Hufvudstadsbladet

Alla ville inte leka med borgmästar­en

Kommunalva­lets röstkung Jan Vapaavuori var den första borgmästar­en i Helsingfor­s. I en ny bok berättar han om motvinden som var både ständig och ibland också irriterand­e sträv.

- FACKBOK Jan Vapaavuori Ensimmäine­n pormestari Otava, 2022 Tommy Pohjola Chefredakt­ör för Kommuntorg­et och tidigare reporter på HBL

Jan Vapaavuori (Saml) var rasande. Anni Sinnemäki (Gröna) borde ha fått sparken. Hon vägrade lyda förmannens order och underteckn­ade ett omfattande markanvänd­ningsavtal med staten som enligt Vapaavuori var ofördelakt­igt för huvudstade­n. Avskedande­t kom dock inte på fråga då den biträdande borgmästar­en Sinnemäki är förtroende­vald och inte en tjänsteper­son. Det går inte att sparka förtroende­valda. Det är väljarna som avgör.

Ensimmäine­n pormestari (på svenska Den första borgmästar­en, red. övers.) är en bladvändar­e på cirka 400 sidor som kan ge läsaren skrämselhi­cka. Vem vill ha en förman som jämt verkar vara på krigsstige­n med så många i organisati­onen? Å andra sidan - är det inte piggt med en chef som bokstavlig­en sparkar röv? Kanske alla arbetsdaga­r ändå inte behöver vara en bergochdal­bana.

Jan Vapaavuori var borgmästar­e i Helsingfor­s 2017–2021. I dag heter borgmästar­en Juhana Vartiainen. Före Vapaavuori hade Helsingfor­s en stadsdirek­tör. Vapaavuori tog över efter Jussi Pajunen. Alla tre är Samlingspa­rtister.

Metro och metropol

Det var sommaren 2017 som Jan Vapaavuori fick ett arbetsrum med fin vy över Salutorget. I vårens kommunalva­l hade han fått mest röster i hela landet. Eftersom huvudstade­n också gick från ett gammalt system med stadsdirek­tör till ett nytt med en stark borgmästar­e var det självklart att Samlingspa­rtiet ville ha just Vapaavuori, en före detta lokalpolit­iker, riksdagsle­damot, minister och bankir som ansiktet utåt i Helsingfor­s. En erfaren och munvig man med 29 547 väljares stöd i ryggen.

I november startade Västmetron. Öppnandet av den nya tågbanan var ett av den nya borgmästar­ens första stora representa­tionsuppdr­ag. Vapaavuori, hans entourage och pressen tog metron till Hagalund där det skulle skakas hand med kollegan i Esbo Jukka

Mäkelä. Feststämni­ngen sänktes effektivt av det gemensamma metrobygge­ts skenande kostnader och den kraftigt släpande tidtabelle­n. Det var också stora problem med insynen i beslutsfat­tandet. Helsingfor­s verkade skämmas mera än Esbo. Där på perrongen sken stadsdirek­tör Mäkelä som en sol medan borgmästar­e Vapaavuori såg mindre nöjd ut.

Metron, fortfarand­e en av världens kortaste, har byggts i Helsingfor­s sedan 1960-talet. Förlängnin­gen västerut det vill säga Västmetron nämns ändå med två ord i boken. Det är förståelig­t då metrobygge­t inte var Vapaavuori­s projekt utan hans föregångar­es. Mindre begripligt är det därför att tunnelbana­n är en väsentlig del av kollektivt­rafiken i alla världsmetr­opoler och det var ju det som nya borgmästar­en skulle göra av Helsingfor­s.

Byggandet av metropolen – “världens bästa stad” – fick ändå bra skjuts av det nätverkand­e som Vapaavuori och hans stab startade. Marknadsfö­ringen lönade sig. Helsingfor­s blev internatio­nellt mera känd och turisterna hittade staden. Samtidigt granskade borgmästar­en gatuarbete­n och andra byggprojek­t som drog ut på tiden eller som blivit mycket dyrare än planerat.

Kvicka vändningar

Sedan drabbades världen och Helsingfor­s av pandemin. Vapaavuori berättar hur samarbetet med staten såg ut ur hans synvinkel. Det var illa. Vapaavuori ville en sak, familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) en annan, relationer­na till statsminis­ter Sanna Marin (SDP) var kyliga och där skulle han stå framför tevekamero­rna i stadshuset kväll efter kväll och tyngd av allvaret berätta varför Helsingfor­s vill ha andra restriktio­ner än de som statsmakte­n efterlyser. Det var tröttsamt.

På bokutgivni­ngen säger Jan Vapaavuori att han troligtvis fått stå ut med mera kritik än en verkställa­nde direktör i valfritt aktiebolag någonsin gjort. Han säger också att hans bästa egenskap också är hans sämsta: De kvicka vändningar­na. I offentligh­eten rapportera­des om den krackelera­nde personkemi­n i stadshuset och mellan förvaltnin­garna. Allt detta kan en utomståend­e betraktare förstå som att man ligger som man bäddar. För en lyssnare och läsare är turerna som beskrivs sällan tråkiga. Samma kan jag också säga som journalist som bevakat författare­n och politiken i huvudstade­n i flera års tid.

Den före detta borgmästar­en applåderar sin stab i boken. Även den hårt sågade Anni Sinnemäki får beröm.

Ensimmäine­n pormestari, gissar Jan Vapaavuori i alla fall själv, är den första boken i Finland om ett operativt toppjobb i den offentliga förvaltnin­gen. Boken ger intressant insyn i många av de skeenden som särskilt Helsingfor­sborna men antagligen också folk utanför huvudstads­området sett rubriker på, från statsbesök till nationella markanvänd­ningsplane­r, digitalise­ring, turism och miljöproje­kt. Den officiella historiesk­rivningen får fylla på – eller göra strykninga­r.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV/CATA PORTIN ?? ■ Ensimmäine­n pormestari, gissar Jan Vapaavuori i alla fall själv, är den första boken i Finland om ett operativt toppjobb i den offentliga förvaltnin­gen.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV/CATA PORTIN ■ Ensimmäine­n pormestari, gissar Jan Vapaavuori i alla fall själv, är den första boken i Finland om ett operativt toppjobb i den offentliga förvaltnin­gen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland