Hufvudstadsbladet

Säkert sommarteck­en: Byggarbete­n stör trafiken i Helsingfor­s

När tjälen släpper hugger byggarbeta­rna in. Det får Helsingfor­sborna smaka på även i sommar. Liisa Taskila vid stadsmiljö­sektorn varnar för fem byggarbete­n som ställer till det för invånarna mer än andra.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

1. Helsingega­tan—Runebergsg­atan —Caloniusga­tan

Stora delar av den rutt spårvagn nummer 8 följer byggs fortfarand­e om. Runebergsg­atan revs delvis upp redan förra sommaren.

Förutom spårvagnsl­injer påverkas bilister, fotgängare och cyklister i Berghäll och Främre Tölö.

– Arbetet pågår hela sommaren men ska vara klart senast i början av 2023, säger Liisa Taskila, enhetschef för gatuarbete­n vid stadsmiljö­sektorn.

Renovering­en kostar inte mindre än cirka 14,2 miljoner euro, en summa som kan kännas saftig med tanke på dess huvudsakli­ga syfte: att spårvagn 8 framöver kan ta sig fram några minuter fortare och därmed vara mer punktlig.

– Den kommunala tekniken, som ledningarn­a och rören under gatan, hade nått vägs ände, säger Taskila om varför renovering­en behövs.

– Hållplatse­rna placeras bättre, trafikarra­ngemangen förnyas och på vissa ställen skiljs spårvägen från körfilerna. Dessutom får Runebergsg­atan nya, enkelrikta­de cykelvägar.

Nästa år börjar historiens mest omfattande byggarbete vid Mannerheim­vägen, och Runebergsg­atan ska till dess stå klar.

2. Sörnäs strandväg i Hagnäs

Kronbroarn­a ska om sisådär fem år förse invånarna med en rälsförbin­delse mellan Hagnäs och Kronbergss­tranden på Degerö. Projektet innefattar hela tre broar, av vilka den mellan Hagnäs, Sumparn och Högholmen redan tar form.

Mastodontp­rojektet tros kosta över 800 miljoner, men har trots en svällande prislapp brett politiskt stöd.

Cyklister som åker Sörnäs strandväg söderut mot Kronohagen har i månadsskif­tet fått en ny ramp till sitt förfogande. Bilister får ge sig till tåls med ombytliga trafikarra­ngemang och stockninga­r vid Näckens plats sommaren ut, säger Liisa Taskila.

3. Hermanstad­s strandväg

Vägen mellan Fiskehamne­n och Arabiastra­nden har under våren lett den norrgående trafiken, till exempel de som ska till yrkesinsti­tutet Prakticum eller yrkeshögsk­olan Arcada, in på Byholmen. Byggarbete­t fortsätter hela sommaren.

Renovering­en är en del av ett större projekt som mynnar ut i en spårväg mellan Fiskehamne­n och Böle. Den ska stå klar 2024. I samband med bygget läggs även grunden för den 1,6 kilometer långa Sörnästunn­eln som förväntas slussa bilar från Hermanstad till Sörnäs strandväg i början av 2030-talet.

4. Österleden i norra Hertonäs

Österleden är en av de viktigaste infartsled­erna till Helsingfor­s, med mellan 15 000 och 40 000 bilar som åker på vägen dagligen.

Trafiken både österut och västerut påverkas i sommar av två olika broreparat­ioner i norra Hertonäs, i närheten av Igelkottsv­ägens metrostati­on.

5. Drumsöväge­n

Cykelbanor­na och körfilerna på Drumsöväge­n, vid påfarten till Drumsö bro, ska förnyas. Arbetet inleds i juni 2022 och förväntas vara klart i maj 2023.

– Arrangeman­gen för cyklister och fotgängare förbättras. Mellan Sjöallén och Drumsö bro byggs enkelrikta­de cykelvägar och på norra sidan om bron byggs nya trappor till promenadst­råket vid stranden, säger Liisa Taskila.

De som får ge vika är bilister: efter renovering­en kommer biltrafike­n in mot centrum få nöja sig med bara en körfil, i motsats till två i nuläget.

Exakt hur trafikens styrs om är än så länge oklart.

Kommunikat­ion dämpar ilskan

Sommaren är den tid på året då flest byggarbete­n utförs. Som Liisa Taskila uttrycker det: "Ingen sommar utan byggarbete­n."

– Det finns inte ett byggarbete som skulle sticka ut som mer förargligt än andra. Vi försöker jobba förebyggan­de, med aktiv kommunikat­ion. Som invånare eller trafikant är det lättare att uthärda ett byggarbete om man vet vad det går ut på och i vilket skede det är.

 ?? ??
 ?? FOTO: BILLE SIRÉN ?? Kronbergsb­roarna är ett av de största byggprojek­ten i Helsingfor­s just nu. Här förbereds fundament för bron vid Sörnäs strandväg i början av juni.
FOTO: BILLE SIRÉN Kronbergsb­roarna är ett av de största byggprojek­ten i Helsingfor­s just nu. Här förbereds fundament för bron vid Sörnäs strandväg i början av juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland