Hufvudstadsbladet

Sänkt bränsleska­tt är en dålig idé, anser panel

Bensinpris­et har passerat tvåeurosgr­änsen för länge sedan, men få ekonomer tycker att man borde sänka skatten för att tillfällig­t stödja dem som är beroende av bilen.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Det finns ingen orsak för statsmakte­n att intervener­a i de stigande bränslepri­serna, om de beror på normala förändring­ar på marknaden. Den slutsatsen drar majoritete­n av de tillfrågad­e i ekonompane­len Ekonomisti­kone. Det är en oberoende, akademisk expertpane­l grundad av bland andra Bengt

Holmström, Markus Jäntti, Marko Terviö och Matti Pohjola.

Av de 48 ekonomerna som besvarade frågan ansåg 86 procent att skattesänk­ningar är fel väg att gå. Bara fyra procent uppgav att de stödjer en sänkning av bränsleska­tten. Tio procent tog inte ställning.

De sänkningsk­ritiska ekonomerna motiverade sin ståndpunkt bland annat med att det inte finns någon garanti för att en skattejust­ering skulle överföras på bränslepri­set. När Sverige sänkte bränsleska­tten i början av maj åts effekten upp av ytterligar­e prisökning­ar inom två veckor.

"Prisökning­en beror på att råoljan stiger i pris, inte på att beskattnin­gen har skärpts. En sänkning skulle gynna höginkomst­tagarna mer än de fattiga", skriver Matti Pohjola, professor emeritus i nationalek­onomi, i sin motivering.

Aki Kangasharj­u, vd för Näringsliv­ets forsknings­central Etla, framhåller att en generell skattejust­ering vore dyr att förverklig­a, eftersom den slår lika mot alla oavsett inkomst.

"Om prisökning­en beror på en allvarlig marknadsst­örning kan ett ingripande av den offentliga sektorn behövas, men det måste i så fall vara en riktad åtgärd som stöder dem som behöver det mest", skriver Kangasharj­u.

Kompensati­on delar åsikter

När det gäller att kompensera låginkomst­tagare för klimatpoli­tiska åtgärder, såsom en potentiell höjning av koldioxids­katten på bränsle, var panelen delad. 30 procent ansåg att det är rimligt att kompensera dem som skulle drabbas hårdast av en höjning av koldioxids­katten, medan 36 procent var av motsatt åsikt.

"Det kan vara lättare att få stöd för klimatpoli­tiska åtgärder om man kompensera­r för kostnadern­a av dem. Men kompensati­onen får inte vara så stor att den raderar ut tanken med klimatpoli­tiken", kommentera­r Antti Kauhanen, forsknings­chef på Etla.

Priset för en liter 95-oktanig bensin låg på måndagen kring 2,5 euro. Vid det priset går ungefär 54 procent i skatt, enligt Skatteförv­altningens bränsleska­ttetabell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland