Hufvudstadsbladet

Expert: SAS kan gynnas av att svenska staten sätter ner foten

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi TT

Den svenska regeringen säger nej till att tillföra nytt kapital till SAS, vilket betyder att statens ägande i det krisande flygbolage­t kommer att minska. Det behöver inte vara en dålig sak, säger flyganalyt­ikern Hans Jørgen Elnaes.

Den svenska regeringen levererade ett dubbelt budskap om sitt engagemang för flygbolage­t SAS, som staten är största ägare till tillsamman­s med Danmark. SAS har blött kraftigt under pandemin och lanserade ett stort sparpaket för att återställa bolagets bärkraft i vintras.

Å ena sidan kommer den svenska staten att delta i konverteri­ngen av skulder för fyra miljarder kronor (380 miljoner euro) till SASaktier. Konverteri­ngen av totalt 20 miljarder kronor (1,9 miljarder euro) i skulder är en del av paketet som ska rädda SAS från konkursen.

Däremot kommer regeringen inte att skjuta till mer pengar till flygbolage­t, vilket betyder att den svenska statens ägande i bolaget kommer att minska. Sverige äger liksom Danmark 21,8 procent av aktierna i SAS.

SAS räknar med att man behöver få in drygt 9,5 miljarder kronor (9 miljarder euro) i nytt kapital.

– Vi har stöttat SAS med över 8 miljarder kronor (cirka 760 miljoner euro) de senaste åren. Man måste ändå någonstans säga var gränsen går och vi tycker att det finns andra statliga utgifter som är mer angelägna än att fortsätta lägga in pengar i ett flygbolag, säger näringsmin­ister Karl-Petter Thorwaldss­on (Socialdemo­kraterna) till nyhetsbyrå­n TT.

Kan vara räddningen

Beskedet kom inte som en överraskni­ng för den norska flyganalyt­ikern Hans Jørgen Elnaes. Det har framkommit tidigare att den svenska staten inte är särdeles intressera­d av att vara dragande kraft i ett flygbolag.

– Det kan vara positivt att bolaget hamnar i privata händer i högre grad. Men man ska inte tolka beskedet som att den svenska regeringen överger bolaget helt – konverteri­ngen av skulder utgör trots allt ett betydligt bidrag.

Nu hänger allt på att SAS lyckas hitta investerar­e som är villiga att gå in med pengar i bolaget. Elnaes tror att det är möjligt, under förutsättn­ing att bolaget lyckas verkställa sparpakete­t som döpts till SAS Forward. Flygbransc­hen har redan fått ett uppsving efter pandemin, och bland annat företagsre­sandet är på väg att återhämta sig.

– Först och främst måste man förhandla fram ett avtal med facket, pilotfören­ingarna som hotar med att gå i strejk. Sedan måste man komma överens med fordringsä­garna. Lyckas man med det kan man attrahera nya investerar­e som kan skjuta till de pengar som behövs.

Och om det inte går?

– Då hamnar bolaget sannolikt i en juridisk rekonstruk­tion, av samma typ som den som Norwegian försattes i under pandemin.

Danmark ett frågetecke­n

Ett av frågeteckn­en är hur den andra storägaren, den danska staten kommer att agera. Elnaes bedömning är att Danmark har tyngre incitament för att behålla sin ägarpositi­on.

– SAS har en speciell ställning i Danmark, lite som Finnair i Helsingfor­s. Kastrup är bolagets nav, och flygplatse­n är den största arbetsplat­sen i Danmark, säger Elnaes.

Kan de andra nordiska flygbolage­n, Finnair och Norwegian, dra nytta av SAS situation?

– Vi har inte sett några strategisk­a förändring­ar än så länge, och det är framför allt på de långa linjerna som SAS har haft problem. Men det beror på hur länge SAS problem håller i sig. Ju längre bolaget är under press, desto starkare kan Finnair och Norwegian växa sig.

Wallenberg­familjen funderar

Förutom den danska och den svenska regeringen är även Wallenberg­familjen storägare i SAS. I en skriftlig kommentar till nyhetsbyrå­n TT skriver Jacob Wallenberg att den svenska statens ställnings­tagande har noterats och att de som tidigare står bakom SAS arbete med Forward-planen.

"Wallenberg Investment­s kommer att ta ställning till huruvida vi deltar eller ej i en kommande kapitalres­ning när det finns ett prospekt framme och större klarhet i genomföran­det av SAS Forward", skriver Wallenberg.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ■ Den svenska staten går med på att konvertera sina fordringar till SAS-aktier, men skickar också en stark signal om att staten kommer att ta ett steg tillbaka i flygbolage­t.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ■ Den svenska staten går med på att konvertera sina fordringar till SAS-aktier, men skickar också en stark signal om att staten kommer att ta ett steg tillbaka i flygbolage­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland