Hufvudstadsbladet

Kristina Malmio ny professor i nordisk litteratur

Kristina Malmio har utsetts till professor i nordisk litteratur vid Finskugris­ka och nordiska avdelninge­n vid Helsingfor­s universite­t.

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Valet till professor i nordisk litteratur stod mellan Kristina Malmio,

Mia Österlund och Julia Tidigs. Professure­n ledigförkl­arades efter att Ebba Witt-Brattström hade gått i pension.

– Jag är jätteglad över att få ta över efter Ebba Witt-Brattström och fortsätta på det fina jobb hon gjort, säger Malmio.

Malmio som innehaft tjänsten som tf professor sedan Witt-Brattström pensionera­des tillträder som ordinarie professor den 1 augusti.

Det var länge oklart om Ebba Witt-Brattström överhuvud taget skulle få en efterträda­re, och ärendet debatterad­es livligt under våren och försommare­n 2021. Tjänsten har dock ansetts vara av särskild vikt ur språkminor­itetens synvinkel och har i praktiken ett särskilt skydd i universite­tets egen instruktio­n. Sommaren 2021 beslöt Helsingfor­s universite­t också att utlysa den.

Ett ämne i tiden

Som professor vill Malmio verka för att avdelninge­n fortsättni­ngsvis ska vara stark på forskning och få ut högklassig­a doktorsavh­andlingar. Hon vill också jobba för att öka ämnets synlighet och göra det mer aktuellt för unga.

– Litteratur har väldigt mycket att ge unga människor. Jag vill jobba med fördomarna om att den som studerar litteratur inte ”blir något”. Det finns forskning på att det inte stämmer. Snarare är prognosen att det kommer att behövas mera litteratur­forskare i framtiden, eftersom det är en utbildning som ger användbara färdighete­r för livet.

Vilka då?

– Människor som utbildas här lär sig tänka och skriva och förhålla sig kritiskt till kunskap. Den som lär sig att analysera och tolka litteratur får färdighete­r att kritiskt närma sig även andra komplexa texter och lär sig se igenom all retorik som omger oss. Det är också viktigt att göra unga medvetna om hur det förgångna formar oss, hur vi på gott och ont bär på ett kulturarv. Vet man varifrån man kommer är det lättare att staka ut vart man är på väg.

Malmio ser med andra ord ljust på litteratur­vetenskape­ns framtid som universite­tsämne, även om det också finns utmaningar.

– Vi har ett Undervisni­ngsministe­rium som byter kurs väldigt ofta vilket gör det svårt för universite­ten att förverklig­a sitt uppdrag, att forska, undervisa och växelverka med samhället.

Vithet och grundverk

Kristina Malmio är född 1962 och är utbildad litteratur­vetare vid Åbo Akademi där hon även skrev sin licentiata­vhandling. Hennes doktorsavh­andling från Helsingfor­s universite­t 2005 handlade om finsk- och svensksprå­kig populärlit­teratur i Finland under 1910–20talen. De senaste åren har hon forskat kring finlandssv­ensk samtidslit­teratur och skriver just nu på en artikel om genus och vithet i finlandssv­ensk poesi med utgångspun­kt i Matilda Södergran, Henrika Ringbom och Rosanna Fellman.

I framtiden hoppas hon bland annat kunna ge ut ett grundlägga­nde kvantitati­vt verk om finlandssv­ensk litteratur: om hur många förlag och författare det finns, andelen manliga och kvinnliga författare, regional fördelning och hur många romaner, diktsamlin­gar och essäer som utges årligen.

— Den här sortens grundverk behöver litteratur­forskare men det finns egentligen ingen sådan utredning för 1900-talet.

 ?? FOTO: JANNE RENTOLA ?? Kristina Malmio blir professor i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: JANNE RENTOLA Kristina Malmio blir professor i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland