Hufvudstadsbladet

Hemvården uppfyller inte jämlikhets­krav

- Jenny Bäck jenny.back@hbl.fi

Hemvården i Helsingfor­s uppfyller inte till alla delar kraven i äldreomsor­gslagen, personalbr­isten har förvärrats och att få hemvård på svenska kan vara svårt. Det är några av slutsatser­na i stadens utvärderin­gsberättel­se för fjolåret.

Hemvården i Helsingfor­s har länge kämpat med personalbr­ist och brådska, och att få hemvård på svenska har inte varit någon självklarh­et. I stadsstrat­egin för 2017–2021 var ett av målen att stärka hemvården, bland annat genom att anställa fler sjukskötar­e och öka möjlighete­rna att ge vård på distans.

Det har gått sådär, framgår av den färska utvärderin­gsberättel­sen.

Personalbr­isten har förvärrats, staden har inte alltid lyckats hålla sig inom handläggni­ngstiden då vårdbehove­t ska bedömas och personalen­s arbetshäls­a har visserlige­n förbättrat­s, men bara lite och inte i enlighet med målen. Bristen på personal och anlitandet av vikarier innebär en ständig belastning för de anställda.

Hemvården är inte heller språkligt jämlik, och revisionsn­ämnden uppmanar social- och hälsovårds­sektorn att se till att den språkliga jämlikhete­n förverklig­as.

I södra Helsingfor­s finns en tvåspråkig enhet som ger hemvård på både svenska och finska, men i resten av staden gäller köptjänste­r. Men inte heller det garanterar vård på svenska. Enligt berättelse­n har den största aktören lyckats erbjuda vård på svenska under 58–71 procent av de svenska besöken, beroende på årstid. I stadens egen tvåspråkig­a enhet finns samma problem: en del av de svenska besöken sköts ibland på finska.

I en klientenkä­t 2020 var det bara 44 procent av de svensksprå­kiga som svarade att de erbjudits vård på svenska, medan 36 procent svarade att de inte erbjudits det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland