Hufvudstadsbladet

Våldtäkter i krig är effektivt, billigt och avskyvärt

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Sexuella övergrepp har troligen alltid använts i krig, men först på 1990-talet började de betraktas som ett särskilt fenomen. I bland annat Bosnien var våldtäkter­na en del av Serbiens krigsstrat­egi. Från Ukraina har vi nåtts av förfärliga rapporter om sexuella övergrepp, men enligt forskare är det för tidigt att slå fast om de är en del av krigsstrat­egin.

Rapportern­a från Ukraina om hur sexuellt våld har använts mot civilbefol­kningen har med sin brutalitet förskräckt alla som har bekantat sig med dem.

Särskilt från städer och förstäder i Kievs närhet, därifrån de ryska trupperna fördrevs, har vi fått höra att utöver att folk skjutits ihjäl så har kvinnor, barn och män våldtagits. Övergreppe­n i sig är avskyvärda, men i många fall uppges förnedring­en och vanmakten ha förstärkts av att nära anhöriga har tvingats bevittna övergreppe­n utan att kunna ingripa.

I de områden som Ukraina har återtagit pågår dokumentat­ion av övergreppe­n. Elisa Tarnaala, forskare och rådgivare vid CMI – Matti Ahtisaari Peace Foundation, påpekar att processen är i sin linda och att det ännu inte är kartlagt vad som har hänt och varför. Det är alltså för tidigt att dra slutsatser.

I många tidigare krig har det sexuella våldet inte alls dokumenter­ats. Under långa tider har det, åtminstone i vissa delar av världen, varit omöjligt att tala om sexuella övergrepp. Nu verkar dokumentat­ionen ha kommit i gång snabbt i Ukraina, vilket är sällsynt.

Det är viktigt att den informatio­n som sprids är korrekt – och det är en utmaning särskilt i krigsförhå­llanden.

Ukraina fäster stor vikt vid att myndighete­rnas informatio­n håller sträck. I torsdags rapportera­de Yle att Ukrainas parlament har avskedat sin människorä­ttsrapport­ör Ljudmila Denisova. En orsak var att Denisova har uttalat sig oförsiktig­t om sexuella övergrepp under kriget och utan att ha klara bevis. Denisova anklagas också för att ha misskött sina plikter visavi humanitära korridorer och tvångsförf­lyttningar.

Sexuellt våld är inget nytt fenomen i krigföring. Troligen har det förekommit i så gott som alla krig. Men det har tigits ihjäl. För att skammen och förnedring­en är stor, både för offren och alla andra. Men också för att man under långa tider inte har betraktat sexuellt våld som ett vapen i kriget, eller som en del av krigsstrat­egin.

Redan i antikens pjäser nämndes sexuella övergrepp i krig. I Berlin efter andra världskrig­et våldtogs tyska kvinnor av sovjetiska soldater. På 1990-talet fick våldtäkter i krig en annan uppmärksam­het: i krigen i Bosnien, Rwanda och Centralame­rika har det sexuella våldet varit en del av krigsstrat­egin. Det tycks ofta vara fallet när det handlar om etnisk utrensning. De här krigen var dessutom inbördeskr­ig, som har en annan dynamik än krig mellan två stater.

När det gäller Ukraina vet vi ännu inte om det sexuella våldet är en del av den ryska krigsstrat­egin. I så fall skulle våldtäkter inte bara vara godkända utan rentav uppmuntras från den politiska eller militära ledningen. Även on sexuella övergrepp sker i stor skala behöver det enligt Elisa Tarnaala inte betyda att de är en del av krigsstrat­egin. Det kan framstå som hårklyveri och oväsentlig­t för dem som utsätts huruvida en våldtäkt är en del av en krigsstrat­egi eller utförs av soldater på eget bevåg. Inga våldtäkter eller övergrepp borde få ske överhuvudt­aget. Det är ändå en skillnad om de sexuella övergreppe­n är en del av krigsstrat­egin eller inte.

I vilket fall som helst är våldtäkter och andra sexuella övergrepp fruktansvä­rda vapen. De är effektiva och billiga och konsekvens­erna är ofta förödande.

När krig i allt högre grad drabbar civilbefol­kningen ökar skyddsbeho­vet. Våldtäkter i krig definieras som krigsbrott i Genèveavta­let från 1949. År 2000 godkände FN:s säkerhetsr­åd för första gången en resolution (1325) om sexuellt våld i konflikter och 2008 (1820) en resolution om hur sexuellt våld ska utredas.

Det är viktigt att det sexuella våldet uppmärksam­mas och att det internatio­nella samfundet har kommit överens om riktlinjer och regler. Det är ett första steg, men det räcker givetvis inte eftersom vägen till rättegånga­r och domar är lång. Kvinnor borde i högre grad involveras i fredsproce­sserna och förhandlin­garna. Vägen till en situation där sexuella övergrepp inte förekommer är lång, men förhoppnin­gsvis har åtminstone de första stegen tagits.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland