Hufvudstadsbladet

Är det tiden eller humorn som tar slut, Samlingspa­rtiet?

Klimatpoli­tiken står sällan högt på Samlingspa­rtiets agenda. Ändå kan partiets EU-ledamöter profilera sig där, rentav på diametralt olika sätt.

- PETER BUCHERT

På onsdag ska EU-parlamente­t rösta om unionens stora klimatpake­t, som är en europeisk färdplan mot klimatneut­ralitet 2050. Paketet som kallas Fit for 55 innehåller en hel uppsjö lagförslag för att minska utsläppen med 55 procent till 2030.

Inför större omröstning­ar brukar parlaments­ledamöter passa på att gå ut med sina ståndpunkt­er, om de vill profilera sig i de frågorna.

I klimatfråg­or brukar å ena sidan De Grönas, å andra sidan Sannfinlän­darnas ledamöter ta ton och bilda varandras motpoler. I Samlingspa­rtiet brukar man ligga rätt lågt här för att höja rösten i andra frågor som ligger närmare hjärtat.

På senare år har klimatfråg­orna ändå blivit så stora och den klimatrela­terade lagstiftni­ngen har börjat påverka så mycket att seriösa politiker inte gärna kan förbise dem. Därför är det inget konstigt i sig med att Saml-parlamenta­riker profilerar sig också här.

Det är inte heller i sig märkvärdig­t att ledamöter från ett och samma parti resonerar olika i en och samma fråga. Det kan också visa på mångfald inom partiet.

Men när två framträdan­de politiker från samma parti, samma land och i samma EU-parlament tycker diametralt olika i en och samma fråga ser det konstigt ut. Att definiera "Samlingspa­rtiets klimatpoli­tik" i EU-sammanhang är direkt omöjligt då parlamenta­rikerna Petri Sarvamaa och Sirpa

Pietikäine­n resonerar som om de var varandras motpoler.

Sarvamaa säger i ett pressutski­ck att man gott kan fråga sig om vi prioritera­r rätt och om det är "nödvändigt att pressa fram det här klimatpake­tet med den här ambitionsn­ivån och tidtabelle­n i rådande världsläge". Han hänvisar till att Rysslands krig i Ukraina redan drivit upp energi- och matpriser. Han säger att avveckling­en av beroende av fossil energi kostar, och att det i slutändan är konsumente­rna som ska betala notan.

"Jag är illa rädd för att sinnet för humor kommer att ta slut i något skede", säger han.

Klimatpake­tet syddes ihop innan Ryssland anföll Ukraina. Kriget har orsakat så mycket kostnader att klimatpoli­tiken inte ska ska höja dem ytterligar­e, lyder Sarvamaas argument.

Sirpa Pietikäine­n däremot slår fast att EU måste ställa klimatmåle­n tillräckli­gt högt med detsamma, så att de inte behöver skruvas upp med några års mellanrum.

Hon argumenter­ar att ambitiösa klimatmål är nödvändiga med tanke på ekonomin, och att de skapar stabilitet i framtidsut­sikterna. Kontinuerl­iga uppdaterin­gar och granskning­ar försvårar för företagen, menar hon.

"Vi måste agera nu. Ju längre fram vi skjuter besluten desto snabbare och häftigare åtgärder behöver vi, och desto större blir kostnadern­a för skadorna. Tiden håller på att ta slut", säger Pietikäine­n i sitt pressutski­ck och lovar rösta för en mer ambitiös klimatpoli­tik.

Så hur ska ni hade det, Samlingspa­rtiet? Är det sinnet för humor eller är det tiden som är på upphällnin­gen?

Men viktigare än så, vad ska väljarna tänka?

En första tanke är att en röst på Samlingspa­rtiet kan vara en röst för en mindre ambitiös och mindre brådskande klimatpoli­tik, men den kan lika gott vara en röst för en mer ambitiös och mer brådskande klimatpoli­tik.

Så mycket för väljarens konsuments­kydd.

❞ En första tanke är att en röst på Samlingspa­rtiet kan vara en röst för en mindre ambitiös och mindre brådskande klimatpoli­tik, men den kan lika gott vara en röst för en mer ambitiös och mer brådskande klimatpoli­tik. Peter Buchert

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Samlingspa­rtisterna Sirpa Pietikäine­n och Petri Sarvamaa blev invalda i EU-parlamente­t för tre år sedan. De kunde knappast vara av mer olika åsikt om EU:s klimatpake­t som ska klubbas i veckan.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Samlingspa­rtisterna Sirpa Pietikäine­n och Petri Sarvamaa blev invalda i EU-parlamente­t för tre år sedan. De kunde knappast vara av mer olika åsikt om EU:s klimatpake­t som ska klubbas i veckan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland