Hufvudstadsbladet

Finland i tidigare EM-slutspel

-

● 2005. Historiskt EM. Finland besegrade Ryssland i playoff till EM efter en avgörande seger i ett regntungt och höstigt Moskva. Uppskattni­ngen för damfotboll var kanske inte på topp i Ryssland. Matchen spelades på Moskvich stadium som knappast uppfyllde Uefas krav då heller.

● Finland hade ett oerhört bra lag på benen då med Satu Kunnas i mål. Sanna Valkonen som mittbacksk­lippa, Anne Mäkinen som dynamo på mittfältet och Laura Österberg Kalmari på topp. Lägg till att Finland också hade spelare som Jessica Julin och Heidi Kackur i truppen och succén i England kanske inte var så sensatione­ll som den kändes strax efter full tid och 2–1 mot Danmark i Blackpool. Den segern gav semifinalb­iljett, bara åtta lag deltog på den tiden. Tyskland blev alltför svårt där men det var ingen skam.

● 2009. Hemma-EM. Laura Österberg Kalmari höll alltjämt världsklas­s men en del EM-hjältinnor­na från 2005 hade tackat för sig.. Finland hade ändå ett starkt lag på benen och inför 16 000 på Olympiasta­dion inledde laget med seger mot Danmark. Då laget sedan också betvingade Nederlände­rna var avancemang­et redan klart inför den avslutande gruppspels­matchen mot Ukraina som Finland förlorade. Finland var favorit i kvarten mot England. Men Finland gick bort sig några gånger och England var effektivt. Matchen, som märkligt nog spelades i Åbo, slutade i 2–3-förlust och ansiktsutt­rycket hos den normalt sett så positive landslagst­ränaren Michael Käld på presskonfe­rensen efter match sade allt.

● 2013. Äventyret på den sommarvarm­a svenska västkusten blev tre matcher långt. Oavgjort mot Italien och Danmark och en brakförlus­t mot Sverige räckte inte för avancemang även om det var nära att Finland gjort mål mot Danmark i slutminute­rna. Bollförbun­dets nuvarande utveckling­schef på damsidan, Heidi Pihlaja var nära att bli hjälte då men Kiveläs (flicknamn) styrning gick någon decimeter förbi. Andrée Jeglertz basade för damerna då. Annica Sjölund gjorde lagets enda mål i turneringe­n. Då hade Finland spelat 267 minuter utan nätrassel framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland