Hufvudstadsbladet

Putin: Om Ukraina får nya vapen tar vi nya mål

- TT

Om västvärlde­n förser Ukraina med nya långdistan­svapen kommer Ryssland att rikta om sina egna anfall, hotar president Putin. Under natten hördes ett antal stora explosione­r i Ukrainas huvudstad Kiev.

"Flera explosione­r i Darnytskyj och Dniprovsky­j-distrikten i staden. Räddningst­jänsten släcker," skriver Kievs borgmästar­e Vitalij Klitjko på Telegram, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt obekräftad­e vittnesmål orsakades explosione­rna av ryska projektile­r – en i så fall relativt ovanlig syn i Kiev den senaste tiden. Enligt nyhetsbyrå­n AP har huvudstade­n inte anfallits på det sättet sedan den 28 april.

Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov upprepar en vädjan till väst om att skicka tungt artilleri. Om Kiev-regeringen får de vapen de begär är han optimistis­k.

– Jag kan inte definitivt förutspå vilken månad vi kan kasta ut dem (ryssarna), men jag hoppas – och det är absolut realistisk­t – att göra det i år, sade han på lördagen enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Rysslands ledare Vladimir Putin svarar dock att om Ukraina får nya långdistan­svapen kommer hans militär att anpassa sina anfall efter det.

– Ryssland kommer att rikta in sina vapen på de mål som då blir relevanta, sade han i rysk tv.

Nattens skador i Kiev verkar vara begränsade. "Det finns i nuläget inga döda i attacker mot infrastruk­tur. En skadad har förts till sjukhus. Samhällstj­änsterna fungerar fortfarand­e i de berörda områdena", skriver Klitjko.

Staden Sievjerodo­netsk i öster ses som avgörande för om Ryssland ska kunna ta kontroll över hela Donbassomr­ådet, och striderna där är nu mycket intensiva.

– Läget i Sievjerodo­netsk, där gatustride­rna fortsätter, förblir extremt svårt, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i det videotal han lägger ut varje kväll.

Enligt ukrainska uttalanden håller dock landets styrkor stånd i Luhansk och Donetsk, de två län som bildar Donbass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland