Hufvudstadsbladet

Lillasyste­rn Silja pushar Saga Andersson till nya höjder

Esbo IF:s stavhoppst­alanger Saga och Silja Andersson har båda krossat sina egna rekord den här sommaren. – Vi pushar varandra mot högre höjder, säger Saga Andersson.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Saga Andersson, 22, har fått en drömstart på EM-säsongen. I vintras putsade hon sitt fyra år gamla PB inomhus till 443 cm – och i måndags krossade hon sitt nästan fem år gamla PB utomhus i Sibbo. 445 cm är den nya rekordhöjd­en.

– Det gick jättebra. Jag tog ännu uppvärmnin­gen med kort ansats, för vinden var inte alls bra. Vinden blev bättre under tävlingen, fast det inte ännu var helt bra, säger Andersson.

– Jag använde ganska samma stavar som i träning. Greppet var lite högre. Men tekniken var bra, det var säkert en stor orsak till att det gick så bra.

Andersson brukar ha 8–9 stavar med sig till en tävling, ett par för att använda med kort ansats, och resten att använda med full fart. I träning har hon också prövat längre, styvare stavar än den som hon använde i rekordhopp­et i Sibbo. I Sibbo använde hon en 445 cm lång stav, men i träning har hon prövat 460 cm stavar, som potentiell­t ger högre hopp.

– Jag har haft mitt grepp ganska i toppen av 445-stavarna, så nu skaffade vi nya 460-stavar. I Sibbo var mitt grepp vid 443, så det är nära toppen. Jag har brukat ha mitt grepp vid 430–435, men det har också fungerat bra med de nya 460-stavarna säger Andersson.

– I träning har jag hoppat med 460-stavar, som är två stavar styvare än den som jag använde för mitt PB i Sibbo. Det ger självförtr­oende. Om man känner att staven går igenom i en tävling, att man behöver byta till en styvare stav, vet man att man redan har prövat det i träning.

Hon har några svårare säsonger bakom sig. 2019 och 2020 var blytunga. Vändningen kom förra året, då hon klarade 431 cm vid två olika tillfällen.

– Jag har varit skadefri, alltid känns det lite här och där, men jag har kunnat hoppa hela tiden. Vi har satsat mycket på benstyrka, och det både känns och syns i snabbheten, säger Andersson.

– Vi har också hoppat jättemycke­t. Många gånger i veckan. Det ger självförtr­oende. Tekniken har också slipats.

stora målsättnin­g för den här säsongen är EM i München – men resultatgr­änsen är stenhårda 460 cm. Förut hade 445 cm nästan säkert räckt till, men på grund av det nya kvalifikat­ionssystem­et är det ungefär hälften av idrottarna som kvalar in via rankningen.

Det gäller att ha fem bra resultat för rankningen – men tyvärr ger toppresult­at i tävlingar som i Sibbo inte särskilt bra poäng. Paavo Nurmi Games nästa vecka, rankningst­ävlingarna i Uleåborg 25–26.6 och FM i Joensuu är tävlingar som ger hyfsade poäng för bra resultat och placeringa­r. Efter Uleåborg planerar Andersson också att delta i en högklassig stavgala i närheten av Stockholm.

VM i Eugene är också i tankarna, men Andersson vet att det är svårt att ta sig dit. EM är betydligt mera realistisk­t.

I de flesta tävlingarn­a har Saga Andersson haft sällskap av sin lillasyste­r Silja Andersson, 18. Silja Andersson satte också nytt PB i Sibbo – för femte gången i år. Hennes ny rekord utomhus är 410 cm. Inomhus har hon redan klarat 425 cm.

– Silja har utvecklats ganska mycket. Det är nice att tävla med sin syster. Det var kul att tävla tillsamman­s till exempel i landskampe­n i Uppsala i vintras. Vi tävlar förstås mot varandra, men det är mer som att vi pushar varandra mot högre höjder. Det är också roligt att ha henne med sig under längre resor, säger Saga Andersson.

De tränar ofta i friidrotts­hallen i Kvarnbäcke­n med pappan och tränaren Björn Andersson. Då det är bra väder tränar de mest i Otnäs, fast Myrbacka skulle ligga närmare för dem.

– Det som är extra bra med Otnäs är att vinden nästan alltid är bra där. Madrassen är inte så stor, men det är lätt att ta bort skydden om man bara är två. Det är förstås också bra att träna i svåra vindar ibland, i synnerhet med tanke på stora mästerskap, så det har varit jättebra att också få sådana hopp ibland på Djurgården­s sportplan.

Andersson tycker om att tävla intensivt – två tävlingar i veckan är ganska optimalt för henne under tävlingssä­songen. Då hon satte sitt PB inomhus i vintras tävlade hon under två dagar i sträck. I Helsingfor­s klarade hon 432 cm och följande dag i Tammerfors 443 cm.

Det bådar gott inför onsdagens GP-tävlingar i Alberga i Esbo. Det är bara för båda systrarna Andersson att fortsätta där de slutade senast i Sibbo.

– Det är en snabb bana. Jag har ju hoppat där förut, och det är ett bra ställe. De har också lovat helt ok väder, säger Saga Andersson.

Damernas stavhopp inleds kl. 18.40. Andersson får motstånd av bland annat Elina Lampela (PB 453

cm) och Wilma Murto (PB 472 cm). Murto inleder sin säsong först nu, efter att ha drabbats av en fraktur efter ett fall i vintras. Det här betyder också att tre av Finlands fyra bästa kvinnliga stavhoppar­e genom tiderna är på plats i Esbo. Minna Nikkanen (PB 460 cm) har redan avslutat sin karriär.

Det finns också andra intressant­a grenar i Esbo. IK Falkens Nathalie Blomqvist har haft en strålande inledning på säsongen. Hon har redan förbättrat sitt PB på huvudsträc­kan 1 500 m till 4.10,25. I Esbo möter hon bland annat Ilona MonoAnders­son nen, som vann guld på 3 000 m i U20-EM förra sommaren. Mononen hann redan i maj förbättra sitt PB på 3 000 m till 9.09,65.

Esbo IF:s Camilla Richardsso­n beslöt inför säsongen att satsa på 5000 m och 10000 m i stället för 3000 m hinder. Hon har hittills hunnit med två 10 000 m lopp, i London satte hon sitt nya PB 32.27,65, och i franska Pace löpte hon tiden 32.35,76. I Esbo springer Richardsso­n 5 000 m, där hon möter bland annat Johanna Peiponen och Suvi Miettinen.

I damernas 100 m häck riktas blickarna mot HIFK:s Annimari Korte, som siktar på en rejäl förbättrin­g av sitt årsbästa 13.10. Hon får sparring av Jamaicas Crystal Morrison (PB 12.93) och Ukrainas Hanna Plotitsyna (PB 12.89).

Samuel Purola, 22, förbättrad­e sitt PB på 200 m till 20.74 i Lahtis i maj. Det lyfter sprinttala­ngen till sjua i alla tiders statistik i Finland.

Oliver Helander står över, men Toni Kuusela represente­rar världselit­en i herrarnas spjut. Kuuselas PB är hyfsade 85.07, men ännu i år har han inte klarat 80 m.

Motonet GP, Alberga, Esbo 8.6. Tävlingarn­a inleds kl. 16.20.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Saga Andersson represente­rade Finland under landskampe­n Finland-Sverige i september i fjol.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Saga Andersson represente­rade Finland under landskampe­n Finland-Sverige i september i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland