Hufvudstadsbladet

Världen behöver anrikat uran från Ryssland – Rosatom har viktig roll

- Katarina Koivisto

Ryssland hör inte till världens största producente­r av uran. Däremot är ryska Rosatom överlägset störst i världen då det gäller att anrika uran för att användas som bränsle i kärnkraftv­erk.

Omkring 46 procent av världens kapacitet att anrika uran fanns 2018 i Ryssland. En betydande del av omvandling av råuran till en metall som går att anrika skedde också i Ryssland 2020 visar siffror som det amerikansk­a forsknings­institutet Columbia, Sipa, Center on global energy policy tagit fram.

Vägen från urangruva till bränsle i ett kärnkraftv­erk går från gruvdrifte­n via omvandling till anrikning och bränsletil­lverkning. Världens överlägset största producent av uran är Kazakstan följt av Australien och Namibia. Också Kanada och Uzbekistan är stora uranproduc­enter.

Men Rysslands och Rosatoms roll i den sista delen av kedjan innan de anrikade uranstavar­na når kärnkraftv­erken är alltså stor. Speciellt länder med så kallade VVER-reaktorer, en tryckvatte­nreaktor utvecklad redan i Sovjetunio­nen, kan få problem med att ersätta det ryska bränslet, heter det i den amerikansk­a forsknings­rapporten.

I Finland är båda Fortums reaktorer i Lovisa av typen VVER och beställda från Sovjetunio­nen på 1970-talet. Sedan 2007 har Fortum också ett leveransav­tal för bränsle med den det ryska företaget TVEL. Avtalet gäller fram till dess att driftstill­stånden för reaktorern­a i Lovisa går ut 2027 och 2030.

I samband med presentati­onen av sin bokslutsra­pport i mars meddelade Fortum om planerna på att ansöka om förlängt driftstill­stånd för båda reaktorern­a i Lovisa. Företaget kommer också att konkurrens­utsätta inköpen av uran i anslutning till den processen.

Att snabbt byta leverantör av kärnbränsl­e är enligt Fortum inte möjligt, bland annat krävs både certifieri­ng och tillstånd av myndighete­rna för det bränsle som används i Finland. Uranlevera­nserna sker enligt Fortum nu enligt ingångna avtal och betalas i västlig valuta.

Industrins Kraft TVO använder inte bränsle från Ryssland i sina reaktorer i Olkiluoto.

Långsiktig­het krävs

Enligt rapporten från forsknings­institutet i Columbia är anrikninge­n av uran för reaktorer av andra typer än VVER inte egentligen något problem. I många västliga länder finns möjlighet att återuppta eller skala upp anrikninge­n om det behövs, heter det i rapporten.

Institutet efterlyser politiska beslut som håller på sikt. Tyskland körde till exempel ner sin anrikning av uran efter katastrofe­n i Fukushima 2011 då landet också beslöt att stänga sina kärnkraftv­erk.

Om Tyskland eller länder som Frankrike, Nederlände­rna eller Storbritan­nien nu ska sätta igång sina anriknings­anläggning­ar igen krävs stora investerin­gar, påpekar forsknings­institutet. Det går inte heller att starta anrikninge­n igen över en natt, därför är det viktigt att ha garantier för att anrikninge­n inte direkt flyttar tillbaka till Ryssland igen om den geopolitis­ka situatione­n förändras.

Enligt forsknings­institutet­s rapport exporterad­e Ryssland i fjol fler kärnkrafts­reaktorer än något annat land. Av de 439 kärnkraftv­erk som producerad­e el i världen i fjol fanns 38 i Ryssland och ytterligar­e 42 var av rysk VVER-typ. Dessutom var 15 ryskdesign­ade reaktorer under byggnad på olika håll i världen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS / ALEXANDER MALYSHEV ?? Kazakstan är världens största producent av uran som sedan förädlas vidare och anrikas i andra länder.
FOTO: MOSTPHOTOS / ALEXANDER MALYSHEV Kazakstan är världens största producent av uran som sedan förädlas vidare och anrikas i andra länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland