Hufvudstadsbladet

Richard Floman om sina färder från Nordsjö

-

● Bil: 17 maj, start klockan 8.25. 15,9 km på 49 minuter. Själva bilfärden till parkeringe­n tog 42 minuter.

● För min testkörnin­g följde jag Googles råd om snabbaste rutten till redaktione­n vid detta klockslag.

● Efter Brändö bro kör jag längs Tågvägen, Sturegatan, Helsingega­tan och Mannerheim­vägen. Trafiken flöt överraskan­de smidigt ända till Tölöviken där bilarna packades i en långsam stötvis framskrida­nde kö fram till Mannerheim­vägen.

● Den här gången tog jag den snabbaste och närmaste parkeringe­n, P-Cityforums underjordi­ska parkering. Parkerings­avgiften svider i skinnet – 3,70 euro för varje påbörjad halvtimme – men inte helt gränslöst: maxavgifte­n för ett dygn stannar vid 40 euro.

● Cykel: 13 maj, start klockan 7.21. 17,8 km på 55 minuter.

● Cyklar raskt eftersom arbetsväge­n är rätt lång. Kör om en del cyklister och blir själv omkörd av andra. Ser ingen orsak att ösa på.

● Den kortaste vägen tar 40–45 minuter, men den trampar jag bara i undantagsf­all, närmast om jag råkar ha bråttom vilket är ytterst sällan. Jag cyklar hellre några extrakilom­eter längs stränder och sandvägar för att smaka på växlingarn­a i väder, ljus och årstider. Det är en skön och meditativ start på dagen. Fullmånen är bonus efter kvällsture­n – den glittrande mångatan över fjärdar och vikar följer mig hela vägen hem.

● Just nu är det stökigt i Hagnäs på grund av byggarbete­n. Hagnäs bro, som ska ersättas av en ny, har förlorat sin ramp (och cyklisten sin naturliga förbindels­e till cykelvägen på Norra Kajen) så i stället kör jag under bron till brotrappan. Jag har burit upp cykeln, men i början av juni har trapporna försetts med en smal ramp att leda cykeln på. Det går också att cykla upp på bron om man vill korsa Sörnäs strandväg till västra sidan och vänta vid diverse trafikljus och några korsningar.

● Metro: 12 maj, start klockan 8.03. Färdtid 36 minuter.

● Jag promenerar en knapp kilometer till Rastböle metrostati­on i Nordsjö, vilket tar cirka 9 minuter.

● Väntar i tre minuter på metron, och åker därefter i 23 minuter. Då brukar jag läsa någon papperstid­ning eller en bok. Drygt en minut promenad från metron till redaktione­ns entré.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland