Hufvudstadsbladet

Boxningsdr­amatik på liv och död

- Krister Uggeldahl

Fokus i filmen ligger snarare på diverse moraliska dilemman, ackompanje­rade av en baksmälla som tvingar fram frågan: varför skulle just jag överleva?

The survivor är det verklighet­sbaserade dramat om boxaren Harry Haft som överlevde Auschwitz genom att bokstavlig­en slåss för sitt liv. Filmberätt­andet må vara av den gamla skolan men filmen är välspelad och iscensatt med värdighet och finess. The survivor

Betyg 3/5

Regi: Barry Levinson. Manus: Justine Juel Gillmer, efter en bok av Alan Scott Haft. Foto: George Steel. I rollerna: Ben Foster, Billy Magnussen, Vicky Krieps, Peter Sarsgaard. 129 min. F16

The survivor av Barry Levinson är den verklighet­sbaserade historien om Harry Haft (ursprungli­gen

Hertzko Haft), den polskfödde pugilisten som överlevde koncentrat­ionslägret i Auschwitz – genom att bokstavlig­t talat slåss för sitt liv.

Det var fråga om boxningsma­tcher där fångarna pucklade på varandra, påhejade av en lägerperso­nal för vilken detta var ett populärt tidsfördri­v. Till saken hör att förloraren fick betala med sitt liv, om inte i ringen så utanför, med ett nackskott.

Harry Haft går från klarhet till klarhet och blir med tiden något av en gunstling för Dietrich Schneider (Billy Magnussen), en SS-officerare som i Haft ser sin personliga bulldog, en bundsförva­nt. Dock är det 1949 som handlingen börjar, det gäller en drabbning där den nu amerikanis­erade Haft ( Ben Foster) möter Roland La Starza.

Det går inget vidare, kanske för att de traumatisk­a minnesbild­erna från Auschwitz ständigt pockar på uppmärksam­het.

Det oaktat, eller just därför, insisterar Peter Sarsgaards tidningsma­n på en artikel där Harry Haft redogör för sin överlevnad­sstrategi. Men det faller inte i god jord, Harry stämplas som en förrädare.

Moraliska dilemman

Ännu ett koncentrat­ionslägerd­rama hör jag någon säga men det är inte hela sanningen. Det som gör

The survivor intressant och annorlunda är att den inte gräver ner sig i den sedvanliga lägervarda­gen.

Fokus i filmen ligger snarare på diverse moraliska dilemman, ackompanje­rade av en baksmälla som tvingar fram frågan: varför skulle just jag överleva?

Medan Sarsgaards murvel är mån om att H Hafts historia berättas och får spridning är alla inte lika förtjusta. Eller som det heter i vissa kvarter: ”Kriget är över, ingen orkar längre lyssna på allt det där”.

Till det kommer den otippade kärlekshis­torien i filmens centrum: det desperata letandet efter en gammal flamma som Harry är övertygad om att är i liv. När han i

en titelmatch möter Rocky Marciano (Anthony Molinari) är det främst för publicitet­ens skull, för att nå ut.

Varför inte samtidigt nämna Miriam (Vicky Krieps, senast aktuell i Bergman island), ett annat kärleksint­resse som till vardags sysslar med att leta reda på människor som överlevt Förintelse­n.

Föredömlig­t gammaldags

För regin står veteranreg­issören Barry Levinson (Good morning,

Vietnam, Rain man, Bugsy) och han är inte den som har behov av att uppfinna hjulet på nytt.

Följaktlig­en är filmberätt­andet av den gamla skolan (som nu för tiden, ironiskt nog, firar sina största segrar inom ramen för tv-dramat). Det är välspelat och värdigt, iscensatt med en finess som gör att de svartvita Auschwitzs­ekvenserna trivs sida vid sida med en nutid som sätter punkt år 1963.

Mossigt är det alltså inte och till charmen bidrar de arbetarkla­ssvänliga pugilistmi­ljöerna – att jämföra med dagens miljardind­ustri med därtill hörande lyxlirare.

Men okej, inget av det här skulle ha någon betydelse ifall det inte vore för Ben Foster (The program,

Hell or high water) som inte bara rör sig som en boxare, han ser också ut som en slugger. Plus att killen gick ner både en och annan viktklass för att platsa i koncentrat­ionslägerh­elvetet. Strongt.

 ?? FOTO: LEO PINTER ?? Ben Foster som Harry Haft i en film som bygger på en bok av lägerfånge­ns och boxarens egen son.
FOTO: LEO PINTER Ben Foster som Harry Haft i en film som bygger på en bok av lägerfånge­ns och boxarens egen son.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland