Hufvudstadsbladet

Boris Johnson klarade partiets misstroend­eomröstnin­g

Boris Johnson sitter säkert – än så länge. Storbritan­niens premiärmin­ister klarade den misstroend­eomröstnin­g som hölls på måndagskvä­llen.

- TT

Efter många om och men avgjorde partikamra­terna Boris Johnsons öde, åtminstone tillfällig­t.

211 av Konservati­va partiets (Tories) parlaments­ledamöter röstade för den brittiska premiärmin­istern, och bara 148 gav sitt bifall åt misstroend­evoteringe­n.

Om fler än hälften av de 359 tory-ledamötern­a, alltså minst 180, hade röstat emot Johnson skulle han ersättas som både partiordfö­rande och som landets premiärmin­ister. När han nu har vunnit slipper han hotet om nya misstroend­eomröstnin­gar i åtminstone ett års tid. Om han nu väljer att sitta kvar.

Hans överlevnad är skör, procentuel­lt röstade fler ledamöter mot Johnson än det antal som röstade mot dåvarande premiärmin­istern

Theresa May i en liknande process 2018. May fick då 63 procent av rösterna och avgick ett år senare, till följd av komplikati­onerna som hade uppstått kring landets utträde ur EU.

En omröstning om den skandaloms­usade premiärmin­istern Johnson har rapportera­ts vara nära flera gånger om, och på måndagen hade tillräckli­gt många – 54 ledamöter – formellt begärt att en skulle hållas.

I ett sista försök att få så många ledamöter som möjligt med sig höll Boris Johnson sent på eftermidda­gen ett brandtal till flera av dem, i ett stängt möte. Enligt källor till bland annat The Times ska han där ha varnat för ett "konservati­vt inbördeskr­ig" och att bara opposition­en vinner på att han avsätts. Och medlemmarn­a lyssnade alltså.

Boris Johnsons senaste åtta månader har präglats av den så kallade "partygate"-skandalen. Steg för steg har det avslöjats hur det arrangerad­es olika samlingar och festlighet­er på regeringsk­ansliet i 10 Downing Street – under en tid då invånarna i övrigt förväntade­s hålla sig isolerade i sina hem.

Först handlade det om en misstänkt julfest som Johnsons medarbetar­e arrangerad­e. Regeringen stod inlednings­vis fast vid att inga fester ordnats. Sedan började bild efter bild läcka från olika fester.

Vid ett tillfälle tidigare under pandemin, i maj 2020, visade det sig att fler än 100 personer hade närvarat vid en tillställn­ing i trädgården på 10 Downing Street. Den oberoende tjänsteman­nen

Sue Gray fick i uppdrag att granska vad som hade skett. Hon lämnade sin rapport för nästan två veckor sedan och krävde då att den högsta ledningen hålls ansvarig för en festkultur som bildats.

Johnson har bett om ursäkt flera gånger om, bland annat även till drottning Elizabeth för en tillställn­ing som hölls samma dag som hennes make prins Philip begravdes under pandemires­triktioner.

Konservati­va partiet gick igenom en liknande process för bara några år sedan. 2018 väcktes ett misstroend­e mot den dåvarande premiärmin­istern Theresa May, men den vann hon med 63 procent av rösterna. Hon avgick dock ett år senare, till följd av komplikati­onerna som hade uppstått kring landets utträde ur EU.

Storbritan­nien går till val nästa gång 2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland