Hufvudstadsbladet

Nadal överlägsen – vann i Paris

Rafael Nadal vann tre raka set på Roland Garros och tog sin 14:e titel i Franska mästerskap­en efter seger mot norrmannen Casper Ruud (6–3, 6–3, 6–0).

- TT

"Rafa" fyllde 36 år i fredags och visade tennisvärl­den att han fortfarand­e har vad som krävs för att vinna sin 22:e grand slam-titel.

Det var aldrig några frågetecke­n då spanjoren egentligen dominerade från start till slut. Med sina smått makalösa 14 titlar har spanjoren gjort Roland Garros grusbana till sin hemmaplan.

Nadal tog kommandot i matchen direkt och bröt Ruuds första serve, något som norrmannen också svarade upp med att göra. Spanjoren skulle däremot inte vackla och vann första set med 6–3.

En liten svacka i andra set gjorde att Ruud gick upp i 3–1-ledning men då svarade Nadal med att ta fem raka game för setvinsten.

Tredje set var en uppvisning och Nadals kanske bästa set på länge. Norrmannen sprang längs baslinjen som aldrig förr. Flertalet gånger fick Ruud se sig besegrad av helt otagbara bollar. Siffrorna skrevs förkrossan­de 6–0.

– För mig är det svårt att förklara vad jag känner, det är något som jag inte trodde skulle hända, att vara en 36-åring och att fortsatt vara konkurrens­kraftig. Det betyder mycket att stå i finalen här, sade Nadal efter vinsten.

Casper Ruud håller spanjoren som sin största idol och kom fram via Rafael Nadal Academy, som tränas av Nadals farbror, tillika före detta tränare, Toni Nadal.

Finalen var första gången Ruud ställdes mot sin läromästar­e Nadal i tävlingssa­mmanhang.

– Grattis Rafa, fjortonde gången här, din 22:a grand slam. Vi alla vet vilken mästare du är. Idag fick jag känna på hur det är att möta dig i en final och jag är inte ditt första offer, sade han.

En långvarig fotskada har följt Rafael Nadal och många har befarat att det här skulle vara det sista vi sett av stjärnan, men han gav lugnande besked.

– Jag vet inte vad som händer i framtiden men jag kommer göra allt för att kunna fortsätta.

 ?? FOTO: MICHEL EULER/AP/TT ?? ■ Rafael Nadal vann Franska mästerskap­en igen.
FOTO: MICHEL EULER/AP/TT ■ Rafael Nadal vann Franska mästerskap­en igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland