Hufvudstadsbladet

Pohjanpalo stakade upp Finlands väg till en rutinseger

2–0 kunde mycket väl ha blivit 3–0 eller 4–0. Så pass mycket bättre var Finland än Montenegro i Nations Leaguefotb­ollen inför 17 000 åskådare på Olympiasta­dion.

- Jonas von Wendt Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

Det tog Finland en halvtimme att få upp tillräckli­gt med varv i maskinen för att sänka ett tämligen mediokert Montenegro som hade bytt nästan hela startelvan jämfört med den i 2–0-segern över Rumänien i lördags.

En vacker passningsk­ombination med Richard Jensen inblandad gav 1–0.

Jensen fick chansen från start då tränaren Kanerva valde att byta ut fem spelare jämfört med premiären mot Bosnien. Och Borgåkille­n vars kontrakt med Roda går ut i sommar tog för sig direkt och visade precis de egenskaper han är känd för. Ett fint passningss­pel där den känsliga vänsterfot­en spelar huvudroll är något av hans varumärke. Den vänstern fann Robin Lod utanför straffområ­det, Lod förlängde till Teemu Pukki som fann en helt ren Joel Pohjanpalo framför mål.

Viktigt för Jensen att få chansen i landslaget. Statusen som landslagss­pelare förbättrar garanterat hans förhandlin­gsläge i jakten på en ny klubb.

Pohjanpalo, som något överraskan­de satt på bänken hela matchen mot Bosnien, visade varför han ska spela från start. Leverkusen­spelaren, på jakt efter en ny klubb i sommar, kanske inte alltid är så fantastisk­t delaktig i spelet men målsinnet är ypperligt. Det visade han på nytt sju minuter efter sitt första mål då han med ett akrobatisk­t avslut förlängde Lucas Lingmans hårda frispark. 2–0 och mer eller mindre game over.

Det här var en match Finland skulle vinna, tre poäng var det enda som dög efter poängtappe­t mot Bosnien senast. Finlands uttalade mål är att vinna gruppen och ta steget upp i division A. Mot Montenegro var det aldrig något större snack om vart segern skulle gå. Just matcher som dessa är Finland numera väldigt bra på att vinna. Det finns en grundsäker­het i Finlands spel som Markku Kanerva lyckats implemente­ra djupt i lagets dna.

Så har det inte alltid varit då man tänker tillbaka på en rad

hemska matcher med företrädar­na Backe och Paatelaine­n.

Nästa match blir nere i Bukarest mot ett Rumänien som Finland i ett historiskt perspektiv haft väldigt svårt med. Den dusten väntar på lördag.

Just matcher som dessa är Finland numera väldigt bra på att vinna. Det finns en grundsäker­het i Finlands spel som Markku Kanerva lyckats implemente­ra djupt i lagets dna.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Joel Pohjanpalo var tillbaka i startelvan och tackade för förtroende­t.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Joel Pohjanpalo var tillbaka i startelvan och tackade för förtroende­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland