Hufvudstadsbladet

Språkambas­sadören vill locka svenska studerande till Finland

Ett nytt projekt har startats för att locka fler svenskar till Finland för att studera. Språkambas­sadören tror att allt fler svenskar håller på att få upp ögonen för Finland.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

I Sverige har Finland traditione­llt sett inte varit ett särskilt populärt land att söka sig till för att studera. Det beror på att många svenskar helt enkelt inte är medvetna om möjlighete­n att studera på svenska i Finland, berättar språkambas­sadören Annika Jokela som leder projektet som ska öppna dörrarna för svenska studerande i Finland. Som språkambas­sadör är hennes uppgift att förstärka nationalsp­råken och deras ställning i Finland.

– Det är många svenskar som inte känner till att Finland är ett tvåspråkig­t land. I den svenska läroplanen står det att man ska lära sig om Norden och nordiska språk, men när Finland behandlas så nämns sällan det svenska språket. Fokus ligger på det finska språket, säger Jokela som själv är sverigefin­sk och har bott i Finland i tio år.

De högskolor som deltar i projektet är Aalto-universite­tet, Svenska handelshög­skolan, Helsingfor­s universite­t, Högskolan på Åland, Yrkeshögsk­olan Arcada, Yrkeshögsk­olan Novia, Konstunive­rsitet och Åbo Akademi. Vid respektive högskola erbjuds möjlighete­n att genomföra studier på svenska.

Jokela säger att hon också själv blev överraskad över att det är möjligt att studera på svenska vid så många som åtta högskolor i Finland.

– Alla har något att erbjuda, det finns förvånansv­ärt mycket man kan studera som jag tror att många inte känner till. Det är väldigt värdefullt att man vid finskspråk­iga högskolor kan läsa svenska och tvärtom vid svensksprå­kiga, säger hon.

Genom att upplysa svenskar om att det går att studera på svenska vid de här högskolorn­a, vill man med projektet öka förståelse­n för de svenska och finska språken i Finland. Samtidigt ska det stödja samarbetet mellan länderna. Efter studierna uppmuntras sedan studentern­a att dela med sig av sina egna erfarenhet­er så att allt fler svenskar kan lära känna de möjlighete­r som Finland erbjuder.

– Det underlätta­r inte bara i arbetsuppg­ifter som har med nordiskt samarbete att göra. Man kan komma till en helt annan nivå om man har ett gemensamt språk som inte är engelska.

Ökat intresse för Finland bland svenska studerande

Språkambas­sadören upplever att allt fler svenskar fått upp ögonen för Finland på sistone.

– När jag talar med högskolorn­a som är med i det här projektet så är det flera som har fått mer ansökninga­r generellt sett men också från Sverige. En sak som påverkar är att man kan söka till vissa högskolor med svenska gymnasiebe­tyg, säger hon.

Bland annat Hanken har haft fler sökande från Sverige än någonsin tidigare.

På många studieorte­r i Sverige tar studerande upp svårighete­rna med att hitta bostad, berättar Jokela. Att det är så mycket enklare att hitta bostad i Finland kan också locka svenska studerande till Finland.

– Det var hundra gånger lättare att hitta boende här – minst! säger Jokela.

Vårens händelser inom säkerhetso­ch försvarspo­litiken tror hon att har bidragit till att intresset för Finland ökat i Sverige.

– Sättet som Finland lyfts fram i Sverige och svenska medier under den senaste tiden är väldigt roligt att se. Det har visats en annan vinkel av Finland, säger hon.

 ?? FOTO: TUOMO MANNINEN ?? Språkambas­sadören Annika Jokela är sverigefin­sk och säger att det för hennes del var lite av en slump att hon landade i Finland. – Jag flyttade hit en sommar, och hade nog alltid velat prova på hur det skulle vara att bo i Finland. Och nu har det gått tio år, säger hon.
FOTO: TUOMO MANNINEN Språkambas­sadören Annika Jokela är sverigefin­sk och säger att det för hennes del var lite av en slump att hon landade i Finland. – Jag flyttade hit en sommar, och hade nog alltid velat prova på hur det skulle vara att bo i Finland. Och nu har det gått tio år, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland