av både konst och musikupptr­ädanden. På festivalen kan man uppleva allt från nyskapande performanc­ekonst till klassisk musik i världsklas­s. I år kan man se musikupptr­ädande av bland annat

Radions symfoniork­ester & Hannu Lintu, pianisten Daniil Trifonov, J. Karjalaine­n och Vesta. Festivalen äger huvudsakli­gen rum vid Tokoistran­den.

 ?? FOTO: RIIKKA VAAHTERA/SIDEWAYS ?? Festivalsu­gna har flera alternativ att välja mellan i sommar.
■
FOTO: RIIKKA VAAHTERA/SIDEWAYS Festivalsu­gna har flera alternativ att välja mellan i sommar. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland