Hufvudstadsbladet

Direktörsl­ön ner med 2 500 euro per månad

Direktören för västra Nylands välfärdsom­råde Sanna Svahn önskade en månadslön på 19 500 euro i månaden. Välfärdsom­rådets styrelseor­dförande har förhandlat ner lönen till 17 000 euro i månaden. Det framgick då styrelsen möttes i dag.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Styrelsen för västra Nylands välfärdsom­råde höll ett extra möte i går. Styrelsens andra vice ordförande Henrik Wickström (SFP) berättar att man bland annat hade direktörsl­önen på agendan.

– Det är styrelseor­dförande Mia Laiho (Saml) som har förhandlat med direktör Sanna Svahn om lönen. Direktören hade ett löneansprå­k på 19 500 euro i månaden, den landar nu på 17 000 euro i månaden, inklusive bilförmån om hon så önskar. Om hon tar emot bilförmåne­n sjunker lönen, säger Wickström.

Han ser det som en viktig signal gentemot vårdperson­alen som ju kämpat för högre löner hela våren – även om han tillstår att lönen fortfarand­e är väldigt hög.

Man har också förhandlat om välfärdsom­rådesdirek­törens rätt till mötesarvod­en. För möten som hålls under tjänstetid, det vill säga klockan 8–16, erhåller direktören nu inga arvoden.

– Styrelsen kommer att sträva efter att hålla sina möten under tjänstetid, säger Henrik Wickström.

Ny chefstjäns­t inrättas

Välfärdsom­rådesstyre­lsen beslutade också att inrätta en ny chefstjäns­t vars innehavare ska ha svenska frågor i organisati­onen som sitt ansvarsomr­åde.

– Den här rollen kommer hierarkisk­t in på den tredje nivån, det vill säga under en av serviceomr­ådesdirekt­örerna. SFP och Centern ville dock att den nya tjänsten tillsätts på nivå två, eftersom det hade inneburit att tjänsteinn­ehavaren skulle ha fått en roll i ledningsgr­uppen. Nu är frågan om en plats i ledningsgr­uppen ännu olöst, säger Henrik Wickström.

Personen som väljs till den nya tjänsten blir också föredragan­de i nationalsp­råksnämnde­n, varifrån ärenden med låg tröskel kan sändas till styrelsen, påpekar Henrik Wickström.

Man ska i första hand försöka tillsätta den nya tjänsten internt, men om inte rätt person hittas ledigförkl­aras jobbet externt.

 ?? FOTO: FOTO: MARKKU PAJUNEN ?? ■ Direktören för västra Nylands välfärdsom­råde Sanna Svahn hade ett löneansprå­k på 19 500 euro per månad.
FOTO: FOTO: MARKKU PAJUNEN ■ Direktören för västra Nylands välfärdsom­råde Sanna Svahn hade ett löneansprå­k på 19 500 euro per månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland