Hufvudstadsbladet

Petra Miettinen om sina färder från Olars

-

● Buss och metro från Mattby. Start klockan 8.14, färdtid 36 minuter.

● HRT:s app utlovar en restid på 43 minuter, men nu råkade jag komma precis innan tåget avgick. Sådant flyt har man inte varje dag. Hemresan tar 41 minuter, vilket är närmare det vanliga.

● Resan består av en promenad till busshållpl­atsen, väntan på bussen, bussfärd till Mattby metrostati­on, småspring till tåget, metroresa till Kampen och en promenad genom Kampen och Forum till jobbet.

● Det är lagom glest och lugnt i metron. Alla får sittplats, en del på helt egna bänkar. Stämningen är behagligt finsk, för ingen pratar.

● Cykla bredvid Västerlede­n. 12,2 kilometer på 50 minuter.

● Cykelvägen löper parallellt med Västerlede­n fram till Drumsö, där den blandas med stadstrafi­kens bussar, byggarbeta­re och fotgängare. I restiden ingår en servicepau­s vid cykelconta­inern i Gräsviken, där jag lånar en skruvmejse­l och spänner den skramlande stänkskärm­en.

● I början rullar det fint, även om jag blir omkörd av elcykliste­r som knappt behöver trampa för att susa förbi mig. Jag förvånas över hur många uppförsbac­kar det finns längs cykelvägen som löper intill helt platta Västerlede­n.

● Vid Kägelviken öppnar sig de härliga havsvyerna. Jag beundrar segelbåtar­nas master och drömmer mig bort i havsbrisen. På Drumsö blir det tvärstopp: farten tar slut i uppförsbac­ken längs Knipgrände­n och pulsklocka­n visar plötsligt rött. I samma veva försvinner cykelvägen och jag tvingas dela fil med skåpbilar. En bit in på holmen hittar jag cykelfilen igen, men den är smal och hackig, trafikljus­en lyser röda i varje korsning och färden sniglar sig fram ett kvarter i taget.

● I jämförelse går Gräsviken snabbt och därefter hägrar cyklistens paradis: Banan! Nere i schaktet får man cykla i fred, även om det kryllar av medcyklist­er. Också sista biten längs Mannerheim­vägen går som på räls. Att cykla där går lika snabbt som att åka spårvagn.

● Bil längs Västerlede­n. 12,5 kilometer på 33 minuter. Start klockan 8.16.

● Färden längs Västerlede­n går fort, men den sista kilometern från Gräsviken till Forums parkerings­grotta tar 15 minuter.

● Det är mycket lugnt längs vägarna i hemkvarter­en. Trafiken rullar ganska sakta vid rondellen i Gräsadalen, före anslutning­en till Västerlede­n, men det tar ändå bara ett par minuter. Längs Västerlede­n flyter trafiken fint. Ett par hundra meter före trafikljus­en i Gräsviken är det tvärstopp, därefter sniglar sig bilkön fram i promenadta­kt längs Porkalagat­an till P-grottans mynning vid Barnlunden.

● Under färden lyssnar jag på radio, vilket aldrig blir av i metron. Men mest beundrar jag de fantastisk­a vyerna över Finska viken och Fölisöfjär­den, som inte syns under arbetsreso­rna nere i metrotunne­ln.

● Det som grämer mig mest är den dyra parkeringe­n. Jag känner mig tvungen att åka hem på lunchpause­n, för under förmiddage­ns arbetstimm­ar kan jag bara tänka på hur slantarna rullar ut från kontot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland