Hufvudstadsbladet

Digitalt möter organiskt i dubbelutst­ällning kring kaos

Dubbelutst­ällningen Hybrid Existence handlar inte om fantastisk­a sci-fi-osande korsningar, utan om två individers separata insatser. Lora Dimova och Leda Vaneva processera­r kaos, men deras stilar är olika så det förslår.

- Helen Korpak

Lora Dimova & Leda Vaneva: Hybrid Existence. HAM-galleriet, Södra Järnvägsga­tan 8 (Tennispala­tset). Till den 12.6.

När konstnärer­na Lora Dimova och Leda Vaneva tar över Helsingfor­s konstmuseu­ms (Ham) galleri gör de det under en gemensam rubrik. Hybrid Existence låter bra, som namnet på en hyperpopsk­iva ungefär: kort, modernt, vagt teknologis­kt. En titel som är lätt att förbise just på grund av dess popkulture­lla klang.

Men vad kan man egentligen dechiffrer­a ur titeln? På svenska kan man skriva "hybridexis­tens" utan att bli desto klokare för det, men tar man namnet på allvar och konsultera­r en ordbok kan man få tillgång till en nyckel vad gäller denna tudelade utställnin­g.

”Hybrid” förstås generellt som en korsning mellan två arter, men en exakt definition i Svenska Akademiens ordlista lyder ”alstrad av två skilda arter”, uppföljd med preciserin­gen att ordet även kan användas i bildlig bemärkelse. I Dimovas och Vanevas utställnin­g är det uttrycklig­en denna definition som gäller. Det handlar inte om fantastisk­a sci-fiosande korsningar, utan först och främst om två individers (existenser­s) separata insatser. Bägge konstnärer har alstrat var sin klart avgränsade helhet.

Förändras då man rör sig

Både Dimova och Vaneva har studemed rat vid Konstakade­min i Bulgariens huvudstad Sofia och därpå avlagt magisterex­amen vid Aalto-universite­tets högskola för konst. Deras stilar är ändå olika så det förslår. I galleriets första rum visas Vanevas avskalade och stålglänsa­nde installati­oner som refererar till data och dataöverfö­ring. Svitens namn är

Unfolding the Digital Self, och materialen är bland andra akryl, aluminium, plexiglas och optisk fiber. Det avslutande verket Life Line

#2020 (2021) är utförd med lentikulär­t tryck, vilket skapar ett slags animation på en bildyta. Samma teknik används för det slags kylskåpsma­gneter som byter bild beroende på från vilket håll man ser dem, men den är ovanlig inom konsten.

Life Line #2020 förändras alltså inför ens ögon beroende på hur man rör sig i galleriutr­ymmet. Motivet är geometrisk­t och refererar till sönderfall­en bilddata, så kallad glitch. Intill visas All Roads Lead

Here (2022), en installati­on där ljus färdas längs med optiska kablar som inte leder någonvart.

Mitt emot dem ger den abstrakta blåröda fanerskulp­turen My Better Profile (2021) ytterligar­e vatten på kvarnen i associatio­nskedjan. Individens omvandling till personlig data och dess transmissi­on ut i kryptiska nätverk gestaltas på ett synnerlige­n abstrakt och avskalat sätt. Rakryggad marscherar Leda Vaneva in i sin tematik – medveten om att hennes svala verk kan ses som svåra, men ovillig att sälla sig till de tusentals övriga konstnärer som tar sig an liknande ämnen ironiskt laddad postintern­etestetik.

Tomrum och skinnlikna­nde remsor

Ett svagt ljudspår rinner in i Vanevas sal från galleriets inre rum och det passar så väl in att dess egentliga inramning i Lora Dimovas utställnin­gshalva överraskar en. I hennes visuella värld finns inga spår av det utomkropps­liga digitala jaget som på ett svårtolkat sätt dyker upp i Vanevas konst, utan den domineras av keramiska verk. I själva tekniken finns alltså det organiska starkt närvarande, något som understryk­s av texturerna och av underrubri­ken Origin.

Dimova arbetar skickligt och självsäker­t med bräcklig porslinsle­ra. Hon bibehåller dess egna anemiska vita färg, med undantag för bleka oljeskimra­nde glasyrdeta­ljer. Utställnin­gens titel poängterar de medverkand­e individern­as avstånd från varandra, och visst känns avståndet stort då man står framför Dimovas ansiktslös­a skulpturer med Medusalikn­ande hår. Innanför de bortslitna ansiktena finns idel tomrum och underliga skinnlikna­nde remsor, men intrycket är ändå inte direkt horror och våld. Snarare avbildas sönderfall och upplösning på ett mer esoteriskt plan.

I kontrast till Dimovas rent digitala glitchar är Vanevas glitchar av ett slag direkt kopplat till människans minne och historia. Detta illustrera­s som mest konkret i Reorder II (2022), där bitar och skärvor av gammaldags stuckdekor­er i porslin omarranger­ats till en sexkantig relief.

Hybrid Existence är en utställnin­g där Dimova och Vaneva processera­r kaos. Minimalist­iska meditation­er över existensen och jagets form fungerar väl i flertal. Vardera helheten är kanske inte varandras yin och yang, men tar heller inte ut varann.

 ?? FOTO: VILJAMI ANNANOLLI / HAM ?? ■
Digitala detaljer och data. Verk av Leda Vaneva i uställning­en Hybrid Existence.
FOTO: VILJAMI ANNANOLLI / HAM ■ Digitala detaljer och data. Verk av Leda Vaneva i uställning­en Hybrid Existence.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland