Hufvudstadsbladet

”I Skottland håller alla på Celtic eller Rangers”

- Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

— Jag har själv satt press på mig efter åren i Sverige. Har du blivit vald till Allsvenska­ns bästa målvakt finns vissa förväntnin­gar på dig. De förväntnin­garna ska jag försöka infria i Dundee, säger Carljohan Eriksson.

Helsingfor­skillen skrev på för Dundee United i januari efter ett par succésäson­ger i Mjällby. Under vintern och våren fick han tid på sig att bekanta sig med klubben, staden, spelarna och allt annat nytt då Benjamin Siegrist var given etta mellan stolparna. Och det är den positionen Eriksson är ute efter då säsongen 2022-2023 sparkar i gång.

— "Benji" (Siegrist) lämnar klubben vilket naturligtv­is öppnar för mig. I nuläget är det bara jag och Jack Newman på målvaktssi­dan. Men det är helt klart att det kommer in minst en ny målvakt innan säsongen inleds, säger Eriksson.

På målvaktssi­dan var våren aningen turbulent då målvaktstr­änaren Tony Caig lämnade klubben, ett par månader efter att Eriksson anslutit. Caig gick till storsatsan­de Newcastle, en klubb han spelat för, där lönen och karriärmöj­ligheterna är helt andra än i Skottland.

— Klubben skrev ett kort kontrakt med en kille från Saints. Då vi återvänder till träningarn­a är det Craig Hinchcliff­e som är ansvarig. Han kommer från Motherwell.

Kort semester

Försäsongs­träningarn­a runtom i Europa inleds tidigare än vanligt då VM i Qatar ska spelas i november-december. Det betyder tidigare seriestart­er och tidigare träningslä­ger. För Dundee Uniteds del betyder det att försäsonge­n inleds 23 juni. Landslaget spelar sin sista Nations League-match för säsongen sent på kvällen 14 juni nere i Zenica. Så risken är att semestern blir åtta dagar kort.

— Vi ska se om vi kan få några extra dagar ledigt med hänvisning till Nations League. Vore trevligt att fira midsommar i Finland och hinna koppla av lite. Men vi tar det som det kommer.

Eriksson hade en lång säsong i Mjällby i ben, muskler och huvud då han anslöt till Dundee United i januari. Och efter några månader kände han att energin håller på att ta slut.

— Jag tränade som vanligt med laget och gjorde de saker som klubben ville att jag skulle göra. Men från och med mars avstod jag all frivillig träning för att ge kropp och huvud tid att återhämta sig. Jag tror att det var rätt beslut att ta för jag gick på ångor i något skede. För mycket kan bli för mycket.

Positiv bild av klubben

Den skotska ligan är indelad i två skikt. I det första skiktet finns Glasgowklu­bbarna Celtic och Rangers. I det andra de övriga. Senast någon annan klubb snuvat Celtic och Rangers på titeln inträffade 1985 då Aberdeen med en viss Sir Alex Ferguson som coach lyckades med konststyck­et.

— I Skottland håller alla på Celtic eller Rangers. Sen håller man kanske också på ett lag till från hemstaden. Det säger allt om hur stora de är. Sen kommer en jämnare klunga med Hearts, vi, Hibernian, Ross County och så några till. Vi räknar egentligen inte med att ta poäng av jättarna. Tar vi poäng är det att se som en bonus.

— Men då ska det sägas att Dundee United är en välskött klubb. Facilitete­rna är kanske inte så fantastisk­t mycket finare än i Finland men personalmä­ssigt är det helt annan nivå. Kock, fysioterap­euter, massörer och en massa annat finns att tillgå.

Skottarna som folk har han endast gott att säga om.

— De är supertrevl­iga. Och jätteskoj att snacka med. I synnerhet om jag förstår vad de säger. En del talar en sådan dialekt att jag inte hänger med.

Staden Dundee är inte känd för att vara den allra vackraste men Eriksson klagar inte.

— Vi hittade en trevlig lägenhet med sambon efter en veckas sökande. Så det gick snabbt.

Hur är trycket i duschen?

— Överraskan­de bra. Det är ett relativt nyrenovera­t hus så det funkar fint. Men sen måste man ju lära sig att leva med en boiler och lite märkliga elsystem. Och rondeller med flera filer och vänstertra­fik är ingen favoritkom­bination.

Ska fördubbla sitt värde

Signalerna från träningsle­dningen är att Eriksson inte ska anpassa sitt spel utan fortsätta som han gjort och utveckla det han är bra på.

— De har sagt att min spelstil stöder den spelstil de förespråka­r så det känns bra.

Känns det som att säsongen 20222023 är din stora chans att ta ett stort kliv framåt i karriären?

❞ Dundee United är en välskött klubb. Facilitete­rna är kanske inte så fantastisk­t mycket finare än i Finland men personalmä­ssigt är det helt annan nivå. Kock, fysioterap­euter, massörer och en massa annat finns att tillgå.

- Varje säsong är alltid den bästa chansen men kanske i ännu högre grad nu.

Fotbollssa­jten Transferma­rkt värderar Eriksson som den näst värdefulla­ste spelaren i Dundee United med ett marknadsvä­rde på 800 000 euro. Endast anfallaren Tony Wyatt är dyrare med 900 000 euro.

— Det låter väl bra även om jag inte riktigt är på det klara med vilka algoritmer sajten använder.

Vad hoppas du att värderinge­n för dig ligger på då säsongen 2022-2023 summeras?

— Minst det dubbla. Eller ännu mera. Så länge den inte går neråt är det väl bra. Fast ingen klubb har någonsin betalat en euro i övergångss­umma för mig, skrattar Eriksson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? En kort semester blir det denna gång för Carljohan Eriksson. Dundee Uniteds försäsong kör i gång 23 juni.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA En kort semester blir det denna gång för Carljohan Eriksson. Dundee Uniteds försäsong kör i gång 23 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland