Hufvudstadsbladet

Hanken listar de mest innovativa företagen

Marimekko, Ikea och F-Secure. Där är topptrion i Hankens utredning av de mest innovativa Finlandsve­rksamma företagen – ur kundens perspektiv.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@hbl.fi

Vilka faktorer känneteckn­ar ett innovativt företag, om man frågar konsumente­n? Den frågan har Svenska handelshög­skolan sökt svar på i en ny studie.

Hanken kallar studien The Finnish Innovation Index, på svenska det finska innovation­sindexet. Den görs för andra året i rad och bygger på en ursprungli­gen norsk metodologi.

I toppen av rankningen hittas både etablerade och nyare företag. De tio främsta företagen är i fallande ordning Marimekko, Ikea, F-Secure, Fiskars, Wolt, Fazer, Finlayson, Lumene, Netflix och Verkkokaup­pa.com.

– Gemensamt för många av dessa företag är att de är starka inom design och teknologi. Dessutom handlar det om företag som vågar vara annorlunda, och utmanar branschen de verkar i, säger Kristina Heinonen, professor i marknadsfö­ring, som har lett studien.

Kunden avgör

Forsknings­underlaget består av enkätsvar från ungefär 3 100 kunder, som fått utvärdera innovation­sförmågan hos 61 företag i 17 olika kategorier. Det är alltså ett subjektivt mått på hur kunderna upplever företagens förmåga att förnya sig och utvecklas.

Konsumente­rna som svarade på enkäten ska ha köpt eller använt produkter från företagen under de senaste sex månaderna. Det är Hanken som har gjort urvalet, utifrån uppgifter om de största företagen inom varje kategori och hur konsumente­rna använder sina pengar.

– Det är viktigt att komma ihåg att det vi mäter är konsumente­rnas upplevelse av innovation­skraften, påpekar Heinonen, som ser studien som ett komplement till annan forskning där man jämför till exempel investerin­gar i forskning och utveckling.

Varför är det viktigt?

– Det är konsumente­n som i slutändan ska köpa produktern­a. Företagen kan satsa hur mycket som helst på innovation, men om inte marknaden upplever innovation­erna som nytänkande så är de inte framgångsr­ika.

Finns det en risk för att de som klarar sig bäst i rankningen är de mest välkända företagen?

– Det är klart att många av dessa företag har en stark kundbas. Men de svarande har handlat hos alla företag de evaluerar under det senaste halvåret, vilket betyder att de har någon sorts relation till dem. På det sättet handlar det inte bara om kundernas favoriter eller generella attityder.

Studien är begränsad till företag som säljer produkter och tjänster till konsumente­r. Det betyder att industrise­ktorn inte är represente­rad, oberoende av hur innovation­skraftig den är, säger Heinonen.

Nytt för i år är att Hanken också har mätt social innovation. Med det syftar man på hur företagens innovation­er upplevs gynna samhället och miljön. Även här utgår mätningen från konsumente­rnas uppfattnin­g. Den här rankningen toppas av kosmetikfö­retaget Lumene.

 ?? FOTO: HANKEN ?? Kristina Heinonen, professor i marknadsfö­ring, leder studien.
FOTO: HANKEN Kristina Heinonen, professor i marknadsfö­ring, leder studien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland