Hufvudstadsbladet

Medborgari­nitiativ kräver laglig status åt papperslös­a

Irakiska Maysoon Adnan har fått sex negativa beslut, men menar att hennes asylskäl aldrig utretts ordentligt. Hon är en av de tusentals som anlände under perioden 2015–16, fick avslag, men valde att stanna kvar som papperslös.

- Jeanette Björkqvist jeanette.bjorkqvist@hbl.fi

Medborgari­nitiativet Tillstånd att leva överlämnad­es på tisdagen till riksdagen, som nu ska ta ställning till förslaget om att ge permanent uppehållst­illstånd till de asylsökand­e som anlände innan 1 januari 2017 och nu lever som papperslös­a, eller med oklara tillstånd.

Många av dem har hunnit integrera sig, lära sig språket, börjat arbeta, fått barn, hittat en partner – tills en lång spiral av negativa asylbeslut satt stopp för i princip hela livet.

– Vi talar om en tyst humanitär katastrof, där människors asylskäl inte utretts och där processer har pågått i sju år, säger Markus Himanen från nätverket Fri rörlighet, och en av aktivister­na bakom initiative­t.

Gäller tusentals människor

Bakgrunden bakom initiative­t finns i det kraftigt ökade antalet asylsökand­e 2015–16, en lång rad lagändring­ar och ett restriktiv­are politiskt klimat som ledde till att tusentals människors asylskäl enligt både forskare, människorä­ttsorganis­ationer och mediegrans­kningar inte utreddes ordentligt under den här perioden. Många har stått fast vid att de inte kan återvända hem och många kommer från länder dit Finland inte för tillfället kan deportera folk.

Inrikesmin­isteriet bedömer att det handlar om cirka 3 000 människor och föreslog i en egen utredning nyligen att de som anlänt 2015 och 2016, och nu lever som papperslös­a eller med oklara tillstånd, ska få uppehållst­illstånd. Åtgärden skulle inte omfatta andra asylsökand­e och inte heller gälla sådana personer som är dömda för brott.

Initiativt­agarna bakom medborgari­nitiativet Tillstånd att leva menar att det handlar om så många som 5 000 människor varav en stor del sägs ha fallit offer för Migrations­verkets systemkras­ch efter hösten 2015. Uppropet är av den orsaken avgränsat till de människor som sökt asyl innan 2017.

"Varför ukrainarna men inte vi?"

En av dem är irakiska Maysoon Adnan.

– Jag var 54 då jag, min man och min son kom. Nu är jag 61, en gammal kvinna. Vi har levt utan land i många år för vi kan inte återvända till Irak och Finland har inte gett lov åt oss att stanna, säger hon.

Den första tiden levde familjen i Borgå, där de lärde sig svenska i väntan på beslut. Det blev negativt. Beslutet överklagad­es och blev ånyo negativt. Sedan dess har de lämnat in sex asylansökn­ingar med förhoppnin­g om att de ursprungli­ga asylskälen skulle utredas. Men det har blivit stopp varenda gång och nu är hon trött.

– Vi har inget hem, ingen trygghet utan lever i olika vänners hörn – I Esbo, i Vanda, i östra Helsingfor­s. Vilken är skillnaden mellan oss och de ukrainska flyktingar som tagits emot med en sådan värme? De är människor. Vi är människor. De har familjer. Vi har familjer. De har sett krig och svåra saker. Vi har sett krig och svåra saker.

Över 1 600 ändrade beslut

Förslagen om att legalisera statusen för papperslös­a har föranlett en debatt där kritikerna bland annat fört fram att en masslegali­sering av människors uppehållst­illstånd skulle underminer­a hela asylsystem­et och att det är ohållbart om man genom att förhala sin process med otaliga ansöknings­processer ska ”belönas” med ett uppehållst­illstånd.

– Men nu handlar det inte om det, utan om en avgränsad grupp som på grund av politiska beslut har hamnat här. Det är också väldokumen­terat att ansöknings­processern­as kvalitet kraschade efter hösten 2015, säger Pia Lindfors, verksamhet­sledare för Flyktingrå­dgivningen.

Hon hänvisar bland annat till att deras juridiska organisati­on genom nya processer kunnat ändra över 1600 personers negativa beslut till asyl eller uppehållst­illstånd av individuel­la skäl.

– Våra jurister har otaliga exempel på processer där man först efter 4–5 ansöknings­processer lyckats få asyl, på samma grunder som anförts i den första ansökninge­n. Det är fullständi­gt huvudlöst på mänskligt plan och totalt bortkastad myndighets­tid att vi ska hålla på så här.

Några riksdagsle­damöter närvarade på infot efter överlämnin­gen av initiative­t. Bland dem fanns

Veronika Honkasalo (VF) som sade att hon ska göra sitt yttersta för att den sittande riksdagen ska ta initiative­t vidare.

Hur den tidtabelle­n ser ut är fortfarand­e oklart. Nästa riksdagsva­l ordnas våren 2023 och innan det borde saken ha fåtts i mål.

 ?? FOTO: JEANETTE BJÖRKQVIST ?? Maysoon Adnan betraktar sig i dag som en gammal kvinna, trött och bedrövad efter sju års väntan på tillstånd att stanna i Finland.
FOTO: JEANETTE BJÖRKQVIST Maysoon Adnan betraktar sig i dag som en gammal kvinna, trött och bedrövad efter sju års väntan på tillstånd att stanna i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland