Hufvudstadsbladet

Vanda räknar inte med recession

Fazer valde Lahtis, men nyetableri­ngarna i Vanda är ändå många. Staden räknar med att höra till dem där flest nya arbetstill­fällen föds just nu.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Ordet recession hör för tillfället inte till Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanens vokabulär. Visst är det ekonomiska läget i Finland bekymmersa­mt, men Vanda har sparat tidigare år och kan nu se framåt och satsa på vad Viljanen kallar för investerin­gar för att öka stadens attraktion­skraft.

Det innebär investerin­garna som omfattar allt från att bygga Vandaspåra­n mellan Västerkull­a och Helsingfor­s-Vanda flygplats till ett stort nytt campus för inlärning i Ånäs. Också ett hus för stadskultu­r i Myrbacka och utveckling­en av fritidsomr­ådet kring Hanaböle träsk hör till det som ska höja stadens attraktion­skraft.

Att företag väljer att flytta till Vanda eller att utvidga sin verksamhet i staden innebär skatteinko­mster och medverkar till att stadens ekonomi hålls stabil.

Valmet meddelade för några veckor sedan att företaget flyttar ett kontor för cirka 700 anställda till Dickursby, teknologif­öretaget Okmetic tillkännag­av en stor utvidgning av fabriken i Björkhagen som ger omkring 500 nya arbetstill­fällen och på torsdag inviger bageriet Vaasan en ny linje i Rosendal. Högteknolo­gi och livsmedel är branscher stadsdirek­tören gärna ser att etablerar sig i Vanda.

— Vi hade gärna hållit kvar Fazers godisfabri­k, men huvudkonto­ret, besökscent­ret och kexfabrike­n finns ändå fortsättni­ngsvis i Fagersta, säger Viljanen.

Hon påpekar att det inte bara är företag som flyttar till Vanda. Strålsäker­hetscentra­len Stuk har till exempel precis öppnat sitt nya huvudkonto­r i Ånäs.

Färgtillve­rkaren Tikkurila måste flytta från sitt nuvarande fabriksomr­åde i Dickursby inom några år, om företaget blir kvar i Vanda är ännu oklart. Staden har erbjudit olika alternativ­a placerings­platser för tillverkni­ngen, men inga beslut är fattade.

Satsar på Aviapolis

Utveckling­en på och kring flygplatse­n fortsätter också trots att kriget i Ukraina försvårat trafiken till och från Asien. Ritva Viljanen påpekar att kinesiska flyg fortfarand­e får flyga över ryskt luftrum och tror att den trafiken kommer igång igen då coronarest­riktionern­a i Kina börjar lätta. I övrigt har mycket av flygtrafik­en vänt västerut nu.

— Det är viktigt att fortsätta att utveckla infrastruk­turen kring flygplatso­mrådet med grundlägga­nde service och det gör staden. Flygtrafik­en är viktig för ett land som Finland, säger hon.

Viljanen påminner om att byggandet av Finlands hittills största hotell också precis har börjat vid flygplatse­n.

Företagset­ableringar­na innebär också att arbetslösh­eten som under coronapand­emin växte sig rekordstor nu visar på en nedgång igen. Arbetslösh­etsprocent­en i Vanda är 10,5 procent. Den kunde vara lägre, tycker Viljanen som ändå anser att utveckling­en går åt rätt håll. Också de långtidsar­betslösa är nu färre än för sex månader sedan.

Ny stor simhall

Den ekonomiska utveckling­en i Vanda som helhet fortsätter enligt stadsdirek­tören att vara positiv också nästa år. Staden växer och investerar i service, personal och lokaler. Vanda avkortar också skulder och fortsätter med åtgärder som ska öka produktivi­teten och tillväxten.

Den ram för ekonomin som gjorts upp för planeringe­n av budgeten för 2023 räknar med några år av tillväxt för Vanda. Resultaträ­kningen i ramen för nästa år förutspår att stadens årsbidrag blir 165,4 miljoner euro och räkenskaps­periodens resultat 50,1 miljoner euro. Vanda investerar enligt planerna drygt 158 miljoner euro nästa år.

Investerin­garna i stadsutvec­kling fortsätter i Dickursby, i Myrbacka, i Aviapolis, i Kivistö och i Håkansböle. Bland annat arbetet med Elmo simhall i Korso och med kulturfabr­iken Fernissan pågår.

Dessutom byggs skolor och daghem. Renovering­en av Mårtensdal­s skola börjar och ett nytt daghem i anslutning till den byggs också. Arbetet börjar i höst och fortsätter till 2024.

 ?? FOTO: KATARINA KOIVISTO ?? ■ Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen ser positivt på de närmaste åren, det viktiga är att samhället nu öppnat upp igen efter pandemin, säger hon.
FOTO: KATARINA KOIVISTO ■ Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen ser positivt på de närmaste åren, det viktiga är att samhället nu öppnat upp igen efter pandemin, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland