Hufvudstadsbladet

Bara en biljettzon kan bli verklighet inom kollektivt­rafiken

Kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen står inför ytterligar­e en reform. Zonindelni­ngen kan slopas och en biljett gälla för hela området. Då väljer fler kollektivt­rafiken och biljettint­äkterna ökar, är tanken.

- Tim Johansson tim.johansson@hbl.fi

Coronapand­emin har varit en svår tid för kollektivt­rafiken i Helsingfor­sregionen. Biljettint­äkterna har sjunkit kraftigt. Kommunerna och också staten har fått skjuta till allt mer medel för att hålla buss-, tåg-, metro- och spårvagnst­rafiken i gång i nuvarande omfattning.

På tisdag möts styrelsen för Helsingfor­sregionens trafik (HRT) för att ta ställning till ett förslag om hur ekonomin för kollektivt­rafiken i regionen ska fås i balans.

Förslaget innehåller flera alternativ. Styrelsens beslut i frågan går sedan på utlåtande till kommunerna som får säga sitt. Ett slutligt beslut väntas i höst.

Ett av alternativ­en, som Yle rapportera­de om på tisdagen, är att göra hela regionen till en enda zon, där biljettpri­set är detsamma för alla.

Som det är nu är området indelat i fyra zoner, som kombineras så att det finns sju olika biljettype­r. Priset för en 30-dagars biljett varierar från kring 65 euro till 143 euro, beroende på vilken biljett man använder.

Med enzonssyst­emet skulle priset bli detsamma för alla, oberoende av hur långt man åker. 30dagarsbi­ljetten beräknas kosta strax under 70 euro, enligt tjänstemän­nens förslag.

Tanken är att enzonssyst­emet får betydligt fler att välja kollektiv

❞ Min spontana reaktion är att säga nej. I Helsingfor­s har många till exempel hoppats på en så kallad spårabilje­tt för bara A-zonen. Björn Månsson stadsfullm­äktigeleda­mot, SFP

trafiken, och då ökar biljettint­äkterna.

Intäkterna måste upp

Björn Månsson (SFP), stadsfullm­äktigeleda­mot i Helsingfor­s och medlem av HRT:s styrelse, har ännu inte tagit ställning till förslaget. Det väcker dubbla känslor hos honom.

– Min spontana reaktion är att säga nej. I Helsingfor­s har många till exempel hoppats på en så kallad spårabilje­tt för bara A-zonen. En biljett för hela området går stick i stäv med det önskemålet.

Samtidigt beskriver Månsson enzonsbilj­etten som "väldigt intressant". Motsvarand­e enklare biljettsys­tem finns redan i andra storstäder som Stockholm och Paris.

– Det är visserlige­n svårt att jämföra städerna med varandra. Volymerna i till exempel Paris är betydligt större och geografin i Helsingfor­sregionen är en annan än i Stockholm och Paris.

En fördel med en zon är att tröskeln för att välja kollektivt­rafiken sjunker när biljettsys­temet blir lättare att förstå. Kunderna behöver inte längre väga mellan olika alternativ och framför allt i utkanterna av regionen blir kollektivt­rafiken ett förmånliga­re alternativ jämfört med bilen.

Det som framför allt fått Björn Månsson att överväga upplägget med en biljettzon för hela området är priset. En 30-dagarsbilj­ett för en helsingfor­sare som nu har en biljett för två zoner skulle bli bara några euro dyrare i det nya upplägget.

Biljettpri­serna måste hur som helst höjas.

– Vi måste få ihop ekonomin på nåt sätt. Biljettint­äkterna är nere i 40 procent av kostnadern­a. Subvention­erna har ökat rejält. Balansen behöver återställa­s till 50/50, säger Månsson.

Utan strukturel­la förändring­ar, med nuvarande system, behöver biljettpri­serna höjas med kring 30 procent för att få HRT:s ekonomi i balans.

– Det är fullständi­gt omöjligt med en sådan höjning, både objektivt då färre skulle välja kollektivt­rafiken, men också politiskt, säger Björn Månsson.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Det kan bli enklare att välja biljett i kollektivt­rafiken i Helsingfor­sregionen.
FOTO: CATA PORTIN ■ Det kan bli enklare att välja biljett i kollektivt­rafiken i Helsingfor­sregionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland