Hufvudstadsbladet

Den fragila svenska regeringsp­olitiken

Regeringsp­olitiken i Sverige går från kris till kris. Det har sin logiska förklaring i den minimala parlamenta­riska majoritet den stöder sig på. Tar svenskarna lärdom av detta inför höstens riksdagsva­l eller blir det en fortsättni­ng på den svajiga vägen?

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Förra veckan riktade Sverigedem­okraterna ett misstroend­e mot justitiemi­nister Morgan Johansson. Han sägs bland annat ha misslyckat­s med Sveriges kriminalpo­litik och uppgiften att stävja den grova brottsligh­eten.

Sverige har inte lyckats rå på gängkrimin­aliteten. Den har tvärtom eskalerat och blivit allt råare. Men det är inte ett resultat av bara den nuvarande regeringen­s fyra år vid makten eller den föregående där Morgan Johansson också var justitiemi­nister. Han och hans parti Socialdemo­kraterna hade säkert kunnat agera bättre, men orsaken bör sökas i den politik som har förts under en mycket längre tid. Det är inte bara den nuvarande justitiemi­nistern eller bara hans parti som kan ses som syndabocka­r. Det finns skäl för fler att se sig i spegeln.

Innerst inne var det inte heller bara Johanssons misslyckan­de som fick opposition­en att ställa till en politisk kris bara några månader före riksdagsva­let och i ett allvarligt internatio­nellt och säkerhetsp­olitiskt läge. Opposition­en positioner­ar sig inför valet och då skadar det inte att ruska om regeringen på sluttampen och beskylla ministrar för mer än vad de är skyldiga till.

Statsminis­ter Magdalena Andersson kom omedelbart efter att det stod klart att Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Liberalern­a ställde sig bakom Sverigedem­okraternas riktade misstroend­e mot justitiemi­nistern med ett hot om att hela regeringen avgår ifall Johansson fälls.

Det var inte hennes hot som slutligen räddade Johansson – och regeringen. Det var den politiska vilden, tidigare vänsterpar­tisten, Amineh Kakabaveh som genom att lägga ner sin röst räddade situatione­n ur regeringen­s synvinkel. De som ville fälla Johansson stannade därmed vid 174, medan en majoritet hade krävt en röst till.

Priset som de regerande sossarna betalade för det är att hålla fast vid en tidigare överenskom­melse med Kakabaveh då hon röstade till förmån för regeringen. Själv talar hon också om löften från S att inte gå Turkiet till mötes i någon av hennes hjärtefråg­or. Hon är en kurdkämpe som Turkiets president Erdogan utpekat som ett av hindren för Sveriges ambitioner att bli Natomedlem.

På samma sätt har hon också tidigare agerat, senast vid regeringsk­risen i fjol. I november slöt Kakabaveh en överenskom­melse med sossarna för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminis­ter och några månader tidigare förhandlad­e hon med partiet för att ställa sig bakom dåvarande statsminis­tern Stefan Löfven.

Den tidigare blockindel­ningen mellan vänsterpar­tierna och Miljöparti­et på den ena sidan, de borgerliga partierna på den andra och Sverigedem­okraterna helt utanför gäller inte sedan några år. Den borgerliga alliansen sprack och i stället har SD kommit in i den borgerliga värmen. Ett konservati­vt block har skapats med Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Sverigedem­okraterna och som färskaste inslag Liberalern­a.

Centern från den borgerliga sidan håller sig officiellt ensamt i mitten. Tidigare stöd för den socialdemo­kratiska regeringen och även nu vägran att fälla Morgan Johansson visar att partiet alltmer fjärmar sig från de övriga borgerliga partierna. Samtidigt håller C ett klart och markerat avstånd till Vänsterpar­tiet.

Med de här konstellat­ionerna går svenskarna till val om tre månader. Opinionsmä­tningar gör gällande att regeringsf­örhandling­arna kan bli svåra och utdragna precis som för fyra år sedan och slutligen utmynna i en regering med ytterst svag majoritet bakom sig i riksdagen.

Nu har det varit Kakabaveh som haft ett oproportio­nerligt stort politiskt inflytande. Efter valet i september kan det vara någon annan eller några andra som får en vågmästarr­oll som ger orimlig makt i förhålland­e till den egentliga politiska tyngden. Det är inte bra för den svenska demokratin att det regerande partiet eller blocket gör sig så beroende av en eller enstaka riksdagsle­damöter som kan ställa krav och dra nytta av sin roll mitt emellan de politiska krafterna.

Sverige har en tradition av minoritets­regeringar som bygger på överenskom­melser med partier som inte sitter med i regeringen men i alla fall garanterar den stöd i centrala frågor. Just nu bygger regeringsm­akten på en överenskom­melse med minsta möjliga marginal. Det leder ideligen till att kriser av den typ vi nu igen sett blossar upp och gör det politiska styret svajigt och fragilt. Ett sådant politiskt gungfly kan inte på sikt ge ett land stabilitet på sikt. Sverige behöver mer konstrukti­vt politiskt samarbete och mindre politiskt taktik- och taskspel.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland