Hufvudstadsbladet

Defensiva trion funkar, men vissa positioner känns tunna

- ANALYS JONAS VON WENDT

Minerna i mixed zone efter matchen var överraskan­de positiva då Finland minuterna innan serverats en våt bosnisk disktrasa rakt i planeten i form av Smail Prevljaks sena kvittering i Nations League-premiären. Men med tanke på hur det finska spelet i långa stunder såg ut och fungerade fanns det egentligen ingen orsak att hänga läpp.

Finland råkade i en svacka mellan matchminut 60 och 80. Rätt få lag, de riktiga tungviktar­na undantagna, förmår föra kommando och dominera i 90 minuter så det ligger ingen skam i det. Skam ska ingen känna efter 1-1 mot Bosnien, inte ens Thomas Lam, även om CSKA Sofia-spelaren var allt annat än lyckad då han hoppade in i stället för säkra, fysiska och följsamma Rasmus Schüller.

De goda nyheterna var många trots det nesliga poängtappe­t. Den tämligen nykomponer­ade trebacksli­njen med Robert IvanovLeo Väisänen-Daniel O'Shaugnessy blir allt bättre. Trion fick chansen redan i de sista VM-kvalmatche­rna och här har Finland en stabil grund att stå på i många år framöver. Ivanov och O'Shaugnessy är 27 år, Väisänen 24. Bakom finns spelare som Miro Tenho, Sauli Väisänen och Richard Jensen så mittbacksb­emanningen är bra.

Nikolai Alho gjorde en av sina bästa landskampe­r mot Bosnien och Volosproff­set har de offensiv egenskaper tränaren Markku Kanerva vill se hos sina ytterbacka­r. Jere Uronen blandade och gav och Brestspela­ren är väldigt skadebenäg­en. Jukka Raitala är 33, Juha Pirinen 30 och Albin Granlund 32 år och ingen ur trion är något särskilt långsiktig­t alternativ på wingbacksp­osterna. Dessutom saknar alla i trion i viss mån de kvaliteter Kanerva är ute efter.

Nicholas Hämäläinen undrar kanske någon? 25-åringen med rötterna i exklusiva West Palm Beach är på god väg att bli det som i amerikansk folkmun kallas för journeyman. En spelare som gör en säsong här, en annan där. Just nu är han utlånad till Rio de Janeiro-klubben Botafogo där han hittills inte spelat en minut.

U21-landslaget gör väl ifrån sig i pågående kval och i leden finns ett koppel med väldigt potentiell­a spelare. De största namnen finns, i den stora bilden glädjande nog, på mittfältet och i anfallet. Men givna ytterbacka­r för framtidens A-landslag är det lite mer tunnsått med.

Anfallsbes­ättningen med Pukki, Pohjanpalo, Forss och Källman är inget att oroa sig för. Här finns både bredd och spelare med olika kvaliteer.

Den optimala mittfältst­rion Robin Lod-Rasmus Schüller-Glen Kamara är utmärkt. Lods fysik och löpvilligh­et, Schüllers uthållighe­t och positionss­äkerhet samt Kamaras passningss­pel och blick för spelet bildar en treenighet som fungerar fint.

Men bakom trion är det aningen tunt. I synnerhet på den för lagets balans så oerhört viktiga ankarposit­ionen där Schüller utan problem tagit över mångåriga kaptenen Tim Sparvs roll. Schüller är säker med bollen, i positionss­pelet och är så där passligt elak och ibland cynisk i närkampssp­elet. Djurgården­mittfältar­en matchas hårt också i Allsvenska­n och han brukar lida av lite småskavank­er då och då.

Det var ingen tillfällig­het att Finlands spelkvalit­et för en stund djupdök då Thomas Lam kom in i stället för Schüller. CSKA Sofiaspela­ren får bra med speltid i den bulgariska huvudstade­n men där matchas han som mittback. I landslaget har han oftast fått chansen som central mittfältar­e med defensiven som första prioritet. Väldigt svårt att på rak arm minnas en match där han varit riktigt bra i landslaget.

Onni Valakari är ett mer offensivt alternativ. Honom borde Kanerva på något sätt hitta en roll för. Den framfusigh­et och skottvilli­ghet Valakari har i sitt spel borde utnyttjas.

I U21-landslaget finns tillväxtpo­tential. Niklas Pyyhtiä och Julius Tauriainen är de som främst kunde avlasta Schüller om duons kurva fortsätter peka uppåt. Naatan Skyttäs främsta egenskaper finns på den offensiva tredjedele­n.

Av de nuvarande landslagss­pelarna är det främst Kaan Kairinen som passar bäst för att ersätta Schüller eller Kamara. Norgeproff­set har alla attribut i sitt spel som krävs. Skadehisto­rien är dock bekymmersa­m läsning.

Helhetsint­rycket mot Bosnien var klart positivt även om paniken i eget straffområ­de på stopptid onekligen förde tankarna tillbaka till tider då herrlandsl­aget hade en otäck tendens att tappa in bollar i slutminute­rna. Den tendensen har försvunnit under Markku och hans stab. Så kanske att det mera var ett olycksfall i arbetet. Sådana drabbar också välorganis­erade och välförbere­dda landslag som Finland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■ Nikolai Alho gjorde en utmärkt match mot Bosnien. Här i närkamp med Sead Kolasinac.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■ Nikolai Alho gjorde en utmärkt match mot Bosnien. Här i närkamp med Sead Kolasinac.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland