Hufvudstadsbladet

Måns Ulvestam och Karl Rosander

-

● Svenska teknikentr­eprenörer som är mest kända för att ha grundat poddbolage­t Acast 2014. Mot bakgrunden av att poddare tjänade väldigt lite, trots det höga antalet lyssnare, lanserade Acast en funktion som gjorde det möjligt att lägga in reklam oavsett vilken plattform lyssnaren använder. Ulvestam och Rosander sålde sina sista aktier i Acast förra våren, innan bolaget börsnotera­des.

● Har jobbat som entreprenö­rer inom tekniksekt­orn sedan 90-talet. Bland de mer kända företagen på cv:n finns e-handeln Zoovillage, som Rosander var affärsutve­cklingsche­f för i slutet av 90-talet.

● Bygger nu upp företaget Sesamy. I dagsläget är det i praktiken en bokhandel på nätet, men i framtiden är tanken att expandera till fler sektorer. Finns än så länge bara i Sverige och Danmark.

● Om likheterna mellan dotcombubb­lan och dagsläget: "Skillnaden är att det finns mer pengar i internet i dag och att folk är mer vana att använda nätet. Men det finns också likheter. Man ser entreprenö­rer som inte var med då, som inte förstår att kapitalmar­knaden kan förändras över en natt. Det är det som har hänt nu. Och om du har haft en väldigt hög värdering i fjol är det svårt att acceptera att den sjunker. Många entreprenö­rer är ju visionärer som vill anställa och ha kul med kompisarna, men plötsligt måste du sparka personal. Vi som själva var unga entreprenö­rer under dotcombubb­lan glömmer inte den känslan."

● Om framtiden för innehållss­kapande: "Det vi hoppas på är åtminstone en valfrihet i hur man betalar för musik, film, nyheter och böcker. Det finns en samhällsny­tta i det också, att folk inte är inlåsta i prenumerat­ioner på en viss tjänst eller nyhetsmedi­um."

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland