Hufvudstadsbladet

Svenska regeringen sitter kvar

- Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

Det blev inget av opposition­ens försök att fälla justitiemi­nister Morgan Johansson med en misstroend­eomröstnin­g i riksdagen. Något lugn i stormen är ändå inte att vänta för Magdalena Anderssons regering. Sverigedem­okraterna hotar med nytt misstroend­e mot Johansson.

Det är mandatförd­elningen som gör det omöjligt för opposition­en, Moderatern­a, Liberalern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna, att ta Morgan Johanssons politiska skalp.

För att fälla ministern borde de få den där ena rösten som har saknats ända sedan valet 2018. Och när den tidigare vänsterpar­tisten Amineh Kakabaveh på tisdagsmor­gonen sa till Sveriges Television att Johansson ”har levererat när det gäller hedersfråg­orna, han är den första justitiemi­nistern som på allvar tagit tag i hedersfråg­orna” stod det klart att Johansson och regeringen sitter kvar.

Det var ord och inga visor när opposition­en kritiserad­e justitiemi­nistern.

Efter det socialdemo­kratiska försvarsta­let som hölls av Annelie Karlsson tog Sverigedem­okraternas Henrik Vinge vid:

– Vi räds inte att tala klarspråk om justitiemi­nister Morgan Johansson. De senaste åtta åren har varit ett fullständi­gt misslyckan­de. Svidande kritik från KU (Konstituti­ons utskottet reds. anm), kravaller och upplopp, stenkastar­e och bilbrännar­e, gängmord och förnedring­srån, säger han.

Vinge säger att SD kommer att utnyttja varje försök att fälla Morgan Johansson.

– Men varje dag som Morgan Johansson sitter kvar som justitiemi­nister är en förlorad dag mot kriminalit­eten. Ingenting kunde vara mer oansvarigt än att låta det fortsätta.

Ulf Kristersso­n (Moderatern­a) anklagar regeringen bland annat för bristande ödmjukhet:

– Vi kommer rösta ja till yrkandet för misstroend­et. Magdalena Anderssons regering är historiskt svag. Partier som inte ens kan tala politik med varandra som vuxna människor. Med så små marginaler hade man kunnat förvänta sig att regeringen visar ett litet, litet mått på ödmjukhet.

Morgan Johansson har misslyckat­s helt, säger Kristersso­n.

– Morgan Johansson har gravt misslyckat­s med sin uppgift som högst ansvarig för landets brottsbekä­mpning. Inget annat land i hela Europa kan mäta sig med den dödliga gängkrimin­aliteten i Sverige, utom möjligen Kroatien.

Moderatled­aren tycker att Magdalena Andersson borde ha flyttat sin justitiemi­nister åt sidan i stället för att ensidigt hota med en regeringsk­ris.

Fokus på valdagen

Kristersso­n anser att det inte var fel att pröva misstroend­et för Morgan Johansson.

– Men nu är fokus helt och hållet på valdagen, säger han.

– Det är den stora förtroende­omröstning­en, konstatera­r Kristersso­n.

Att Morgan Johansson har fortsatt förtroende beror på att den politiska vilden, tidigare vänsterpar­tisten Amineh Kakabaveh lade ner sin röst. Det gjorde hon efter att ha fått offentlig bekräftels­e på att den överenskom­melse hon nådde med Socialdemo­kraterna i höstas forfarande gäller.

Misstroend­evoteringa­r var länge något exceptione­llt i svensk politik. Under de första 40 åren som möjlighete­n fanns användes det fem gånger, efter 2015 har det använts sju gånger.

Morgan Johansson kommentera­de inte omröstning­sresultate­t.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■ Morgan Johansson och Magdalena Andersson applåderar efter att opposition­ens misstroend­e inte fick tillräckli­gt med röster.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ Morgan Johansson och Magdalena Andersson applåderar efter att opposition­ens misstroend­e inte fick tillräckli­gt med röster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland