Hufvudstadsbladet

Alex Schulmans grilltips inför sommaren

-

Alex Schulman kallar sig själv för Köttguden och har tidigare gjort sig känd för sina plateauer med ost och kallskuret. HBL passade därför på att fråga om hans bästa grilltips inför sommaren.

– Det är klurigt med grill. För en Köttgud som mig är varje grad viktig på en köttbit. Och då är grillen ett trubbigt instrument att hålla på med, säger Schulman.

Det dyrare tipset (upp emot 100 euro):

– Jag har ett helt liv tänkt att när jag har en tjock côte de boeuf, alltså entrecôte, så måste jag först bryna den för att få yta och sedan steka den i ugnen. Då har jag haft en termometer och väntat tills den blivit 56 grader och sedan låtit den vila upp till 58, då är den klar. Men det man ska göra, och som är en revolution för alla oss som grillar, är att ha termometer­n i köttbiten från starten. Sedan lägger man biten på grillen tills den får yta, då tar man av den och låter den vila. Men den är inte alls färdig, den är rå där inne, men efter fem minuter tar du på den på grillen igen, sen av och på och av igen. Efter 25–30 minuter har du kommit upp i 56 grader, och då behöver du ingen ugn. Det är ett sätt för oss grillare att komma upp till den gyllene 56-gradiga temperatur­en på en entrecôte. (Tipset har Schulman fått av Björn

Frantzén, en av Sveriges bästa kockar, med tre Michelinst­järnor).

Budgetförs­laget (Under fem euro för en kanonmålti­d):

– Det finns allt mer riktigt bra salsiccia. Men den ska vara färsk och ha formen av geggamoja, inte som en korv. När man trycker på den ska den bli platt. Serveras med en kall potatissal­lad till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland