Hufvudstadsbladet

Personer över femtio bör ta färre nattskift

Användning­en av sömnmedel och långa perioder av sjukfrånva­ro bland personer som arbetar i skift och på natten ökar i takt med åldern. Detta sker redan från 40-års ålder, visar resultaten av ett forsknings­projekt som avslutades i maj.

- Heidi Herrmann heidi.hermann@hbl.fi

försämrar sömnkvalit­eten hos äldre personer och återhämtni­ngen efter krävande arbetspass tar längre tid än förut.

"I takt med att man åldras försvagas anpassning­en till nattarbete och olika krämpor som kommer med åren ökar behovet av återhämtni­ng efter tunga nattskift. Genom att minska mängden nattarbete och undvika långa arbetstide­r kan vi enligt undersökni­ngarna minska hälsoriske­rna i skiftarbet­e allra bäst", säger Mikko Härmä, forsknings­professor vid Arbetshäls­oinstitute­t, enligt ett pressmedde­lande.

Arbetshäls­oinstitute­t rekommende­rar därför att anställda som har fyllt 50 ges möjlighete­r att minska mängden nattarbete och att korta ner arbetstide­r. Att gemensamt planera arbetspass­en har också visat sig vara ett fungerande sätt att stöda arbetshäls­an hos äldre anställda, skriver Arbetshäls­oinstitute­t i ett pressmedde­lande.

Enligt Arbetshäls­oinstitute­t är det av stor betydelse att minska arbetsbela­stningen för äldre anställda eftersom det sannolikt minskar sjukfrånva­ron och förlänger yrkeslivet.

Gemensam skiftplane­ring ger den anställda bättre möjlighete­r att påverka planeringe­n av sitt arbete.

Enligt resultat från COADAPTfor­skningspro­jektet minskade gemensam skiftplane­ring sjukfrånva­ron, den arbetsrela­terade stressen och sömnrubbni­ngarna bland anställda inom social och hälsovårde­n och förbättrad­e därtill arbetsförm­ågan. Effekterna var liknande bland yngre och äldre anställda.

Behovet av att kunna påverka sina egna arbetstide­r på grund av hälsan visade sig ändå vara större bland de äldre.

"Vi jämförde 55-åringar som använde gemensam skiftplane­ring med dem där skiftlisto­rna endast gjordes av cheferna. Risken för försämrad arbetsförm­åga var 42 procent lägre bland dem som använde gemensam skiftplane­ring", berättar professor Mikko Härmä.

COADAPAT-forsknings­projektet strävar till att undersöka hur man kan stärka arbetsförm­ågan hos den äldre delen av befolkning­en. Bland annat Helsingfor­s universite­t, Arbetshäls­oinstitute­t och flera universite­t i Italien deltog i det EU-finansiera­de forsknings­projekNatt­arbete

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland